Za danas sam vam pripremila jednu lepu i intenzivnu kriju!

Do sada sam češće predstavljala meditacije ali ne bih želela da steknete utisak da je kundalini joga samo zauzimanje i držanje jedne poze. Kundalini joga je vrlo dinamična i intenzivna ali je malo komplikovanije duge krije uslikati i prevesti.

Ova kriya se na engleskom zove Sat Kriya Workout.

  1. Sat krija – Sedite na kolena i na pete.
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd

Ruke u molitvenom i otpevajte uvodnu mantru 3 puta, Ong Namo Guru Dev Namo.

Prepletite sve prste, osim kažiprsta. Oni se dodiruju, ispruženi su i usmereni nagore. Kod žena je palac leve šake preko desnog, kod muškaraca obrnuto. Podignite ruke prave u laktovima pravo gore pored ušiju. Ramena su opuštena. Lice opušteno. Brada blago savijena ka grudnom košu. Kičma prava. Oči zatvorene, unutrašnji pogled u tačku između obrva. Zauzmite pozu i počnite da pričate naglas mantru Sat Nam (U meni je istina, Sat je istina, Nam je ime, može da se prevede i kao – Istina je moje ime).

Kada kažete Sat uvucite i stegnite mišiće donjeg dela stomaka, otvarajte usta i govorite glasno da bi energija mogla da teče slobodno. Sa praksom dodajte i mulabandhu (stegnite anus i polne organe kada uvlačite donji deo stomaka, mada bi to trebalo i automatski da se desi pri uvlačenju stomačnih mišića). Kada kažete Nam opustite mišiće stomaka.

Disanje će samo da se podesi, ali tako da kada pričate Sat dešava se udah, a na Nam izdah. Nemojte razmišljati o disanju, samo pričajte mantru glasno i sve će se samo desiti, samo dozvolite to.

Trajanje: Pet minuta.

2. Odmorite na leđima tri minuta.

3. Sat krija – ponovite Sat kriju pet minuta.

4. Odmorite na ledjima tri minuta.

5. Sedite u turski sed, prepletite prste u mudru Venere i stavite na vrat otpozadi. Jako raširite laktove, srce napred. Koncentrišite se na tačku izmedju obrva i dišite duboko. Trajanje: Tri minuta.

_DSC4910__Kriya10006. Sat krija – tri minuta pa odmorite na leđima dva minuta.

7. Poza žabe- čučnite, spojite pete, prsti rašireni u stranu, ruke na podu, pogled pravo napred. Sa udahom se podignite, pete ostaju u vazduhu i dodiruju se, ruke ostaju na podu, ispravimo kolena. Sa izdahom se spustimo ponovo u žabu, sa udahom se podignemo. Pete i prsti ruku sve vreme ostaju na podu. Ponovite 26 puta, pa odmorite jedan minut.

_DSC4915__Kriya1000_DSC4916__Kriya10008. Sat krija tri minuta, odmorite jedan minut.

9. Žaba – 10 puta.

10. Sat krija – tri minuta, bez odmora prelazite na sledeću vežbu.

11. Žaba – 15 puta, bez odmora prelazite na sledeću vežbu.

12. Sat krija – tri minuta, bez odmora prelazite na sledeću vežbu.

13. Žaba – 10 puta, bez odmora prelazite na sledeću vežbu.

Sat krija – Pet minuta. Na kraju udah, zadržite disanje, istegnite ruke sa mudrom još gore, istegnite kičmu, stegnite jako mulabandhu, usmerite energiju pravo gore. Izdah. Ponovite. I treći put udahnite, provucite energiju skroz kroz kičmu, izdahnite, stegnite mulabandhu i napravite jaku džalandara bandhu (brada jako savijena ka grudnom košu) sa praznim plućima, zadržite koliko možete i udahnite.

14. Odmorite u šavasani 15 minuta. Lezite na leđa, ruke pored tela, dlanovi okrenuti nagore, noge blago razmaknute, oči zatvorene, možete da pustite neku vama prijatnu tihu muziku, opustite celo telo.

Ova  krija radi sa energijama prve tri čakre, sa takozvanim donjim trouglom, stimuliše ih i jača, a onda se ta energija diže u gornje čakre. Na taj način se balansira ceo energetski sistem organizma. Ova krija podstiče buđenje i podizanje kundalini energije. Teška je za početnike, ali možete da skratite vreme. Ovo je jaka krija i radite je u skladu sa vašim mogućnostima.

I sklopite ruke u molitveni položaj i recite Sat Nam.

SAT NAM !

Vaša Danica