Ako neki emotivni odnosi izazivaju nerazumevanje, osuđivanje i kritikovanje od strane bliskih ljudi i sredine – to su veze žena sa oženjenim muškarcima.

Kao po pravilu, u tom se slučaju sve negativno, osuđujuće i kritikujuće usmerava na ljubavnice. “Rasturačice” tuđih brakova i porodica, žene koje “svoju sreću grade na tuđoj nesreći”, one koje su se tim muškarcima “nametnule”.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Za oženjenog muškarca se nekako i pronađu opravdanja i razumevanje. Dođe se do toga da on, nezadovoljan i nesrećan u svom braku, nije imao izbora te je ono što mu je nedostajalo potražio i pronašao van braka. Razgovor, slušanje, razumevanje, saosećanje, toplinu, pažnju, podršku, strast, ljubav… Šta god to bilo.

Pročitajte i ovo: Zašto muškarci vole mlađe žene

Ili se, pak, dođe do toga da mu se izvanbračna veza ne bi dogodila da ga ta neka žena nije zavela. Ne postavi se pitanje zašto oženjen muškarac nije postavio granice i tu neku ženu odbio, ako avanturu ili vezu s njom nije želeo, već zašto je i kako ona mogla da “uzme što je tuđe”.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost nedovršenih odnosa

Kao da se bilo ko može uzeti, samo ako se to želi. I kao da neko može biti i jeste nečiji, samo zato što je s tim nekim u vezi ili braku.

Kada je reč o vezi s oženjenim muškarcem, to ko je prvi počeo nevažno je samo u slučaju kada žena od početka zna da je dati muškarac oženjen. Svesna tog podatka, pre nego što se stvari zakomplikuju i odu predaleko, može da izabere da se ni u šta ne upusti, pretpostavljajući da u takvoj vezi može biti samo povređena, razočarana, izneverena, tužna, ljuta, ljubomorna, nesigurna, usamljena, očajna.

Pročitajte i ovo: Seen ili – tretman ćutanjem u toksičnim odnosima

Dešava se, naravno, da druga žena kasno sazna ili dugo odbija da stvari vidi onakvima kakve jesu. I u tom je slučaju odgovornost za ono što joj se dešava(lo) na njoj, jer – nije na drugima da na nas i o nama misle više nego što na sebe i o sebi možemo misliti mi sami. Možemo želeti, očekivati i od drugih tražiti da prema nama budu dobri, negujući, brižni, pažljivi, fer i korektni – ali to ne znači da će takvi prema nama biti, samo zato što smo to želeli, očekivali i od njih tražili. Biće takvi prema nama ako budu želeli da budu.

Pročitajte i ovo: Emotivno nedostupni muškarci – tako blizu, a tako daleko

Dakle, na nama je da prema sebi budemo onakvi kakvi želimo da drugi budu prema nama. Kada shvatimo da neka osoba ili odnos nije dobar za nas, na nama je da u vezi s tim nešto preduzmemo.

Šta ljubavnica može očekivati od veze s oženjenim muškarcem?

Ako o svemu promisli razložno i zrelo, može zaključiti samo to da od veze s njim ne bi trebalo da očekuje ništa, jer se od takve veze ništa i ne može očekivati. Ništa, a kamoli sve ono što očekujete i želite da zadovoljite ulaskom u vezu sa (emotivno) slobodnom osobom.

Pročitajte i ovo: Zašto ostavljamo one koje volimo?

Ako o svemu ne promisli razložno i zrelo, može pomisliti da će se “isplatiti” strpljenje i ponašanje suprotno ponašanju njegove supruge, očekivati da ta veza bude ona prava i traje zauvek, da on izabere nju, da pobede strast i ljubav. Može želeti da dokaže (pre svega sebi, ali i drugima) da je njihova veza drugačija od drugih takvih veza. Sve i da postoji mogućnost da se nešto od toga, ili čak sve, pokaže tačnim – pitanje je vredi li načina i puta.

Pročitajte i ovo: Važno je samo dobro se udati!

Naravno, znajući sve i sasvim svesno, žena može ući u vezu s oženjenim muškarcem privučena činjenicom da je zabranjeno i tajno, “pogrešno”. Želeći avanturu i neobavezan seks. U datom trenutku to stvarno može želeti ali i samo misliti da želi, jer nije mnogo prošlo otkako je povređena ili je izašla iz veze.

Međutim, žene se vezuju i prepuštaju brže i intenzivnije od muškaraca i, za razliku od njih, teže i neuspešnije razdvajaju seks od emocija, te se pre i lakše zaljube ili zavole onog kojem su isprva planirale da dozvole pristup samo jednom, malom delu sebe i svog života.

Pročitajte i ovo: Zašto volimo one koji vole samo sebe?

