Roman Ljudska posla francuske spisateljice Karin Tuil je, verujemo i zbog trenutka u kom se objavljuje, važna knjiga koja govori o privilegijama slavnih i uspešnih i njihovoj zloupotrebi moći, o (ne)pristanku na seksualni odnos, o mučnosti sudskog procesa za silovanje i o uticaju društvenih medija na svačiji život.

„Karin Tuil nas suptilno ali nepokolebljivo vodi do ruba klisure naše epohe, gde nas obuzima vrtoglavica pred funkcionisanjem pravosudnog mehanizma.“
— Le Canard enchainé

Glavni protagonisti su Farelovi: Žan je slavan i iskusan novinar, koji se plaši starenja i gubitka profesionalnog ugleda, Kler je njegova trideset godina mlađa supruga, poznata po feminističkom angažmanu. Njihov brižljivo građen imidž uspešnog para opstaje sve do trenutka kada njihovog sina Aleksandra, perspektivnog studenta prestižnog univerziteta, ćerka Klerinog ljubavnika ne optuži za silovanje.

LJUDSKA POSLA, Karin Tuil, BOOKA

Demontirajući nemilosrdan sudski mehanizam, nepristrasno prikazujući probleme savremenog društva, govoreći o medijima, novinarstvu, politici i društvenim mrežama, ova knjiga zadire u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, feminizam, nasilje nad ženama, život pod lupom medija i javni linč.

„Majstorski roman koji ispituje postepenu destrukciju odnosa između muškaraca i žena.“
— Le Nouvel Observateur

Karin Tuil je stvorila autentične likove, ni dobre ni loše, prosto ljudske, navodeći nas da osećamo empatiju prema svakom od njih, čak i onda kada bi trebalo da ih mrzimo ili preziremo. Ljudska posla su roman o privilegijama i zloupotrebi moći, o uticaju društvenih mreža na svačiji život, o crvenoj liniji (ne)pristanka na seksualni odnos, roman koji stavlja čitaoce na porotničku klupu i demontira bezosećajnost pravosudnog sistema.

„Pomoću slučaja silovanja u visokim društvenim krugovima Karin Tuil se usredsređuje na današnju epohu i hvata duh vremena. Balzakovski roman obeležen žigom napretka.“
— Le Point

Farelovi su moćan par. Žan je slavni francuski politički novinar, a njegova supruga poznata je po svom feminističkom angažmanu. Njihov sin studira na prestižnom američkom univerzitetu i svet mu je pod nogama. Čini se da im sve ide od ruke. Ali jedna optužba za silovanje uzdrmaće tu savršenu društvenu konstrukciju.

„U romanu Ljudska posla žustro se mešaju sve prevare i zloupotrebe moći našeg vremena. Pariska lomača taštine.“
— Le Figaro Magazine

Siva zona seksualnih odnosa i različite percepcije istog događaja nalaze se u srcu ovog romana. U njemu Karin Tuil demontira bezosećajan pravosudni sistem, zadirući u neke od najvažnijih tema današnjice: seks i pristanak, ženstvenost i muževnost, zloupotrebu moći i javni linč, život pod lupom medija i uticaj društvenih mreža. Ljudska posla su upečatljiv, intrigantan i inteligentan roman koji će snažno uzdrmati svaku čitateljku i svakog čitaoca.

***

Karin Tuil rođena je 1972. godine u Parizu. Do sada je objavila romane: Pour le pire (2000), Interdit (2001), Du sexe féminin (2002), Tout sur mon frère (2003), Quand j’étais drôle (2005), Douce France (2007), La Domination (2008), Six mois, six jours (2010), L’Invention de nos vies (2013), L’Insouciance (2016) i Ljudska posla (2019).

Pisala je kratke priče i tekstove za časopise Le Monde 2, L’Express, Elle i Livres Hebdo.
Njena dela su prevođena na engleski, italijanski, grčki, holandski, kineski i nemački jezik.

Za roman Six mois, six jours dobila je nagradu „Roman News“ (2011), za roman L’Insouciance nagradu „Landerneau“ (2016), a roman Ljudska posla ovenčan je 2019. nagradom „Interallié“ i Gonkurovom nagradom gimnazijalaca.

Njena dela su adaptirana za pozorište i film, a Karin Tuil je odlikovana ordenom Reda umetnosti i književnosti u rangu oficira.