Dragi kundalini jogini,

Pre nekoliko dana sa mužem stigla sam u Italiju, na Sat Rasayan kundalini joga retreat sa Guru Devom i Gurmukh. Doputovali smo malo ranije da bismo obišli nekoliko gradova od Rima do Peruđe, gde ćemo raditi Sat Rasayan (Umetnost lečenja preko kundalini joge).

Guru Dev je najveći živi master Sat Rasayana ali o tome ću vam pisati neki drugi put. Dva dana smo proveli u čudesnom svetom gradu Assisiju, gradu svetog Franje Assiskog, i uradili smo i seriju fotografija za ovaj portal. Nadam se da smo uspeli da vam makar malo prenesemo energiju ovog prelepog osunčanog grada u kome je svaki kamen prožet duhovnošću.

Na fotografijama se vidi Bazilika San Francesca u kome je on sahranjen. A danas sam se slikala pored jednog lava koji kao da me je poljubio i rešila da vam pripremim ovu jaku meditaciju za resetovanje elektromagnetnog polja mozga.

Dah vatre sa kandžama lava

Sedite u turski sed i recite tri puta uvodnu mantru Ong Namo Guru Dev Namo.

Ispružite ruke paralelno prema podu i napravite jake kandže lava, savijte i jako napregnite sve prste ruku. Držite tu jaku tenziju u prstima sve vreme dok radite ovu meditaciju. Dlanovi su okrenuti nagore.

D_DSC5493Assisi
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica Kundalini joge, Kundalini klub Beograd

Sa izdahom prekrstite ruke iznad glave, sa udahom ispužite ruke paralelno podu, dlanovi nagore. Kandže sve vreme napregnute. Pravite makazice iznad glave, naizmenično ukrštajte ruke. Pokreti ruku brzi i ritmični, dišite na nos jako, i toliko brzo kao da dišete dah vatre.

Trajanje: devet minuta je zadato vreme ali ja bih početnicima u kundalini jogi preporučila tri minuta.

Onda udahnite, izdahnite i jako, jako isplazite jezik i zadržite prazna pluća 15 sekundi, za to vreme nastavite da radite rukama. Udahnite, vratite jezik u usta, zadržite disanje i prekrstite ruke iznad glave, opet 15 sekundi. Izdahnite i udahnite polako punim plućima. Zadržite puna pluća 30 sekundi. A onda izdahnite i opustite se, spustite ruke i koncentrišite se na srčani centar. Pratite svoje disanje. A onda pevajte neku pesmu koja vas inspiriše 3 do 5 minuta.

D_DSC5490Assisi

Ova kratka meditacija ima moćan momentalni efekat na mozak i na elektromagnetno polje mozga. Kada napravimo kandže lava i napregnemo ih i zamislimo da imamo prave kandže jake i oštre, taj pritisak u prstima aktivira refleksne tačke na vrhovima prstiju, a tako aktiviramo i delove mozga povezih sa njima. Pokreti ruku deluju na limfni sistem, a stabilizujemo i nervni sistem. Dah vatre čisti naše celo telo od toksina.

Sat Nam!

Vaša Danica