Klijenti mi pre ili kasnije i neminovno govore o svojim roditeljima. O tome kakav je svaki od roditelja kao roditelj, ali i o tome kako roditelji funkcionišu kao partneri. Roditelje obično sneveseli pa i naljuti podatak da njihova deca idu na savetovanje ili psihoterapiju, jer roditelji tamo negde, pred stranom osobom, nikako ne žele da budu kritikovani.

Obraćanje deteta za psihološku podršku i pomoć većina roditelja razume kao povratnu informaciju o sopstvenom podbacivanju, sopstvenoj neadekvatnosti, neuspešnosti i pogrešnosti u roditeljskoj ulozi.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Većina roditelja voli da uživa ekskluzivno i apsolutno pravo na kritiku i teške reči. Većina roditelja savršeno dobro zna kada grubo greši ali, takođe, većina roditelja teško ili nikako ne priznaje ni najgrublje svoje greške.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Mnogi se roditelji s pravom i razlogom boje iznošenja “prljavog veša” pred psihologom – bračnog i porodičnog. Semena životnih problema koji se u maksimumu svoje problematičnosti žive danas – posejana su u detinjstvu.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Nedavno sam pogledala dokumentarac koji me je naveo na ponovno, ne znam koje po redu promišljanje teme iz naslova ove kolumne. Gledala sam i slušala dva para roditelja iz Velike Britanije koji imaju po dve ćerke.

Woman photo created by prostooleh - www.freepik.comSve četiri žive s izuzetno teškim i retkim kožnim oboljenjem s kojim su se rodile. Verovatnoća da se rodite s tim poremećajem je jedan u milion slučajeva, ali je verovatnoća da i drugo vaše dete ima isti sindrom 1:4.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Patologija stanja ogleda se u vanredno brzom proizvođenju kože, usled čega ista bolno puca i razdvaja se  – od glave do pete, ostavljajući površinski sloj kože neotpornim na uticaje poreklom iz spoljašnje sredine.

Pročitajte i ovo: Intimne partnerske stvari o kojima ne bi trebalo da pričate sa prijateljicama

Koža osobe s datim sindromom je, dakle, sva u ogromnim ljuspama, crvena, zategnuta i suva, u potrebi za (do suza bolnim) frotiranjem na početku svakog dana, brojnim svakodnevnim kupkama i mazanjem ogromnim količinama određene kreme na svaka 2 – 3 sata. Osoba s datim sindromom, jasno je, mnogo šta nikako ne može i nikada neće moći.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Sem toga, statistički gledano, ne poživi dugo iz razloga izuzetne osetljivosti i neotpornosti svoje kože. Svesna rizika i težine samog stanja, jedna od majki iz dokumentarca rekla je da je svom suprugu samo želela da “dâ savršenu bebu meke kože” – iako suprug drugo dete nije “tražio” od nje ni planirao da imaju.

Pitam se kako jedno ljudsko biće na kocku može staviti život drugog ljudskog bića? Kako roditelj tako mnogo može rizikovati želeći “savršenu bebu”? Kako neko (ko nije makar ko) nekog drugog svesno može izložiti muci i trpljenju?

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Kako neko (ko nije makar ko)  nekog drugog svesno može obavezati na svakodnevnu borbu za preživljavanje? Kako roditelj svoje dete svesno može uskratiti za bezbrižnost i lakoću življenja? K a k o? Pitam se i, nažalost, dolazim do odgovora.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

U našoj sredini i kulturi, postoji kult i apsolutno obožavanje majke. Jedna je majka i majka je (ipak) majka – kakva god da je. Sve što govori, bira i radi jedna majka dâ se razumeti, opravdati i više je u redu od onoga što govori, bira i radi ona koja nije majka.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

U redu je da žena dete rodi sebi – kada već nema partnera. (Muškarac, recimo, dete želi samo za sebe samo kada je nasilnik i preko deteta se sveti svojoj bivšoj partnerki.) U redu je da žena postane majka kada oseti da je spremna – makar to bilo i na pragu 50-e godine života.

People photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

U redu je da žena rodi (još jedno) dete iako ne radi i nije radila, jer – “dece nikada nije previše”. Jedna je majka i majka je (ipak) majka.

U našoj sredini i kulturi, mnogo koja majka “poklanja” život i polazi od toga da na tom poklonu treba da budeš zahvalan/na. Ne želi da čuje i zna da ne možeš ili ne želiš da zahvaljuješ na životu koji te je obavezala da živiš.

Pročitajte i ovo: Za koje žene brak nije dobar izbor?

