U kundalini jogi imamo 10 tela, od kojih su tri tela uma.

Broj 2 je zaštitni, negativni um, koji ume da nas koči ali koji nas i štiti od opasnosti,  broj 3 – pozitivni um, onaj koji uvek vidi sve dobro i često srlja, ne razmišljajući (jer se njemu nikad ne može ništa loše dogoditi i zaboravlja na treći Njutnov zakon da svaka akcija ima i reakciju iste snage ) i broj 4 – neutralni ili meditativni um, koji balansira negativni i pozitivni um.

Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd

Čovek koji ima razvijen meditativni um je veoma intuitivan, dobro zna šta i kada treba da radi, ume da sluša, ume da daje savete, kada to traže od njega.

Ključna fraza za četvrto  telo je –  molitva.

Ključno pitanje – Dozvoljavam li ja sebi da budem meditativan i intuitivno balansiran ?

Tip ličnosti – Konsultant ili savetnik

Mantra koja se preporučuje za ovo telo je – Guru, Guru, Wahe Guru, Guru Ram Das Guru, potražite na internetu verziju koju peva Singh Kaur.

Kada vam je broj 4 na poziciji izazova (pogledajte u prethodnim tekstovima pozicije izazova i snage), vi ste često tvrdoglavi i nepokolebljivi. Ne želite da se menjate, možete biti egoistični, volite da se prepirete sa drugima, volite da izazivate ljude, volite druge da izbacujete iz balansa. Vaša najveća želja je da  budete u balansu sa svojim unutrašnjim i spoljašnjim svetom. Morate tražiti i pronaći balans i rešenje za vas je meditacija, meditacija i meditacija.

Kada vam je broj 4 na poziciji snage onda imate urođenu sposobnost da balansirate pozitivno i negativno. Unosite stanje ravnoteže u svom okruženju, intuitivni ste i skromni i umete drugima da nenametljivo pomognete. Nalazite zadovoljstvo u pomaganju i služenju drugima.

Kako doći do meditativnog stanja uma?

On se ne može kupiti, treba da radite na sebi i jedan od najboljih načina je meditacija. Prvi pristup ka meditaciji je to da vašem telu treba da bude udobno i komforno . Ako vas vaše telo muči, ako vas nešto boli ili ste žedni ili gladni, teško je meditirati.

Pre meditacije je uvek dobro odraditi malo fizičkih vežbi ili jogičkih asana. Disanje (pranajama) vas može brzo dovesti do meditativnog stanja uma . Disanje i mantra zajedno će izmeniti hemijski sastav krvi i dovesti vas u meditativno stanje uma još brže. Disanje je uvek sa vama i veoma je dostupan  instrument koji sami možete naštimovati.  Kontrola disanja ili izgovaranje mantri naglas je verovatno najbrži način promene stanja svesti. Meditacija trenira vaš um tako što ćete uvek moći naći balans izmedju pozitivnog i negativnog stanja uma.

Nastavak sledećeg ponedeljka.

Sat Nam!

Vaša Danica