Zavodljiv i provokativan roman o ženskoj seksualnosti, destruktivnim željama i transformišućem uticaju strasti.

Roman Ljubavni život Cruje Šalev, koji istražuje psihološke aspekte ljubavi, požude i strasti.

Cruja Šalev, jedna od najznačajnijih izraelskih književnica, svojim romanima o ljubavi i bračnom i vanbračnom životu najpre je uzburkala književnu javnost u svojoj zemlji, a potom i Evropu, gde je takođe dobila brojne nagrade.

„Roman koji je srušio sve prepreke… seksualno eksplicitan, a ipak gusto protkan biblijskim aluzijama i psihološkim uvidima.“
— The New York Times Book Review

Ljubavni život na prvi pogled deluje kao toliko puta ispričana priča o vezi mlade žene i starijeg muškarca, a zapravo je grozničava studija opsesije, seksualnosti i transformišućeg uticaja strasti na život pripovedačice.

LJUBAVNI ŽIVOT, Cruja Šalev, BOOKA

Šalev je fantastična spisateljica koja majstorski barata jezikom. Ljubavni život je zadihan unutrašnji monolog, napisan jedinstvenim stilom u kome se opažanja prepliću s mislima i dijalozima, koji čitaocima nudi uvid u uznemirenost i narušenost emotivne ravnoteže protagonistkinje.

Nemački Špigl uvrstio je Ljubavni život u dvadeset najboljih romana svetske književnosti u poslednjih četrdeset godina

„Blistav, iskren, pametan i dirljiv roman.“
— Frankfurter Allgemeine Zeitung

Jara je mlada, udata žena na postdiplomskim studijama, Arije je muškarac dvostruko stariji od nje, prijatelj njenih roditelja iz mladosti. Ono što započinje kao toliko puta ispričana priča o burnoj vezi mlade žene i starijeg muškarca brzo se pretvara u grozničav, uznemirujući kurs anatomije opsesije.

„Ispričan kao unutrašnji ženski monolog, Ljubavni život je napeto upletena priča o požudi; o ukradenoj sreći, ali i nepodnošljivom bolu i očajanju koje ona donosi.“
— The Guardian

Jara se od prvog trenutka prepušta neodoljivoj erotskoj privlačnosti kojom Arije zrači – njegova arogancija i proračunata uzdržanost jednako je uzbuđuju koliko i odbijaju. Ona zaboravlja na sebe, svoje potrebe i želje, a trenuci vrhunskog užitka stapaju se s poniženjem i samoomalovažavanjem.

Napisan jedinstvenim stilom, u kome se opažanja prepliću s mislima i snovima, što svemu daje poetski ritam, Ljubavni život omogućava čitaocima da zarone u kovitlac osećanja i impulsivan i svojeglav um pripovedačice. Zavodljiv i provokativan, roman istražuje kako telo i seksualnost, tako i psihološke aspekte ljubavi, požude i strasti.

„Snažan, očaravajući roman. Književni udarac puritanizmu.“
— Le Nouvel Observateur

Ljubavni život je u Nemačkoj prodat u dva miliona primeraka, a Der Spiegel ga je uvrstio u dvadeset najboljih romana svetske književnosti u poslednjih četrdeset godina.

Cruja Šalev rođena je 1959. u kibucu u Izraelu. Magistrirala je teologiju i radi kao urednica u izdavačkoj kući „Keter“. Autorka je romana Ljubavni život (1997), Muž i žena (2000), Kasna porodica (2005), Ostaci ljubavi (2011) i Bol (2019). Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Zlatna i Platinasta književna nagrada izraelskog Udruženja izdavača, nagrade ACUM (1997, 2003. i 2005), nemačka književna nagrada „Korine“ (2001), francuske nagrade „Amfi” (2003) i „Femina“ (2014). Dela su joj prevedena na dvadeset sedam jezika.

Trilogiju o ljubavi i međuljudskim odnosima, započetu romanima Ljubavni život i Muž i žena, završila je 2005. godine romanom Kasna porodica, koji je pisala dok se oporavljala od teških povreda zadobijenih prilikom bombaškog napada na autobus nedaleko od njene kuće.

Živi u Jerusalimu s trećim suprugom i dvoje dece.