U prethodnom tekstu pisala sam o tome da je ključ za četvrto telo meditacija. A kako i da ne bude kad je četvrto telo meditativni um?!

Njega treba prvo probuditi pa onda razvijati. A zašto nam je, uopšte, potrebna  meditacija?

Potrebna nam je zbog naše podsvesti koja je uvek tu, sa nama. Podsvest je kao mala kamera koja stalno snima sve što se dešava sa nama, i dobro i loše.

E, sad, mora nekad i da se pogleda šta je snimila kamera i obično podsvest pušta snimke noću dok spavamo, podsvest pušta snove, nekad aktivne ili pasivne, nekad crno bele nekad u boji. Možete leteti, plesati, a možete i sanjati snove strave i užasa.

Noću svest spava, a podsvest radi.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica Kundalni joge, Kundalini klub Beograd
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica Kundalni joge, Kundalini klub Beograd

I to i nije baš tako lagan proces. Često se dešava da ljudi počnu da rade na sebi, prvo im se jako sviđa, brzo osete rezultate (posebno u meditacijama kundalini joge) ali onda krene neki unutrašnji (podsvesni) otpor, jer podsvest baš i ne želi da čeprkate po njoj, njoj je lepo i udobno. Vama postane teško da vidite sebe kroz prizmu vaše podsvesti. Počinjete da uviđate i svoje loše strane, ono što ste davno zakopali i pomislili da više ne postoji, počne ponovo da vam maše i da vam se smeje u lice.

Zar nije onda mnogo lakše baciti i kundalini jogu i meditacije, nego boriti se i izboriti sa svojim demonima?! Ako ste istrajni, onda će to biti moguće, samo treba da radite i da verujete.

Kada uspostavite kontakt sa svojom dušom, njena svetlost i čistoća će da spere svu prljavštinu i tamu iz vaše podsvesti.

Nauka joge kaže da je za dostizanje željenih efekata meditacije neophodno raditi je određeno vreme. Većina meditacija u kundalini jogi radi se 11 ili 31 minut.

[quote_box_center]

3 minuta meditacije – deluje na elektromagnetno polje i cirkulaciju.

11 minuta meditacije – počinje da menja nervni i endokrini sistem.

22 minuta meditacije – balansira sva tri uma (pozitivni, negativni i neutralni) i oni počinju da rade zajedno.

31 minut meditacije – dozvoljava žlezdama, disanju i koncentraciji da deluju na ćelije i na ritmove organizma. Ona dozvoljava duhu meditacije da deluje na sve gune, tatve i sve slojeve projekcije uma.

62 minuta meditacije – menja sivu masu mozga, dolazi do integracije podsvesnog uma i spoljašnje projekcije

2,5 sata meditacije – menja našu psihu i njenu vezu sa svojim magnetnim poljem tako što se podsvesni um čvrsto održava u novom obrascu sa umom univerzuma.

[/quote_box_center]

A onda radimo 40, 90, 120 ili 1.000 dana. Možete sami izabrati neku od meditacija ili uz pomoć vašeg učitelja kundalini joge, i krenite.

Za broj 4 ja vam preporučujem da uradite šabad kriju (ona je odlična i za nesanicu), možete je pronaći u tekstu na dole navedenom linku.

https://www.sitoireseto.com/kundalini-krija-protiv-nesanice/