Za povećanu želju koju žene imaju za kupovinom i ulepšavanjem tokom nekih dana u mesecu krivi su hormoni!

Plodni dani ciklusa najčešće nisu opasni po liniju, ali mogu biti ubitačni po novčanik, tvrde stručnjaci.

Ludovanje hormona usled menstrualnog ciklusa utiče na navike žena u kupovini, pokazali su rezultati najnovijih istraživanja.

Pročitajte i ovo: Boli vas glava?! Možda su krivi hormoni!

„Naš cilj bio je da pokažemo kako ženski ciklus utiče na potrošačke navike, na trošenje novca i odabir artikala u industriji tekstila, kozmetike i hrane”, rekao je Gas Sad, jedan od istraživača, profesor marketinga poslovne škole „Molson” pri Univerzitetu u Montrealu.

Photo by Katy Belcher on Unsplash

Proučavane su životne navike 59 žena tokom 35 dana.

Ispitanice su vodile dnevnike u koje su precizno upisivale svoje odluke donete po pitanju oblačenja, konzumacije kalorija, higijene i ulepšavanja i kupovine tokom meseca. Otkriven je izvestan šablon u ponašanju.

Pročitajte i ovo: Kako estrogen utiče na koncentraciju

Naime, tokom plodnih dana ciklusa (od 8. do 15. dana u slučaju ciklusa od 28 dana) primećeno je da lepši pol više pažnje poklanja svom izgledu.

Objašnjenje za ovaj fenomen leži još u praistoriji, u samom početku evolutivnog procesa.

Photo by freestocks.org on Unsplash

„Nekada su žene morale da se fokusiraju na aktivnosti koje bi ih učinile poželjnim suprotnom polu tokom plodne faze mesečnog ciklusa, kada je verovatnoća za začeće bila najveća”, objasnio je profesor Sad.

Hormonski disbalans utiče i na pojačan apetit!

Ti isti psihološki mehanizmi postepeno su doveli do povećane konzumacije tokom tog dela meseca.

Pročitajte i ovo: Izrazite svoju istinu: Grleni energetski centar

Istraživači su uvereni da će njihovo otkriće pomoći ženama u traženju obrazaca u svom ponašanju, što bi dovelo do većeg stepena svesno donesenih odluka tokom problematičnih dana, bilo da je reč o unošenju kalorija ili kupovini.