Ljubav na prvi pogled je vrlo romantičan koncept o kome mnogi od nas sanjaju.

Za druge, nemoguć san. Kako možete da budete zaljubljeni u nekoga koga prvi put vidite?!

Da li je ljubav na prvi pogled moguća? Za većinu nas, ljubav je nešto što se gradi tokom vremena, jer smo upoznali nekoga i navikli na njihovo postojanje. Zaljubljujemo se kao rezultat provođenja vremena sa nekim i uživanja u blaženim danima i zabavama na suncu, dok učimo da su njihova uverenja, smisao za humor i njihovi interesi kompatibilni sa našim.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Photo by Uroš Jovičić on Unsplash

Sve ovo izgleda kao nešto što niste mogli da znate tek tako pošto ste nekoga prvi put videli, pa kako je onda moguće da kažete da ste možda zaljubljeni u nekoga ko je prošao pored vas u kafiću ili na ulici?

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Iako se čini da je malo verovatno i da je verovatnije da je u pitanju požuda ili privlačnost, svakako je moguće da imate utisak kao da osećate nešto jače, a nešto od toga može biti povezano i sa genetikom.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

Na primer, moguće je nesvesno reći prema mirisnim feromonima da li je neko dobar genetski srodnik sa nama ili ne. Možda bi onda nešto ovako moglo da igra ulogu i moglo da bude ljubav na prvi miris.

Photo by Dung Anh on Unsplash

U isto vreme, možda ćete naći da vam je njegov izgled posebno atraktivan, na način koji se čini moćnijim od načina na koji volite svoju omiljenu slavnu ličnost. Svako od nas ima svoj celebrity crush, zar ne?! Svog imaginary dečka, ljubavnika, muža? Psssst!

Pročitajte i ovo: Najčešće greške u upravljanju konfliktima i kako ih prevazići

To bi se moglo ponoviti usled genetskih tragova na njegovom licu i telu. Kažu da, na primer, osećamo snažniju privlačnost prema nekome ko izgleda kao mi, i to opet ukazuje na to da su genetski kompatibilni sa nama, kao i da bi oni mogli biti sličniji nama na druge načine – možda zajednički interesi ili slične osobine ličnosti.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Da li je ovo osnova za “ljubav” ili samo mnogo moćnija privlačnost? Otvoreno je za raspravu!

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Zatim, tu je činjenica da zapravo možemo reći mnogo više o nekome iz njihovog prvog pojavljivanja, nego što mislimo – o njihovoj ličnosti, načinu života, zadovoljstvima i slično.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Na primer, kada prvi put vidite neku osobu, verovatno ćete je videti da radi nešto. Možda se šali i smeje sa prijateljima i izgleda kao da je veoma prijatno biti u njenom društvu. Mogli biste je videti kako pije piće koje i sami volite da pijete, ili biste mogli da je vidite kako pomaže ranjenoj ptici, ako se desi da živite u bajci. To vam već odmah govori pomalo o tom osobi.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Možete mnogo toga reći o nekome po odeći koju nosi – i to može da sugeriše lični stil koji sam po sebi odražava ličnost, kao i da vam pokaže da li je osoba sigurna u sebe, napadna ili tiha, itd. I čini ih privlačnijim ako se nađu u odličnim cipelama, zar ne?! A ti imaš fetiš za cipele! Kako sam znala?! Sve to upotpunjava sliku koja može ili ne mora da vam bude veoma privlačna i koja vam govori mnogo o datoj osobi.

Photo by Almos Bechtold on Unsplash

Opet, da li je sve ovo moguće izjednačiti sa pravom ljubavlju je teško pitanje, a ljudska tumačenja ljubavi su ionako različita.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Neki ljudi tvrde da su iskreno u “ljubavi” sa životinjama, pa čak i neživim predmetima, ali definisanje ljubavi je neka druga tema.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

Da li je ljubav na prvi pogled prava?

Svakako da možete da se osećate zaljubljeno u svoju definiciju ljubavi.

Kada primetite nekoga ko vam se čini da je savršen izbor za vas na toliko mnogo načina, često ćemo nastojati da “projektujemo” svoje ideale na njih i da ih prožimamo u našem umu sa osobinama koje možda u stvarnosti nemaju.

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

Photo by Almos Bechtold on Unsplash

Ovo može da bude posebno loše ako ste nedavno izgubili voljenu osobu, raskinuli / razveli se – i niste bili spremni da ga pustite – možemo da projektujemo naša osećanja o njima na osobu koju se ukazala pred nama.

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Ponekad čak možemo da osećamo privlačnost prema određenom tipu osobe nakon gledanja filma u kome nam se glavni lik mnogo dopao.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

U isto vreme, naravno da možemo napraviti jednostavne greške i možda jednostavno misliti da je neko nešto što, zapravo, nije.

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

Kao rezultat kroz oba ova koncepta, često se zaljubljujemo u “ideju”, a ne u tu osobu, i možda se ispostavi da on, ipak, nije ono što smo očekivali.

Da li to čini našu ljubav manje stvarnom, opet je lukava filozofska diskusija.

Dakle, kako da znam da je ljubav prava?

Kao takvo, odlučivanje o tome da li ste zaista u „ljubavi“ kada prvi put vidite nekoga je lukav koncept.

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

Dovoljno je, ipak, reći da možete sa nekim u društvu da se osećate veoma prijatno i da bi ta osećanja mogla da budu neproporcionalna u odnosu na to koliko dugo se poznajete.

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Ako ne možete da izbacite tu osobu iz glave, ako uhvatite sebe da se pozicionirate tako da imate bolji pogled na tu osobu, uzdišete ili pocrvenite na samu pomisao na nju, i opsednuti ste njom i sutradan … onda bi to mogli da budu znaci ljubavi na prvi pogled.

Može da se desi da se osećate kao da ste pogođeni Amorovom strelom, a to je nešto što ćete sigurno znati kada to osetite.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Ne postoji način da se sazna da li je to „stvarno“ ljubav na prvi pogled, ali ako tako osećate u datom trenutku, onda je to stvarno za vas. Nemojte previše da razmišljate, samo se prepustite! Mislite sutra.