Dolazi iz Nemačke, zove se Danijela Krin i njen roman Ljubav u slučaju opasnosti predstavlja zabavan, dovitljiv i intiman kolaž onoga šta znači biti žena i tragati za srećom.

Danijela Krin je privukla pažnju kritike i čitalaca već svojim prvim romanom, dobitnica je brojnih nagrada, a Ljubav u slučaju opasnosti je skoro godinu dana po objavljivanju bio u vrhu liste nemačkih bestselera.

Moglo bi se reći da je ovo roman o krizi srednjih godina, jedinstvenoj za žene, koja ne podrazumeva kupovinu motora ili traženje mlađih partnera. Čini ga pet priča o pet žena, koje preispituju svoj život i svoje izbore, pokušavaju da definišu ko su zapravo i preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom.

„Danijela Krin je fantastična pripovedačica. Svaka od priča je iskrena, realna i životna.“
— Trierischer Volksfreund

LJUBAV U SLUČAJU OPASNOSTI, Danijela Krin, BOOKA

Danijela Krin je fantastična pripovedačica. Ne samo da ćete saosećati sa njenim junakinjama i razumeti njihove izbore, kako konstruktivne, tako i one destruktivne, već ćete se možda i prepoznati u nekoj od njih.

„Kada neko za sto godina bude poželeo da sazna nešto o životu današnjih žena, naći će to u ovom romanu.“
— Sächsische Zeitung

Roman o krizi srednjih godina, jedinstvenoj za žene, koja podrazumeva preispitivanje svog života i svojih izbora. Kroz dovitljiv kolaž od pet priča o životu pet žena, Danijela Krin istražuje strah, nadu, ambiciju, krhkost i razočaranja koja oblikuju život modernih žena.

„Retko koja knjiga je toliko zabavna, a da istovremeno pruža toliko intelektualnog zadovoljstva. Ovo je knjiga za svakog ko želi da upozna savremenu nemačku književnost.“
— WDR

Pet priča o životu pet žena povezanih prijateljstvom, rodbinskim vezama ili suparništvom. Svih pet junakinja je u zrelim godinama, kada žene već znaju šta hoće ili misle da znaju sve dok im se to ne ostvari. Iskusile su i izgubile ljubav, nezadovoljne su svojim vezama, preispituju svoj život i svoje izbore i pokušavaju da definišu ko su zapravo. Njihovi životi se razlikuju, a opet su bolno slični: svaka od njih pokušava da krene napred i da bude gospodarica vlastite sudbine.

Ljubav u slučaju opasnosti upečatljivo prikazuje žene koje traže nove načine da budu srećne nakon što klasični modeli odnosa propadnu.“
— Der Tagesspiegel

Danijela Krin istražuje strah, nadu, ambiciju, krhkost i razočaranja koja oblikuju život modernih žena, nudeći iskrene uvide o majčinstvu, odluci da se nemaju deca, slobodi, prevari i razvodu. Ljubav u slučaju opasnosti je dovitljiv i intiman kolaž onoga što znači biti žena i tragati za srećom, knjiga koja postavlja brojna pitanja ne dajući jednoznačne niti konačne odgovore.

„Zabavno, iskričavo, moderno štivo s čijim protagonistkinjama se lako saoseća.“
— New Books in German

Danijela Krin je rođena 1975. godine u Noj Kalisu, u tadašnjoj Istočnoj Nemačkoj. Njen prvi roman Irgendwann werden wir uns alles erzählen (2011) osvojio je prestižnu nagradu „Junger Literaturpreis“ i preveden je na mnoge jezike. Dobila je brojne književne nagrade, između ostalog „Nicolas Born Debütpreis“ 2015. za knjigu priča Muldental i Književnu nagradu Saksonije 2020. godine.

„Knjiga koja nema nameru da objasni svet – a upravo to čini.“
— Neue Zürcher Zeitung am Sonntag

Njen poslednji roman, Ljubav u slučaju opasnosti (2019), osvojio je nemačku čitalačku publiku i skoro godinu dana po objavljivanju je bio u vrhu liste nemačkih bestselera. Uz nepodeljeno odobravanje kritike, Danijela Krin je postala jedno od istaknutijih imena savremene nemačke književnosti.

Živi u Lajpcigu sa svoje dve ćerke.