Materije koje se nalaze u lubenici deluju na krvne sudove slično vijagri i mogu da povećaju seksualnu želju, tvrde američki stručnjaci.

Lubenica potpomaže “ispiranje” bubrega, smanjuje višak holesterola i odstranjuje toksine iz organizma.

Lubenice sadrže materije koje blagotvorno deluju na krvne sudove slično kao medicinski preparat vijagra i mogu da povećaju seksualnu želju, zaključili su američki naučnici posle sprovedenih istraživanja.

Lovers photo created by freepik - www.freepik.com
Foto by freepik – www.freepik.com

“Što više proučavamo lubenice, sve jasnije shvatamo njihovu vrednost. Posle svakog istraživanja spisak važnih lekovitih svojstava ovog ploda je sve duži”, rekao je doktor Bhajmu Patil, direktor istrživačkog centra za voće i povrće u Teksasu.

Američki naučnici su utvrdili da lubenica nije samo omiljena i ukusna letnja poslastica, već i po zdravlje veoma korisna namirnica.

Lubenica bogata kalijumom, celulozom, vitaminom C, fosforom, folnom kiselinom i drugim mineralima, potpomaže “ispiranje” bubrega, a smanjuje i višak holesterola.

Među korisnim svojstvima lubenice, koja u poslednje vreme okupiraju pažnju naučnika, zapažena je i njena sposobnost za opuštanje krvnih sudova, slično dejstvu poznatog preparata “vijagra”.

“Iako lubenice, možda nisu tako efikasne u borbi sa impotencijom kao vijagra, odlična je za opuštanje krvnih sudova bez nus efekata”, istakao je doktor Patil.

Naučnici su dokazali da se posle konzimiranja lubenice, korisne materije preko određenih fermenata pretvaraju u aminokiselinu, koja blagotvorno deluje na srce i kardiovaskularni sistem, a veoma je korisna i za osobe koje pate od gojaznosti i dijabetesa tipa B.

Konzumiranje lubenice doprinosi i odstranjivanju amonijaka i drugih toksina nagomilanih u organizmu.