Kada se ne osećamo dovoljno vrednovano u partnerskom odnosu, vezi ili braku, to se direktno odražava na kvalitet našeg sna.

Posledica je da loše spavamo i budimo se u još gorem stanju. Pa kakav onda život može da nam bude?!

U proseku, provedemo jednu trećinu života spavajući, ali to ne znači da svi uvek spavamo dobro.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

woman-918981_1280Za parove, ispostavilo se da koliko vas vaš partner dobro razume i brine o vama, direktno je povezano sa tim koliko ćete dobro da spavate, prema rezultatima istraživanja objavljenim u Social Personality and Psychological Science.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

”Rezultati našeg istraživanja pokazuju da osobe sa odgovornim partnerima manje su nervozni i uzbuđeni, što zauzvrat poboljšava kvalitet sna”, kaže vodeći autor studije, dr Emre Selcuk, razvojni i socijalni psiholog na Blisko-istočnom tehničkom fakultetu u Turskoj.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Međutim, ova zaštitna funkcija sna može da bude ostvarena samo kada imamo kvalitetan, neprekidni san, poznat kao restorativni san.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Za ljude, najjači izvor osećaja sigurnosti i bezbednosti je odgovorni društveni partner, bez obzira na to da li se radi o roditeljima u detinjstvu ili ljubavnom partneru u odraslom dobu.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

”Imati odgovornog partnera, koji je dostupan i sposoban da nas u svakom trenutku zaštiti i uteši kad bi to bilo potrebno i kad stvari krenu naopako, najefikasniji je način za nas ljudska bića da smanjimo osećaj anksioznosti, napetosti i uzbuđenja”, kaže Selcuk.

Pročitajte i ovo: Masažom protiv nesanice

Sve u svemu, korpus dokaza, koje smo dobili u poslednjih nekoliko godina, ukazuje na to da je imati odgovornog partnera naš najbolji ulog za srećniji, zdraviji i duži život.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.