Kako motivisati ljude da češće idu u teretanu, pitanje je na koje odgovor daje velika američka studija, koja je pratila ponašanje više od 60.000 stanovnika te zemlje.

Cilj istraživanja, koje je od marta 2018. do januara 2019. godine sprovedeno u Americi, bio je da navede osobe koje su članovi teretana da u njih redovno odlaze.

U ispitivanju, koje je trajalo četiri nedelje, učestvovalo je 60.000 Amerikanaca. Različite programe za njih sastavio je tim od 30 naučnika sa 15 različitih univerziteta u Sjedinjenim Državama, a svaki program je imao najmanje 455 učesnika.

Muscle woman photo created by serhii_bobyk - www.freepik.com
foto by serhii_bobyk – www.freepik.com

SMS i imejl poruke, kao i male novčane nagrade, pomažu da vežbanje postane navika, pokazuje američka studija.

Planiranje, podsećanje i nagrada

Učesnicima programa za promenu ponašanja sistem je automatski slao SMS ili imejl poruke kako bi ih podsetio na vežbanje, a dodeljivani su im i bodovi za svaki završeni trening. Dobijene bodove učesnici su mogli da zamene za male novčane nagrade.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Kejti Milkmen, profesorka u Vortonovoj školi na Univerzitetu u Pensilvaniji, glavna autorka studije, izjavila je da program „planiraj, podseti i nagradi“, povećava motivaciju kod ljudi, smanjuje mogućnost da zaborave na trening i pomaže im da bolje planiraju svoje vreme.

Sport photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto by lookstudio – www.freepik.com

Lako je početi, ali teško nastaviti

Jedan od zaključaka ovog istraživanja je da ljudi lakše mogu da steknu naviku da vežbaju, ali teško mogu da je održe.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Od ukupnog broja ispitanika, 45 odsto njih je povećalo nedeljne posete teretani tokom četvoronedeljenog programa, ali je samo osam odsto trajno promenilo ponašanje posle ovog programa.

„Naterati ljude da više vežbaju je prvi korak, a ova studija pokazuje da je to izvodljivo“, rekla je Mardži Lekman sa Univerzita u Bostonu.

Program za promenu ponašanja, takođe, nudio je i male novčane nagrade za povratak u teretanu posle propuštenog treninga. Najbolji učesnici dobijali su 22 centa po treningu. Ukoliko propuste jedan dan treninga, dobijali su dodatnih devet centi za naredni, ali samo ukoliko su propustili jedan.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

„Svi govore o tome da ne prekidamo niz, ali to je neizbežno. Otkrili smo da se, ako propustimo trening više puta, mnogo teže vratiti na pravi put, nego ako smo ga samo jedan dan propustili“, objašnjava profesorka Kejti Milkmen.

Kako održati rutinu

Autorka studije primećuje da ćemo lakše steći naviku da vežbamo, ukoliko postavimo sebi izazov – da jedino kada treniramo radimo ono što volimo, poput gledanja emisije, slušanja omiljene pesme ili audio knjige.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Njeni saveti su i da treba napraviti plan treninga, podesiti podsetnike u kalendarima na telefonu ili računaru, kao i da treba da se osmisle načini kako se treninzi ne bi propustili dva puta zaredom.

Jedna od metoda koja se pokazala kao uspešna u istraživanju, bila je da se učesnicima kaže da Amerikaci više vežbaju nego ranije, kao i da je kondicija trend.

Background photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

„Samo ta jednostavna poruka: svi to rade i rade to čak i više nego što su nekada, imala je ogroman uticaj“, objasnila je profesorka Milkmen.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Mardži Lekman sa Univerzita u Bostonu kaže da osobe koje počinju sa vežbanjem treba da postave male ciljeve, te da njih kasnije mogu da nadograđuju. Ukoliko u startu postave velike ciljeve koje je teško ispuniti, biće razočarani i mogu se osećati loše, objašnjava.

Dodala je i da vežbanje treba da bude nešto u čemu uživamo. „Ukoliko vam se ne sviđa, nećete to ni raditi“, zaključila je Lekman.