U svakom trenutku u ljudskom umu rađa se više od 1000 misli.

Neke od njih se gube u nesvesnom, neke se zadržavaju u podsvesti i odatle utiču na naš svesni um.

Te misli postaju osećaji, emocije, želje, unutrašnje predstave o svetu i fantazije. I umesto da mi upravljamo svojim umom često dozvoljavamo umu i mislima da upravljaju nama i to nas dovodi do donošenja impulsivnih odluka, uzajamnom nerazumevanju i stanju stresa koga sami sebi stvaramo.

Kundalini joga nam dozvoljava da se probijemo kroz podsvesne blokade i na taj način dobijamo mogućnost da više uživamo u našem životu. Umirite vaš um i oslobodite se tereta nepotrebnih misli i briga.

Kada je svaki trenutak vašeg života ispunjen jasnošću pojavljuje se duboko razumevanje samih sebe i tada u vašem životu zaista počinju promene. Um, telo i duša počinju da deluju kao jedno celo. Možete početi sa ovom jednostavnom i lakom meditacijom i brzo ćete uvideti da uopšte nije toliko teško ućutkati um kada imate pravi alat.

Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo (što znači – Ja se klanjam pred Tvorcem, Božanskim Učiteljem unutar mene).

_DSC0755
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica Kundalini joge, Kundalini klub Beograd

Savijte ruke u laktovima i spojite ruke na nivou srca, ne dotičući telo. Laktovi treba da budu skoro na nivou šaka. Spojite sve prste na drugim člancima osim srednjih prstiju i palčeva koji su ispruženi i dodiruju se vrhovima. Držite tu mudru (položaj ruku) oko 7-8 centimetara od tela i ispruženi srednji prsti su usmereni ka napred.

Oči 9/10 zatvorene, 1/10 otvorene, pogled na vrh nosa. Udahnite duboko, zadržite disanje i ponovite mantru po vašem izboru 11-21 put. Izdahnite, zadržite prazna pluća i opet ponovite izabranu mantru isto toliko puta. Dišite na ovaj način tri minuta. Osetite razliku!

Možete uzeti bilo koju mantru iz Kundalini joge (na primer: Sat Nam, Wahe Guru, Ek Ong Kar…) ili molitvu koja vam se sviđa.

Napomena – ovu meditaciju ne smeju da rade ljudi sa visokim krvnim pritiskom.

Za kraj sklopite ruke u molitveni i recite Sat Nam, što znači – Istina je u meni.

SAT NAM !

Vaša Danica