U slučaju otkazanog ili odloženog leta, putnici imaju pravo na povraćaj novca: evo kako to zatražiti od avio-kompanija.

Putovanja su u toku i… povećanje vazdušnog saobraćaja (stoga i neprijatnosti)! Između štrajkova, kašnjenja i otkazivanja letova, procenjuje se da bi oko 10,4 miliona putnika moglo da doživi neprijatnosti na aerodromima.

Poslednjih dana, neke avio-kompanije (LC i druge) su zapravo otkazale stotine letova na raznim evropskim rutama; pretvarajući ono što bi trebalo da bude trenutak bezbrižnosti u stres i nelagodu za putnike.

S obzirom na obim problema, stoga je dobro znati šta učiniti u slučaju otkazanog ili odloženog leta. Dobra vest je da postoje pravila i propisi za zaštitu putnika – u zavisnosti od situacije.

Međutim, mnogi ne znaju da imaju pravo na odštetu i iz tog razloga ne znaju da je mogu zatražiti (ili koju proceduru da slede).

Da bismo vam pomogli, sastavili smo vodič šta da radite. Dakle, ovde su objašnjeni osnovni koraci da biste razumeli kako to funkcioniše i kako da tražite povraćaj novca za kašnjenje i otkazivanje letova.

Image by prostooleh on Freepik
Image by prostooleh on Freepik

Let otkazan ili odložen? Evo kada možete da tražite povraćaj novca

Pravo na nadoknadu imaju svi putnici čiji let kasni zbog neprijatnosti ili štete.

Neka pravila se razlikuju od kompanije do kompanije, ali generalno, ako je let odložen, njegovi putnici imaju pravo na odštetu.

U ovim slučajevima se uvek poziva na Povelju o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju koja utvrđuje prava putnika čak i dok čekaju: hranu i piće tokom čekanja, transfere, smeštaj, pomoć korisnicima.

Dakle, svako ko kupi avionsku kartu, čak i od niskotarifne avio-kompanije, ima pravo na odštetu u slučaju kašnjenja od utvrđenog datuma i vremena polaska.

U slučaju otkazanog leta, putnici imaju pravo na povraćaj celokupne cene karte ili na ukrcavanje na alternativni let iste kompanije što je pre moguće.

Image by lifeforstock on Freepik

Neki izuzeci

Uredba (EZ) br. 261/2004 utvrđuje da avio-kompanije moraju pomoći i obeštetiti putnike u slučaju kašnjenja leta (kao i u slučaju otkazivanja leta ili odbijanja ukrcavanja).

U slučaju odloženog leta, zakon rezerviše zaštitu za putnike ako:

– let se odvija unutar Evropske unije i njime upravlja aviokompanija iz EU ili van EU;

– vaš let stiže u Evropsku uniju iz zemlje koja nije članica EU i njime upravlja aviokompanija EU;

– let poleće iz Evropske unije u zemlju koja nije članica EU i njime upravlja avio-kompanija iz EU ili van EU.

Ali ova prava ne uživaju samostalno svi putnici. Evropsko zakonodavstvo štiti:

– let koji u EU stiže iz zemlje koja nije članica EU i njime upravlja avio-kompanija koja nije članica EU;

– putnik koji je već primio beneficije (kompenzacija, alternativni let, pomoć) za probleme u vezi sa letom u skladu sa zakonima koji su na snazi u zemlji koja nije članica EU.

Image by v.ivash on Freepik

Kako funkcioniše kompenzacija za otkazivanje leta?

Ako je vaš let otkazan manje od 14 dana unapred, onda je aviokompanija kojom ste putovali i kojoj ste platili redovnu avionsku kartu dužna da putnicima nadoknadi štetu.

Međutim, da biste zatražili povraćaj sredstava, moraju biti ispunjeni sledeći uslovi:

– aviokompanija mora biti odgovorna za otkazivanje leta

– putnik se mora prijaviti na vreme

– let je morao da poleti iz EU (bilo koja aviokompanija) ili sleti u EU (aviokompanije sa sedištem u EU)

– let pogođen poremećajem ne datira više od 1,5 godine

U prisustvu ovih uslova, iznos naknade za otkazani let može varirati od 250 evra (za putovanje od 1500 kilometara) do 600 evra (za putovanje duže od 3500 kilometara).

Takva nadoknada se ne naplaćuje ako avio-kompanija dokaže da je otkazivanje leta prouzrokovano izuzetnim okolnostima (kao što su loše vreme, politička nestabilnost ili neizbežni bezbednosni rizici).

Međutim, putnici imaju druga prava u slučaju otkazanog leta: u stvari, moguće je zahtevati da avio-kompanija nadoknadi celokupnu cenu karte ili zahtevati da obezbedi alternativno rešenje za prevoz što je pre moguće.

Image by Freepik

Kako funkcioniše nadoknada za kašnjenje leta?

Ako na odredište stignete sa zakašnjenjem većim od 3 sata, avio-kompanija kojom ste putovali i kojoj ste platili redovnu avionsku kartu dužna je da putnicima nadoknadi štetu na osnovu udaljenosti rute koju treba putovati:

– ako je planirana deonica manja od 1500 kilometara, reč je o 250,00 evra naknade;

– ako je ruta između 1500 i 3500 kilometara, onda se naknada povećava na 400,00 evra;

– govorimo o refundaciji od oko 600,00 evra ako ruta prelazi 3500 kilometara.

Međutim, ako avio-kompanija ponudi alternativni let i putnici uspeju da stignu do krajnjeg odredišta sa kašnjenjem od 2 sata do maksimalno 4 sata za sve letove duže od 3500 km, naknada se umanjuje za 50%.

Travel photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Kako zatražiti povraćaj novca

Zahtev se prvo mora podneti avio-kompaniji sa kojom je putnik zaključio ugovor o prevozu.

Zatim ćete morati da popunite formulare za nadoknadu za kašnjenje leta ili otkazivanje.

Nažalost, kompanija bi mogla da se protivi povraćaju novca, zbog čega se putnicima savetuje da prikupe bilo koji dokument ili informacije koje mogu podržati zahtev: elektronsku kartu, kartu za ukrcavanje, informacije koje pruža zemaljsko osoblje o razlozima kašnjenja, fotografije tabla odlazaka i dolazaka, novinski isečci o okolnostima koje su dovele do kašnjenja i tako dalje.

Kada se prikupi sva dokumentacija, jednostavno je prosledite odgovarajućoj službi za korisnike kompanije.