Vezama na daljinu je potrebna pažnja i dobra volja da bi funkcionisale. Evo stručnih pravila koja treba slediti.

Bilo da to postanu zbog selidbe ili su rođene kao takve zbog najobičnijih slučajnosti, veze na daljinu zahtevaju mnogo pažnje i neke mere predostrožnosti da bi funkcionisale. Više nego što svi odnosi uopšte već zahtevaju.

Komunikacija i kreativnost su osnova za održavanje plamena uprkos kilometrima i možda drugačijoj vremenskoj zoni.

Remitli, onlajn finansijska usluga za one koji žive u inostranstvu ili daleko od porodice, pitala je terapeuta za parove Lauren Consul kojih pravila treba da se pridržavaju da bi veza na daljinu uspela.

Image by haritanita on Freepik

Uvek budite jasni u vezi sa razlogom

Oba partnera moraju uvek biti jasni zbog čega su razdvojeni. Bilo da je u pitanju radni cilj, porodične potrebe ili lični rast, ovo će vam pomoći da se suočite sa teškim trenucima.

Redovno razgovarajte o tome, spojite pojedinačne ciljeve u zajednički san: podsetiće vas zašto ste razdvojeni i kuda idete zajedno.

Image by rawpixel.com on Freepik
Image by rawpixel.com on Freepik

Komunicirajte (!)

Ne radi se samo o tome da jedni drugima pričate o svom danu, delite uspone i padove, zajedno slavite pobede i delite svoje brige. Istražite različite forme komunikacije: telefonske pozive, poruke, glasovne beleške, čak i pisma pisana rukom, ne škrtarite, pričajte i pričajte o svemu, da biste izbegli nesporazume, sumnje i nepotrebnu patnju. Vaša komunikacija mora da bude besna reka, a ne ustajalo jezero. Neka bude otvoreno, iskreno i neka se uvek razvija.

Background photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Napravite mesta jedno za drugo

Napravite pravi balans između vašeg svakodnevnog života i vaše veze na daljinu: oboje zaslužuju vaše prisustvo.

Negujte hobije i prijateljstva i iskoristite to gde ste da biste rasli kao osoba. Ali u isto vreme, takođe delite kvalitetno vreme i iskustva sa osobom koju volite na daljinu: ne samo ćaskanjem već možda istovremeno gledajući film ili igrajući igrice na mreži.

People photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kako upravljati ljubomorom u vezama na daljinu

„Biti deo života jednih drugih, uprkos udaljenosti, zahteva kreativnost i snagu volje“, objašnjava Loren, „Istražite nove načine da to uradite, razmenjujući virtuelna iskustva, hobije ili razmišljajući o gestovima koji mogu iznenaditi druge. Ovo ne samo da će održati vezu, već će dodati dubinu i živost odnosu. Deljenje iskustava, koliko god bila udaljena, daće vam osećaj da ste bliže.”

„Ljubomora je deo paketa, ali umesto da je izbegavate, prepoznajte je i potvrdite. Pokušajte da shvatite odakle dolazi vaša ljubomora, može doći od događaja u prošlosti, od nezadovoljenih potreba ili od nedostatka samopoštovanja. Razumevanje odakle dolazi omogućiće vam da to shvatite i povratite poverenje u svoju priču.”