Iz tog je razloga važno da prema sebi i sa sobom budu iskrene. Svesne svojih stvarnih potreba, želja, patnji i nezaceljenih emotivnih rana. Posebno u susretu s osobom ili odnosom koji bolno i nezaceljeno dodatno može zaboleti i raniti.

Pročitajte i ovo: Zašto biramo pogrešne partnere?

Koje žene po pravilu biraju zauzete muškarce?

One koje se boje bliskosti i vezivanja, povređenosti i odbacivanja. One koje, ulazeći u vezu s oženjenim muškarcem, znaju da neočekivanu neprijatnost ne mogu da dožive, jer sve neprijatno, negativno i ograničavajuće znaju od samog početka. One koje ne veruju da bolje zaslužuju i mogu da nađu. One koje o sebi ne misle dobro i najbolje, žene s poljuljanim ili niskim samopouzdanjem i samopoštovanjem.

Jer žena koja je sebi na prvom mestu nijednom muškarcu ne može biti i ne želi da bude druga.

Iako se drugom ženom smatra ljubavnica, ona s kojom svoju suprugu vara oženjeni muškarac, pitanje je, zapravo, ko je u ljubavnom trouglu na kom mestu (sebi i drugom) i ko tu koga vara. Da li je i u kom smislu muškarčeva supruga ona koja je za njega prva?

Pročitajte i ovo: Možemo li da volimo dve osobe u isto vreme?

Može li se udata žena zadovoljiti time što je ona kojoj se muškarac iznova vraća (jer je njen muž i imaju decu)? Kako to da, iako materijalno mogu, mnoge žene ne žele razvod nakon što saznaju da ih muževi varaju? Kako to da je i danas mnogim ženama forma ispred suštine?

Pročitajte i ovo: Razvod – da li je to ono što zaista želim?

Kako to da misle da je za decu koju imaju (naj)bolje da odrastaju u kakvoj-takvoj “kompletnoj” porodici? Kako to da im je pristajanje na nezadovoljavajuće i neželjeno neretko jednostavnije i lakše od okretanja novog lista i zauzimanja za sebe? Naravno, u vezi s okretanjem novog lista plaši i zabrinjava upravo to što je nov. Što se ne zna kako će se završiti na njemu napisana priča.

Da li će uopšte biti bolja od prethodne i šta ako ne bude? Iz tih i drugih ličnih razloga, nakon što ih sve saberu i oduzmu, mnoge žene biraju brak pre svega i po svaku cenu. Cena je tada, po pravilu, najveća. I ne isplati se plaćati je.

Pročitajte i ovo: Zašto se ”ona ili ja” ljubavni trougao češće događa?

Ulaskom u izvanbračnu vezu, oženjen muškarac vara svoju suprugu, ali i sebe ako misli da tako traga za nečim što zapravo ne traži i ne želi da pronađe. Žena u ulozi ljubavnice obmanjuje isključivo sebe, dok žena u ulozi supruge bira da počne sebe da vara, ako nakon prevare svog muža bira da ostane s njim, a to ne može ili ne želi zaista.

Pročitajte i ovo: Gordijevi čvorovi ljubavi – umete li da se razvežete?

Da li to što oženjen muškarac vara svoju suprugu znači da nije zadovoljan brakom?

Može da znači, ali i ne mora. Rekla bih da češće ne znači nego što znači, jer osoba nezadovoljna svojim partnerskim odnosom ili brakom u njemu ne ostaje. Niti čeka da se pojavi ili pronađe osoba koja će odgovarati više i kao partner biti kompatibilnija.

Osobi koja je nezadovoljna odnosom u kojem je, nezadovoljstvo je dovoljno za izlazak iz njega.

Nije joj potreban još neki, razlog bolji od tog. I ne želi da iz veze kojom je nezadovoljna “uskoči” u sledeću. Oni koji se prema sebi i svom emotivnom životu ophode zdravo i zrelo, pre ulaska u novu emotivnu priču završavaju s aktuelnom.

Pročitaj i ovo: Fatalna privlačnost – zašto ostajemo sa emotivno nedostupnim partnerima?!

Time su fer i prema sebi i prema osobi s kojom aktuelno jesu. Ako nešto sigurno ne znači nezadovoljstvo brakom, onda je to ulaženje u izvanbračne odnose kao obrazac ponašanja. Tada su izvanbračne veze samo “dodatak” braku.

Pročitajte i ovo: Zašto žene vole seronje? Evo odgovora!

Na kraju, kako to da se za “raspad” braka i porodice oženjenog muškarca obično okrivljuje ljubavnica, ona koja je samo s jednom osobom i povređuje i vara isključivo sebe? Prevarena žena krivi ljubavnicu za ono što je braku u kojem je uradio njen suprug, jer njega ne može da krivi i na njega se ljuti ako u istom braku želi da ostane. A i zato što je mnogo lakše preneti odgovornost na drugog i tako se osloboditi vlastite, nego je uzeti u svoje ruke i birati nepristajanje na neželjeno.