Svima nam se desilo da uđemo u prodavnicu šminke i čim vidimo svo to šarenilo, odjednom nam sve treba.

Mala škola šminkanja: Tamara Ćosić, Bring Out The Sparkle
Mala škola šminkanja: Tamara Ćosić, Bring Out The Sparkle

Na kraju završimo sa 5 tečnih pudera, 10 karmina i još milion stvari kojima će pre proći rok nego što ćete ih potrošiti.

Ono što zaista svakoj ženi treba u neseseru je sledeće:

1. Tečni puder – jedna nijansa, kada potamnite možete uzeti uzorak istog i dodati kap da biste napravili idealnu boju.

2. Korektor – osim ako imate veliki problem sa flekama i crvenilom, jedan je dovoljan, tečni za sundjerčićem jer njega možete koristiti na celom licu. Treba da bude nijansu svetljiji od pudera.

3. Puder u prahu ili kamenu, šta god je vama zgodnije da koristite.

4. Baza za senku – za duže trajanje senke i lakše mešanje boja.

5. Paleta senki zemljanih tonova – idealno je da idu od svetlo bež do tamno braon ili crne jer ćete njome pokriti većinu potreba uključujući i obrve.

6. Senka ili olovka u boji koja vam pristaje, ukoliko volite da eksperimentišete.

7. Braon i crna olovka ili eyeliner ukoliko ste veštiji.

8. Višenamenska maskara – za dužinu, gustinu i uvijenost.

9. Rumenilo bez šljokica ( roze ili kajsija nijanse ), kremasto, ukoliko želite blistaviji efekat, u kamenu ukoliko želite samo svežu nijansu ili ukoliko vam je koža izrazito masna.

10. Bronzer – mat, za konture i preplanuli izgled.

11. Dva karmina – nude i crvenkaste nijanse (sa primesom maline ili narandžaste, zavisno od tona vaše kože).

12. Sjaj za usne, nežne nijanse – od bež do roze.

Ukoliko na sve ovo u paleti neutralnih nijansi imate i bež svetlucavu senku, moći ćete da je iskoristite kao highlighter.

E, sad, šta je od ovog (ne)opravdano skupo?

Dobar tečni puder i korektor su osnova lepog tena i u njih vredi investirati. Ipak, ne moraju da budu Chanel da bi bili najbolji – Bourjois Healthy Mix i Mac tečni korektor su uvek sjajna kombinacija.

Kvalitetno krem rumenilo će duže stajati od onog manje kvalitetnog, dok je za rumenilo u kamenu važno da je dobar pigment – Aura ima odlično u Vintage Peach nijansi. Za bronzer važi ista stvar – Deborah 12 Cacao je sve što je potrebno većini žena.

Odličnu bazu za senku ima i Avon, dok kvalitetne senke možete naći u gotovo svakom brendu danas, važno je samo da je pigment jak, kada pipnete senku prstom da ona ostane i razmazuje se bez krunjenja.

Maskaru odaberite prema četkici i mnogo važnije od cene je da se ne kruni i da je dovoljno jeftina da je menjate redovno i sprečite nastanak infekcija, a Maybelline ima savršenu ponudu.

I za kraj, osim ukoliko koristite isključivo mat dugotrajni karmin, nemojte investirati previše u proizvode za usne, makar u početnoj fazi eksperimentisanja, radije dajte sebi priliku da isprobate različite varijante ili da imate više komada jer nijansom karmina možete osvežiti kompletan izgled.

Na kraju krajeva, nije cena šminke ta koja čini osobu sjajno našminkanom, važno je da otkrijete stil, uvežbate poteze i investirate pametno. ?