Lubenica nije voće nego povrće iz porodice krastavaca!

Poreklom je iz Afrike, ali je vrlo gajena i u Egiptu, Kini, Turskoj, Grčkoj, Španiji, Makedoniji i Italiji. Kako je ovo njena sezona, treba je maksimalno iskoristiti.

DSCN5886

Zašto?

Lubenica sadrži 90% vode i malo kalorija pa je pogodna i za dijetalnu ishranu. Osim toga, sadrži vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C) i druge vrlo korisne sastojke (bakar, beta karoten, gvožđe, jod, magnezijum, cink, itd.).
Blagotvorna i osvežavajuća, lubenica je izuzetan antioksidans i dobro je što ga imamo u izobilju u borbi protiv slobodnih radikala.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Šta su slobodni radikali ili oksidansi?

To su produkti nastali tokom procesa metabolizma u ćelijama organizma koji mu mogu naneti veliku štetu.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Za normalno funkcionisanje organizma neophodno je postojanje i oksidansa i antioksidansa. Problem nastaje u trenutku kada prevladaju oksidansi zbog čega dolazi do disbalansa u organizmu i pojave bolesti.

Kako bismo to sprečili, neophodan je unos antioksidansa i to najprirodnijih mogućih kao što je sveže voće i povrće.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Umnožavanje oksidansa izazivaju razni uzroci, kao što su, u naše vreme, nažalost, veoma prisutni, stres, pušenje, intenzivno sunčanje, zračenje, traume, infekcije, nedovoljna fizička aktivnost, pesticidi, itd.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Slobodni radikali, tj. oksidansi direktno deluju na izmenu strukture naše DNK, što dovodi do najtežih bolesti: malignih bolesti, akutnih i hroničnih zapaljenskih procesa, neuroloških i kardiovaskularnih bolesti, Alchajmerove bolesti, parkinsonizma, hipertenzije i dr.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršave žene

Takva stanja poznata su kao „oksidativni stres“. Veliki korak u preventivi i potencijalnom izlečenju jeste i uzimanje antioksidanasa. Jedan od najlepših i ni najmanje nalik na lek jeste lubenica. Uzmite je i uživajte, zdravi i srećni.

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalista kvantne medicine, Holitimed