Dakle, ovo su stvari kojima, nažalost, možemo da se nadamo!

Verovatno ste već postali svesni nekih mana od starenja, kao što su, bore, usporeni metabolizam, lošije pamćenje, ali važno je napomenuti da ni naša vagina nije imuna na starenje i da se ne nosi baš previše dobro sa godinama.

U stvari, dolazi do čitavog niza promena u našoj vagini kad pređemo 40. Dok je većina znakova starenja u našoj intimnoj zoni, kao što je suvoća vagine ili učestalije gljivične infekcije, uglavnom dosadna, postoje i promene koje mogu biti vrlo ozbiljne.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Evo o čemu se radi!

Može da se desi da naša materica upadne u našu vaginu!

Ova pojava stručno se naziva prolaps, a u narodu je poznatija kao ”ispadanje materice”. Bitno je znati da se isto može desiti sa bešikom ili rektumom.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Za žene sa blagim padanjem materice, Kegelove vežbe mogu biti od pomoći.

Ovo nam može poslužiti da se podsetimo da bismo mogle svakodnevno da radimo Kegelove vežbe, prevencije radi. Ako ste počeli da radite Kegelove vežbe, čim ste pročitali prethodnih par redova, učinak je postignut. Drago nam je! Samo, nastavite da ih radite svakodnevno.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršae žene

Što se tiče tretmana prolapsa, oni zavise od zdravstvenog stanja pacijentkinje. Jedna opcija je ugradnja potporne podloge, pesara, za podupiranje materice, koja se ubacuje u vaginu da bi držala sve na svom mestu.

Druga opcija je operacija, koja uključuje i takozvano, ušuškavanje bešike, odnosno, kanala koji omogućava njeno pražnjenje, rektuma i histerektomiju, što podrazumeva uklanjanje materice i eventualno, cerviksa, tj. grlića materice.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Naša vagina počinje da izgleda starije!

Kako starimo, naša koža počinje da gubi elastičnost, a bore postaju izraženije. Nešto slično dešava se i našoj vagini. Estrogen nam pomaže da zadržimo kožu zategnutom i elastičnom. Shodno tome, umanjena hormonalna funkcija, dovodi do gubitka elastičnosti vagine, kao rezultata starenja.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Ova pojava poznata je kao vulvo-vaginalna atrofija. Vagialni zidovi postaju tanji i manje vlažni, suvi, što može dovesti do upala. Kegelove vežbe ovde mnogo ne pomažu, ali svaki vid aktivnosti, koji stimuliše vlaženje i okrepljuje ugroženo područje bi pomogao, kao što je, na primer, seksualno uzbuđenje. Lekari preporučuju vaginalne kreme za vlaženje ili oralno uzimanje estrogena.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Materica i ulaz u vaginu mogu da se skupe i naboraju!

Kao odgovor na pad nivoa estrogena, materica, zapravo, može da promeni veličinu.

Kako žena stari, sama materica teži da se smanji. Što ima smisla jer više nismo u godinama kada rađamo.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Slično tome, vaginalni ulaz s godinama može da se suzi. Sva tkiva teže stezanju, pogotovo ako se ne koriste. Ovo suženje može dovesti do iritacije, suvoće, a ponekad i upale vaginalnih zidova. Stanje koje se zove atrofični vaginitis.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Ako se ne leči, atrofični vaginitis može izazvati krvarenje i bolne seksualne odnose. Što znači, održavanje određenog nivoa seksualne aktivnosti može sprečiti sužavanje, iako ne postoji nikakvo mandatorno pravilo koliko često bi trebalo da upražnjavamo seksualne odnose da bismo sprečili ovu pojavu. Hormonalna terapija estrogenom takođe može biti od pomoći.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Sve manje smo u stanju da kontrolišemo svoju bešiku!

Kako vreme prolazi, muskulatura i ligamenti, koji podržavaju karlicu, počinju da se opuštaju. U nekim slučajevima, uretra može, zapravo, da se kreće u odnosu na bešiku, što može uzrokovati curenje.

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Što se tiče stresa zbog nemogućnosti zadržavanja mokraće – ako se dešava da pustite malo mokraće prilikom kašljanja ili kijanja, može da znači da je operacija jedini izlaz. U svakom drugom slučaju, već pomenute, Kegelove vežbe, mogu značajno da pomognu.

Lekari, takođe, preporučuju uzimanje u obzir ugradnju pesara u vagini, koji bi podržao vrat bešike.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Učestalije infekcije urinarnog trakta

Zbog sve delikatnijeg stanja genitalnog tkiva, kako godine prolaze, sve više smo sklone upalama i infekcijama urinarnog trakta. Zanemarivanje urirarnih infekcija može napredovati do bubrežnih infekcija, koje se potom razvijaju u sistemske infekcije. Posebno je zanimljivo da ovo može izazvati i promene u ponašaju, kao što je konfuzija.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Male, mikro ogrebotine mogu se pojaviti i dovesti do infekcije bešike. Šta pomaže u tom slučaju? Sok od brusnice ili probiotici, kao i vaginalni estrogen.

Važno je da znamo da žene mogu da osećaju simptome upale urinarnog trakta (iritaciju, povećanu učestalost mokrenja ili peckanje pri mokrenju) jednostavno zbog smanjenog nivoa hormona i elastičnosti vagine, bez stvarne upale i infekcije. U tom slučaju, hormonalna terapija estrogenom je najbolja opcija.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi