Kada se ne osećamo dovoljno vrednovano u partnerskom odnosu, vezi ili braku, to se direktno odražava na kvalitet našeg sna.

Posledica je da loše spavamo i budimo se u još gorem stanju. Pa kakav onda život može da nam bude?!

U proseku, provedemo jednu trećinu života spavajući, ali to ne znači da svi uvek spavamo dobro.

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

woman-918981_1280Za parove, ispostavilo se da koliko vas vaš partner dobro razume i brine o vama, direktno je povezano sa tim koliko ćete dobro da spavate, prema rezultatima istraživanja objavljenim u Social Personality and Psychological Science.

Pročitajte i ovo: Stalo ste zauzeti? Od čega, zapravo, bežite?!

”Rezultati našeg istraživanja pokazuju da osobe sa odgovornim partnerima manje su nervozni i uzbuđeni, što zauzvrat poboljšava kvalitet sna”, kaže vodeći autor studije, dr Emre Selcuk, razvojni i socijalni psiholog na Blisko-istočnom tehničkom fakultetu u Turskoj.

Pročitajte i ovo: Kako nas manipulišu

Međutim, ova zaštitna funkcija sna može da bude ostvarena samo kada imamo kvalitetan, neprekidni san, poznat kao restorativni san.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Za ljude, najjači izvor osećaja sigurnosti i bezbednosti je odgovorni društveni partner, bez obzira na to da li se radi o roditeljima u detinjstvu ili ljubavnom partneru u odraslom dobu.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

”Imati odgovornog partnera, koji je dostupan i sposoban da nas u svakom trenutku zaštiti i uteši kad bi to bilo potrebno i kad stvari krenu naopako, najefikasniji je način za nas ljudska bića da smanjimo osećaj anksioznosti, napetosti i uzbuđenja”, kaže Selcuk.

Pročitajte i ovo: Masažom protiv nesanice

Sve u svemu, korpus dokaza, koje smo dobili u poslednjih nekoliko godina, ukazuje na to da je imati odgovornog partnera naš najbolji ulog za srećniji, zdraviji i duži život.