Želi da se izdigneš i nađeš način da uspeš – uprkos i u inat otežavajućim porodičnim okolnostima. Želi da ti izabrano za tebe bude dovoljno dobro – i kada je loše. Mnogo koja majka jeste u problemu kada od nje tražiš više od onoga što može i bira da ti dâ i – nije zadovoljna tobom ako ne biraš da budeš više od onoga što želiš i možeš biti.

Pročitajte i ovo: U bračnom krevetu sa bebom

U našoj sredini i kulturi, mnogo koja majka želi da razumeš i saosećaš s tim što “ne može” da ostavi tvog oca – iako je nasilnik ili zavisnik. Želi da shvatiš da u lošem braku ostaje za tvoje dobro.

Želi da shvatiš da je za tebe kakav-takav komplet bolji od nekompletnosti. Želi da shvatiš da je od potpunog nemanja oca bolje imanje onog kojeg uglavnom nemaš. Želi da shvatiš da ona ne može da ti bude i otac i majka. U stvari, ne želi da shvatiš. Želi da pristaneš i ne preispituješ. Želi da shvatiš da je tako kako je.

Pročitajte i ovo: Da li se mame dele na dobre i doterane?

U našoj sredini i kulturi, mnogo koja majka želi da razumeš da ne može da postigne da brine o tebi i radi posao koji se plaća. Želi da razumeš da je tvom ocu mnogo lakše nego njoj.

Želi da razumeš da se žrtvovala zbog tebe i dala ti je sve što je mogla i imala. Želi da razumeš da bi ti dala i ono što nema – da ima. Želi da razumeš da ima i voli samo tebe, da si joj sve na svetu i želi da je učiniš srećnom.

Pročitajte i ovo: Samo za singl majke

U našoj sredini i kulturi, mnogo koja majka želi da razumeš da je (po svaku cenu) morala da pokuša da te dobije. Želi da razumeš da je tobom htela da zaokruži, dopuni, upotpuni i kompletira svoj život.

People photo created by senivpetro - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Želi da razumeš da je zahvaljujući tebi sve podigla na najviši mogući nivo. Želi da razumeš da je postala majka jer žene, jednostavno, postaju majke. To je put kojim se najčešće ide, put koji se podrazumeva. To je put kojim te muškarci obično povedu pošto te uzmu za ruku, daju ti prsten i cenjeno prezime.

Pročitajte i ovo: Ti si ćero tatin sin ili pravda za ćerke

Želi da razumeš da se nije toliko pitala želi li decu ili ne, koliko je dozvolila da stvari idu svojim tokom i jednostavno se dese.

U našoj sredini i kulturi, mnogo koja majka želi da razumeš da ne može da se ne slaže s tvojim izborima i istovremeno ih prihvata. Želi da razumeš da ne može da podrži sve tvoje ambicije i želje. Želi da razumeš da bolje od tebe zna šta je za tebe najbolje.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto? 

Želi da razumeš da ti ne dozvoljava da polaziš od izbora koje je pravila za i umesto tebe. Želi da razumeš da nisi u poziciji da promišljaš i kritički preispituješ njene ambicije i želje – za sebe i tebe.

People photo created by pressfoto - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Želi da razumeš da ona ima prava koja ti nemaš, jer – jedna je majka i majka je (ipak) majka.

U našoj sredini i kulturi, mnogo koja majka želi da razumeš da sebična jeste i može biti samo ona koja ne bira da ima decu, jer – ona koja se odriče, žrtvuje, podređuje i samo deci daje to nikako i nikada ne može biti.

Pročitajte i ovo: Parovi koji se (ne)svađaju

Želi da razumeš da ne želi da razumeš pozadinu njenih izbora i odluka, jer – spoznavanje toga može te razočarati i naljutiti. Želi da joj veruješ i onda kada nije iskrena s tobom, jer povodom te neke stvari iskrena da bude ne može ni pred sobom.

Pročitajte i ovo: Jesu li žene koje ne žele da imaju decu sebične?

U našoj i ne samo našoj sredini i kulturi (kako ranije u ovoj kolumni konstatovasmo), mnogo se neozbiljno igra s mnogo ozbiljnim, životno važnim stvarima. Ti ne moraš da budeš ta. Ti možeš da ne budeš ta. Možeš mnogo bolje od toga.

Pročitajte i ovo: Šta garantuje trajanje partnerskog odnosa?

I možeš da pomogneš da se tvoja deca ne pronalaze ni u čemu od ovoga. To ne samo da možeš već i želiš, zar ne?!