Nakon što su se upoznali na snimanju filma Kleopatra, Elizabet Tejlor i Ričard Barton otpočeli su ljubavnu vezu, koja je postala jedna od najpoznatijih, i svakako, najburnijih, ljubavnih priča svih vremena.

U to vreme, oboje u braku, razveli su se od svojih supružnika i godinu dana kasnije, 15. marta 1964. godine venčali se, po prvi put. U čast godišnjice njihovog obavezivanja na večnu ljubav, osvrnućemo se na njihovu ljubavnu priču koja i dalje traje u legendi.

Ljubavna priča Elizabet Tejlor i Ričarada Bartona bila je burnija od bilo koje ljubavne drame obrađene na velikom platnu. Međusobno su se venčavali i razvodili dva puta, kako kažu upućeni, što zbog njenih epskih, besnih izliva, što zbog njegovih problema sa alkoholizmom. Prema Bartonovim ljubavnim pismima upućenim Liz, uprkos 20-to godišnjem natezanju, razvlačenju, ponekad i kose, i uzajamnih teških prozivanja, voleo ju je do poslednjeg dana svog života nesmanjenim žarom.

”Zauvek sam kažnjen od bogova zbog vatre koju nosim u sebi i večitom pokušavanju da je ugasim”, napisao je Barton 1973. godine, u vreme njihovog prvog razdvajanja. ”Vatra si, naravno, ti.”

U drugom pismu, napisanom posle prvog od njihovih razlaza, Barton priznaje da nije bio savršen muž, ali ukazuje na to da ljubav treba da pobedi sve razlike. ”Znaš koliko te volim. Znaš, naravno, i koliko sam se loše odnosio prema tebi. Ali najosnovnija i najpokvarenija, svinjska, ubilačka i nepromenljiva činjenica je da smo u potpunosti pogrešno razumeli jedno drugo…mi funkcionišemo na vanzemaljskim talasnim dužinama…volim te i uvek ću te voleti. Vrati mi se čim budeš mogla.”

Nakon što je pristala da se objave njihova pisma, zarad nezaborava njihove ljubavne priče i njenog voljenog čoveka, Liz je izjavila da je Ričard bio veličanstven u svakom smislu te reči. ”On je najdivniji, najzabavniji i najnežnjiji muškarac.”

Nakon upoznavanja u Rimu na snimanju Kleopatre i ulaska u burnu, preljubničku, ljubavnu aferu, čak je i Papa pokušao da stane na put njihovoj vezi, zvanično je osudivši.

Barton je u tom trenutku pisao Liz, ”Ako me ostaviš, moraću da se ubijem. Meni nema života bez tebe.”

Ponekad se pretvarao u pravog filozofa. ”Jednog od ovih dana ću se probuditi, što mislim da sam već uradio, i shvatiti da ja zaista volim. Ko je izmislio ovaj koncept?! Razorio sam svoj nejaki mozak i ne mogu da nađem odgovor.”

U svojim pismima, znao je da je naziva najslađim imenima, dok je u danima nakon prve rastave nazvao ”moja grudva”.

Ljubav je bila obostrana, kao i ljubavna pisma. Pošto su se po drugi put venčali, Tejlor mu je napisala kako je sigurna (i pogrešila) u to da njih dvoje pripadaju jedno drugom. ”Najdraži mužiću, zamisli! Ti si stvarno ponovo moj muž i ja imam vest za tebe, a to je da sasvim sigurno više neće biti brakova – ni razvoda! Samo tvoja, Žena.”

Za nju je govorio da je najbolja glumica na svetu i da je, uz svoju lepotu, apsolutno nenadmašna, što pokazuje koliko ju je obožavao, dok je za sebe govorio da glumi samo da bi imao od čega da živi, što jasno govori o njegovom pomanjkanju samopoštovanja, otkud potiče i neizlečiva zavisnost od alkohola.

Barton je umro od krvarenja u mozgu, u Švajcarskoj, 1984. godine. Dva dana pre svoje smrti, napisao je Liz poslednje pismo, koje je stiglo u njen dom na Bel Eru nakon što se vratila sa njegove sahrane. Sada već vezana za invalidska kolica, držala je pismo u svom noćnom ormariću, tik pored uzglavlja, do svoje smrti. Sahranjena je sa njim u kovčegu. To je jedino pismo koje nikome nikada nije pokazala. U njemu je pisalo koliko mu nedostaje, da želi da se vrati kući da daju još jednu šansu njihovoj ljubavnoj vezi.

”Pažljiv, mio, takav je bio Ričard. Još od tih prvih trenutaka u Rimu, uvek smo bili ludo i strasno zaljubljeni jedno u drugo. Imali smo vremena, ali, ipak, nedovoljno”, rekla je o njemu pri kraju života.

Njihova pisma objavljena su u knjizi pod nazivom Furious Love.