Žrtve uhođenja posle raskida veze ne treba da posmatraju kroz „ružičaste“ naočare neprikladno ponašanje svojih bivših partnera, već treba da čvrsto da zauzmu odbijajući stav.

Ako ni to ne pomaže, najbolje rešenje je da se obratite nadležnim organima kako bi ste se zaštitili. A šta je cilj osobe koju ste voleli da se transfomiše u onu koja vas uhodi.

Pročitajte i ovo: ZABRANJENA LJUBAV ili izbegavanje suočavanja sa sopstvenom nesposobnošću voljenja

Latice ruže ili vaša omiljena čokolada ispred vašeg stana, tako je u holivudskim filmovima prikazan pokušaj bivšeg parnera da nas osvoji. No, realnost je često drugačija.

Pročitajte i ovo: Ne rastajemo se zato što se nismo slagali, već zato što smo voleli projekciju, a ne osobu

Bliže stvarnosti ponašanju progonitelja, prikazano je u Netfliksovoj seriji Baby Reindeer (Mali irvas), poput sajber uhođenja na društvenim mrežama, brojnih poruka u kojima su i izlivi ljubavi i pretnji.

Žrtve uhođenja često se plaši i povratka u svoj dom jer ne znaju šta može da ih sačeka, a nekada je i njihova porodica ugrožena.

Image by freepik

Odbijanje

Žrtvi može pomoći ako shvati šta zapravo stoji iza motivacije bivših partnera da ih progone, kažu istraživači iz oblasti psihologije.

Pojedini ljubavnici mogu da žale zbog „izgubljene“ ljubavi, bez obzira na to koliko je veza kratko trajala, uključujući i jednu noć, što dovodi do opsednutosti.

Pročitajte i ovo: Ljubav prema sebi i (ne)sebičnost – Ima li razlike?

Drugi pak zbog odbijanja mogu da postanu opsednuti, jer nisu prešli iz faze poznanstva u vezu. Uzmite u obzir oba razloga, kako biste razumeli dinamiku odnosa.

Image by freepik

Osveta

Istraživači su došli i do zaključka da osobe koje imaju poteškoće da se kontrolišu i sa crtama opsesivnosti, imaju želju da se osvete bivšem partneru.

Pročitajte i ovo: DVADESET saveta kako da uništite vezu ili brak

Image by freepik

Šta motiviše progonitelje?

Njih motiviše postizanje cilja koji su sebi zadali – vraćanje partnera, kao i želja za samim pomirenjem.

Pročitajte i ovo: Otkrijte da li vas voli po načinu na koji imate seks

Takođe, uz male razlike, to je važilo i za muškarce i žene, ali su osobe muškog pola imali nasilnije načine uhođenja.

Image by cookie_studio on Freepik

Odlučno – ne

Žrtve progonitelja, koji su im nekada pružali romantične gestove, moraju da se uvere da ne posmatraju ponašanje bivšeg partnera kroz „ružičaste naočare“.

Pročitajte i ovo: POVREĐIVANJE kao način života

Kada prepoznaju pataloška ponašanja, u prednosti su jer mogu da preuzmu korake kako bi se zaštitile, pa i tražile pomoć od nadležnih organa.

Psiholozi poručuju da ne upadate u njihove podmukle zamke, kao i da čvrsto zauzmete odbijaći stav koji će da ih odvrati od daljeg uhođenja.