Mantre epohe Vodolije: Drugi deo

Na nedavnom proputovanju kroz Indiju, sa našom malom YU grupom kundalini jogina (Srbija, Hrvatska i Bosna), posetila sam i Dharamsalu, malo mesto na severu Indije, na obroncima Himalaja, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1800 metara. Takozvanu, prestonicu Dalaj Lame.

Danica Cvetković. sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge, Kundalini klub Beograd

Zovu ga i Mali Tibet, jer su se tu doselili posle kineskog progona 1959. godine, zajedno sa Dalaj Lamom, i mnogi Tibetanci. Tu je hram Dalaj Lame i njegova rezidencija.

Kad smo se peli serpentinama, sreli smo Dalaj Lamu sa pratnjom, mimoišli smo se, on je odlazio tada za Ameriku na lečenje. Vreme na Himalajima se ne može nikako predvideti. Bili smo tri dana tamo. U hotelu smo se smrzli, iako je danju bilo oko 20 stepeni, ali noću oko pet. U hotelima nismo videli nigde radijatore. Ne postoje. Nismo ni pitali, jer na takva pitanja uglavnom dobijete odgovor – pa to je Indija!

Foto D.Cvetković
Foto D.Cvetković

Drugog dana, kada smo se vraćali iz jednog prelepog budističkog hrama, počela je da lije kiša, koja se pretvorila u krupan grad. Srećom, već smo bili u kolima na putu ka hotelu, tako da nas nije izubijao, ali nikad u životu nisam videla da grad pada sat vremena.

Naravno, imali smo letnje gume, od grada se napravio “gradni” pokrivač od 20 cm, da ne kažem, snežni. Kola su se zaglavila na prvoj serpentini jačeg nagiba. Da vam dalje ne pričam ali bilo je vrlo interesantno. Puno grada na putu. Budistički monasi u njihovim bordo haljinama i bosim nogama. Indijski uniformisani policajci koji pokušavaju u tom haosu da regulišu, kako tako, saobraćaj. Rikše pokrivene najlonom, prepune ljudi. Poneka zbunjena krava na putu. Poneki belac isto tako zbunjen, jer ne može da veruje šta ga je snašlo. Ali svi su smireni i strpljivi, sa blagim osmesima na licu.

Foto D.Cvetković
Foto D.Cvetković

Elem, pored glavnog hrama Dalaj Lame, u tom malom mestu, ima još puno prelepih hinduističkih i budističkih hramova. Najslađi su njihovi molitveni bubnjevi sa mantrama, koji kada se okreću šire vibracije mantre koja je napisana na njima. Često je to mantra Om Mani Padme Hum, ali da ne ulazimo sada u prelepe mantre tibetanskog budizma, htela sam danas da završim sa opisom glavnih sedam mantri epohe Vodolije u kundalini jogi.

SAT SIRI SIRI AKAL SIRI AKAL MAHA AKAL MAHA AKAL SAT NAM AKAL MURAT VAHE GURU

Velika Istina. Velika i besmrtna. Velika, ona koja ne umire. Velika i van smrti. Istina je moje ime Besmrtni oblik Boga. Mudrost njegova je velika i neopisiva.

Ova mantra nosi u sebi frekvenciju vibracije epohe Vodolije. Ona nam pomaže da spoznamo da smo mi besmrtna bića van promena vremena. Mi smo večni. Sve što mi radimo proizilazi iz večnog prostranstva Duše. Ova mantra se peva i kada neko umre da se pomogne Duši da lakše nađe svoj put.

IMG_0575

RAKHE RAKENAHAR AP UBARIAN

GUR KI PERI PAE KADŽ SAVARIAN

HOA AP DAJAL MANAHO NA VISARIAN

SADH DŽANA KE SANG BHAVADŽAL TARIAN

SAKAT NINDAK DUST KHIN MAEK BIDARIAN

TIS SAHIB KI TEJK NANAK MANE MAEK

DŽIS SIMRAT SUKH HOI SAGALEJ DUKH DŽAEK

Sam Gospod se brine o nama,
Osvetljava nam put i razrešava naše probleme.
Bog je milosrdan i nikada nas ne zaboravlja.
Bog nas vodi, šalje nam dobre ljude u pomoć,
Bog ne dozvoljava da nam neko načini zlo,
Misli o Bogu su naša uteha.
Kada mislim o Bogu ja osećam mir i sreću,
I sve moje patnje odlaze od mene.

Ovo je najjača mantra zaštite u kundalini jogi. Štiti nas od svih negativnih sila, kako spoljašnjih tako i unutrašnjih, od svih sila koje mogu da nam zasmetaju na našem putu ka sebi.

Ovaj šabad (zvučni potok) kao mač preseca svaku neprijateljsku vibraciju, misao, reč ili dejstvo. Ima mnogo lepih verzija, najviše volim ovu verziju.

VAHE GURU VAHE GURU VAHE GURU VAHE DŽIO.

Neopisivo velika ja Njegova Beskonačna Mudrost.

Ovo je mantra ekstaze. Ona znači – Neopisivo velika je Njegova Beskonačna Mudrost. Džio – to je puna ljubavi i poštovanja vibracija reči Dži što znaci Duša. Reč dži šalje direktnu poruku vašoj Duši – O, moja Dušo, Bog postoji. Beskonačno blaženstvo koje sazdaje ova mantra olakšava bol od životnih rana. Pozdravljamo i budimo svog unutrašnjeg učitelja i pozdravljamo svoju Dušu.

GURU GURU VAHE GURU
GURU RAM DAS GURU
( guru mantra Guru Ram Dasa )

Mudar, mudar je onaj ko služi Beskonačnosti.

Ovo je mantra smirenja, opuštanja, samoisceljenja i emocionalnog olakšanja. Ona priziva Guru Ram Dasa da nas stavi pod svoje duhovno rukovodstvo i zaštitnu milost, da nas poveže sa njegovim duhom smirenja, blagorodstva i blagodati. Ona povezuje konačno sa iskustvom Beskonačnosti i time nas spašava u vremenima kada nam opasnost preti. Guru Ram Das je čudotvorac i iscelitelj, kao kod nas sveti Nikola I arhandjel Rafeal, on predstavlja te energije.

Bilo koju mantru možete izabrati i slušati.

Iskoristite njihovu moć. To bar nije teško, imate na internetu puno verzija ovih mantri. Izaberite vašem srcu dragu i slušajte, pevajte. Možete i neku od mantri kao kriju da izaberete i da pevate 11 minuta 40 dana, možda to da bude vaša prva 40-dnevna sadhana. Mantre rade. Probajte!

Sat Nam

Vaša Danica