Kada bi se odnosi mogli okarakterisati, to je najjednostavnije kroz simboliku libida.

Na jednoj strani je Eros ili žena, a na drugoj volja za moći, čovek koji dominira. Možemo pokazati libido kakav se manifestuje kod muškaraca i žena.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

S jedne strane, prvi deo libida je zavodljivi muškarac koji pokazuje ženi Eros, a podsvesno brojem osvojenih žena pokazuje kako dominira nad ženama i tako hrani svoj ego.

Pročitajte i ovo: Ljubljenje je dobro za zdravlje i sprečava nastanaka bora: Evo zašto!

S druge strane, imamo ženu koja osvaja sa svojim Erosom, ali nakon kratkog vremena prekida vezu podsvesno pokazujući moć osvajanja.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda žena za brak iz perspektive muškarca

Muškarci obično lude za ovakvim ženama, ne sluteći da ih privlači dominantni Animus ili njihova želja za moći koja ih odražava. Kako se samo psiha poigrava našim životom dok ne sazremo dovoljno i ne shvatimo značaj pola u našem životu.

Zašto je ova igra zapravo stvorena?

Photo by Jeremy Banks on Unsplash

Odgovor je jednostavan. Libido se želi vratiti sebi ili svom izvornom obliku u kojem nije odvojen od sebe.

Pročitajte i ovo: Reč – dve o pogrdnim rečima upućenim ženama

Zapravo, čovek je u službi vraćanja jedinstvenom kroz odnose sa svojim partnerom i svetom. U alhemiji, a zatim i u psihi, čovek iz materije svojim životom budi božanstvo i Prometejevom vatrom ili intelektom postaje svestan božanskog u sebi spajanjem zasebnih poslova.

Pročitajte i ovo: Šta se desi kada poljubiš žabu: Magija pretvaranja negativnog u pozitivno

Zbog toga brakovi propadaju jer ljudi ne stupaju u vezu radi saznanja već zbog zadovoljstva.

Propast brakova na Zapadu je činjenica koja pokazuje slepilo, uskogrudnost i duboku sumnju u sebe. Sadašnje stanje u kojem jesmo odraz je čoveka, ono je učenje Jungove psihoterapije i istočnjačke filozofije.