Kada se Decca Aitkenhead, novinarka magazina Vogue, srela sa Madonnom radi naslovnog intervjua za junsko izdanje britanskog magazina Vogue, nije bila sigurna u kakvom će je izdanju pop-zvezda primiti – besprekorna fasada njene kuće u centralnom Londonu nije odavala nikakav trag.

Majka novih izdanja, Madonna je bila pevačica, glumica, plesačica, filmska producentkinja, aktivistkinja, književnica i filantropkinja. Bila je kabalistička spiritualistkinja, cica iz pank kluba, engleska country dama, domina. Igrala je Evu Peron i Breathless Mahoney i interpretirala Marilyn Monroe. Ali, čak i sada, u dobi od 60 godina, i sa njenim 14. studijskim albumom, Madame X, koji treba da bude objavljen 14. juna, njena karijera i dalje izgleda kao bitka.

“Ljudi su oduvek pokušavali da me ućutkaju iz jednog ili drugog razloga, bilo da nisam dovoljno lepa, ne pevam dovoljno dobro, nisam dovoljno talentovana, nisam dovoljno udata, a sada je da nisam dovoljno mlada”, kaže ona. „Dakle, oni nastavljaju da pokušavaju da pronađu kuku o koju bi me živu obesili. Sada se borim protiv ejdžizma – diskriminacije žena na osnovu dobi, sada sam kažnjena za navršenih 60 godina.”

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Motivisana je idejom da utre put ženama koje dolaze, ali Madonnina dužnost da se brine o mlađim generacijama često je potisnuta u drugi plan palanačkim tračevima.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

“Ljude su jako uzbudile glasine da smo Ladi Gaga i ja neprijatelji, a nas dve to nikada nismo bile,” kivno uzdiše zbog tendencije društva da žene suprotstavlja jednu drugoj. Uprkos tome, Madona se nije osećala posebno podržavanom od strane žena tokom njene karijere. Zahvalna je svim umetnicama koje su radile uprkos preprekama na koje su nailazile, prkosile predrasudama i otvarale svojim radom put pred njom, poput Fride Kahlo.

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

„Za mene nema živih uzora“, priznaje ona. „Zato što niko ne radi ono što ja radim. I to je strašno. Mogu da se osvrnem na žene za koje mislim da su bile sjajne i neverovatne – borkinje za slobodu, kao što su Simone de Beauvoir ili Angela Davis – ali one nisu imale decu. Budući da sam samohrana majka, sa šestoro dece, nastavljam da budem kreativna i da budem umetnica i da budem politički aktivna, da imam glas, da radim sve stvari koje radim. Tako da mislim da nema nikog sličnog u mojoj poziciji.

Pročitajte i ovo: Pojednostavite svoj život – nosite kombinezon

”U većini porodica, kada se prošire, roditelji su skloni da popuste, kada su u pitanju pravila odgajanja dece, ali Madonna kaže da oseća potrebu da zaštiti svoju decu više nego ikad. Još nije dozvolila svom 13-godišnjem sinu Davidu da ima telefon. “Držaću se toga što je duže moguće, jer sam napravila grešku kada sam dala starijoj deci telefone kada su imali 13 godina”, kaže ona. “To je završilo je moj odnos sa njima, stvarno. Ne u potpunosti, ali to je postalo veoma, veoma veliki deo njihovih života. Postali su previše preplavljeni slikama i počeli su da se upoređuju sa drugim ljudima, a to je stvarno loše za njihov lični razvoj.”

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

Uviđa da se njena radna etika najviše odražava na sina Davida. “Ono što ima više od bilo čega je fokus i odlučnost”, nastavlja Madona. „Prilično sam sigurna da je to dobio od mene. On je onaj s kojim imam najviše zajedničkog. Osećam da me on razume; on ima više mog DNK od bilo kog mog deteta do sada. Videćemo šta će se još desiti – još je rano za sve.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

”Moja ćerka Lola, nastavlja Madonna, “je ludo talentovana. Pozelenela sam od zavisti zato što je neverovatna u svemu što radi – neverovatna je plesačica, sjajna glumica, lepo svira klavir, mnogo je bolja od mene u svemu što se tiče talenata. Ali ona nema ambiciju koji sam ja imala, i opet, osećam da je društveni mediji kinje i čine da se oseća u fazonu: “Dobiću sve što želim jer sam joj ćerka.” Pokušavam da joj dam primere druge dece slavnih, poput Zoe Kravitz, na primer, koja je morala da prođe kroz to ‘Oh, ti si kćerka…’ – i onda te na kraju shvate ozbiljno tek kad pokažeš da znaš da radiš to što radiš. Samo moraš da nastaviš da radiš. Da budeš uporna. Ali, da li ona ima iste ambicije i pokretačku snagu kao ja? Ne. Ali ona, takođe, ima majku, što ja nisam imala. Odrasla je sa novcem, a ja nisam. Dakle, sve će biti drugačije. Ali šta da radim? Ne mogu da se zadžim na tome. Samo moram da dam sve od sebe.”

Pročitajte i ovo: Stilske greške koje čine da izgledamo starije

***

Ostatak intervjua pročitajte u junskom izdanju britanskog magazina Vogue, koji izlazi 10. maja.