Sedite u turski sed, stavite ruke u molitveni položaj i otpevajte tri puta mantru Ong Namo Guru Dev Namo (što znači – Ja se klanjam pred Tvorcem, Božanskim Učiteljem unutar mene).

Stavite ruke na kolena i obuhvatite ih šakama. Udahnite na nos i potpuno napunite pluća do punog kapaciteta. Zavrnite jezik i pritisnite vrhom jezika gornje nepce. Sa zadržanim disanjem radite progibe kičme najbrže što možete, srce napred, pa napravite grbu i opet, sve dok možete da zadržavate vazduh u plućima.

_DSC3432
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica Kundalini joge, Kundalini klub Beograd

_DSC3434

Potom, izdahnite, pa opet udahnite punim plućima, zadržite disanje, radite progibe kičme dok možete i izdahnite.

Vreme: 11 minuta.

Vremenom dođite do zadržavanja vazduha u plućima 1 minut, ali nemojte obraćati posebnu pažnju na to koliko dugo ste zadržavali vazduh. Najvažnije je da slušate svoje telo i da radite najbolje što možete. I još dve sekunde duže!

Dolazi i do blage masaže bubrega i unutrašnjih organa. Kada budete u stanju da zadržite disanje jedan minut onda će vašem krvotoku biti maksimalna količina kiseonika i onda će i mozak i svi organi i žlezde bolje raditi.

Ako budete radili ovu vežbu 11 minuta dnevno (maksimalno dozvoljeno je 22 minuta), ona će vam u potpunosti pročistiti krvni sistem.

Napomena – ovu meditaciju ne smeju raditi ljudi sa visokim krvnim pritiskom i srčanim problemima.

Za kraj sklopite ruke u molitveni i recite Sat Nam, što znači – Istina je u meni.

SAT NAM !

Vaša Danica