U svakom trenutku u ljudskom umu rađa se više od 1000 misli.

Neke od njih se gube u nesvesnom, neke se zadržavaju u podsvesti i odatle utiču na naš svesni um.

Te misli postaju osećaji, emocije, želje, unutrašnje predstave o svetu i fantazije. I umesto da mi upravljamo svojim umom često dozvoljavamo umu i mislima da upravljaju nama i to nas dovodi do donošenja impulsivnih odluka, uzajamnom nerazumevanju i stanju stresa koga sami sebi stvaramo.

Kundalini joga nam dozvoljava da se probijemo kroz podsvesne blokade i na taj način dobijamo mogućnost da više uživamo u našem životu. Umirite vaš um i oslobodite se tereta nepotrebnih misli i briga.

Kada je svaki trenutak vašeg života ispunjen jasnošću pojavljuje se duboko razumevanje samih sebe i tada u vašem životu zaista počinju promene. Um, telo i duša počinju da deluju kao jedno celo. Možete početi sa ovom jednostavnom i lakom meditacijom i brzo ćete uvideti da uopšte nije toliko teško ućutkati um kada imate pravi alat.

Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo (što znači – Ja se klanjam pred Tvorcem, Božanskim Učiteljem unutar mene).

_DSC0755
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica Kundalini joge, Kundalini klub Beograd

Savijte ruke u laktovima i spojite ruke na nivou srca, ne dotičući telo. Laktovi treba da budu skoro na nivou šaka. Spojite sve prste na drugim člancima osim srednjih prstiju i palčeva koji su ispruženi i dodiruju se vrhovima. Držite tu mudru (položaj ruku) oko 7-8 centimetara od tela i ispruženi srednji prsti su usmereni ka napred.

Oči 9/10 zatvorene, 1/10 otvorene, pogled na vrh nosa. Udahnite duboko, zadržite disanje i ponovite mantru po vašem izboru 11-21 put. Izdahnite, zadržite prazna pluća i opet ponovite izabranu mantru isto toliko puta. Dišite na ovaj način tri minuta. Osetite razliku!

Možete uzeti bilo koju mantru iz Kundalini joge (na primer: Sat Nam, Wahe Guru, Ek Ong Kar…) ili molitvu koja vam se sviđa.

Napomena – ovu meditaciju ne smeju da rade ljudi sa visokim krvnim pritiskom.

Za kraj sklopite ruke u molitveni i recite Sat Nam, što znači – Istina je u meni.

SAT NAM !

Vaša Danica

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.