Godine možemo da merimo fleksibilnošću naše kičme.

Ako nam je kičma kruta onda nam je i um krut, onda naš um ne može i neće prihvatati nove stvari, nova gledišta, nova učenja. Ova kundalini krija sistematski radi sa celom kičmom, od njene osnove do vrha. Svi kičmeni pršljenovi i sve čakre se pune energijom. Odlična je i da se uradi pre meditacije jer nam daje i mentalnu jasnoćut. Podstičemo cirkulaciju kičmene moždine.

Yogi Bhajan je davao ovu kriju ljudima sa problematičnom kičmom, ponekad i kao kriju za ceo život i imao je odlične rezultate.

Pre nekoliko dana me je jedna devojka, koja radi kao knjigovođa, pitala da li imam nešto da joj dam za kičmu. Rekla sam joj da imam ali da mora svaki dan da se radi i da su to vežbe, ali nije bila zainteresovana dalje da me sluša. Opet je pitala – ali da li imate Nešto da mi date – ljudi ne shvataju da za kičmu ne postoji – Nešto, ne postoji ni pilula, ni terapija, ni bilo koja vrsta magije.

Sedite u turski sed, ruke u molitvenom položaju i recite mantru Ong Namo Guru Dev Namo, tri puta.

_DSC4917__Kriya1000
Danica Cvetković, sertifikovana učiteljica kundalini joge

Uhvatite se za gležnjeve sa obe ruke i sa udahom povijte kičmu napred, srce napred, sa izdahom napravite grbu. Brada ostaje sve vreme paralelna sa podom. Obratite pažnju na to da se ne klatite napred nazad već da radite sa kičmom. Radite progibe kičme – 3 minuta.

_DSC4918__Kriya1000

Sedite na kolena, stavite ruke na kolena i nastavite sa progibima kičme, udah napred izdah nazad. Na udahu recite u sebi Sat, na izdahu Nam, Istina je u meni – 3 minuta.

_DSC4920

Sedite ponovo u turski, stavite ruke na ramena, palac nazad, ostali prsti napred, nadlaktice paralelne podu i sa udahom se uvrnite na levu stranu, sa izdahom na desnu stranu. Glava i kičma u jednoj liniji, ruke i telo u jednoj ravni, osa rotacije kičma, obratite pažnju da ne idu ruke same levo desno, već se ceo gornji deo tela uvrće. Brada blago savijena ka grudnom košu, oči zatvorene, tačka koncentracije tačka između obrva – 3 minuta.

_DSC4950__Kriya1000

Napravite mudru medveda – leva ruka pored srca, dlan gleda ka napolje, prstima desne ruke zakačimo prste leve ruke u nivou srca , mudra udaljena oko pet centimetara od tela . Udah, levi lakat gore, desni dole, izdah, obrnuto. Napravimo rukama pravu liniju i kao da navijamo srce da bolje radi- 1 minut,  brzinu odredite sami.

_DSC4931__Kriya1000

U turskom sedu stavite ruke na kolena i ponovite progibe kičme u ovom položaju, trudite se da vam ruke u laktovima ostanu prave, obratite pažnju da se ovde više progiba gornji deo kičme – 3 minuta.

_DSC4935__Kriya1000

U turskom sedu stavite ruke na kolena i sa udahom podignite ramena ka ušima sa izdahom ih bacite dole, Udah ramena gore, izdah dole. Možete da zamislite kako bacate probleme koji su se nagomilali na vašim plećima , dišite jako, čujno i sa svakim izdahom se oslobađajte briga. Kome one još trebaju?!

_DSC4888

Vrtite samo glavu prvo na desnu stranu 1 minut pa na desnu stranu 1 minut, ruke na kolenima u turskom sedu.

_DSC4937__Kriya1000

_DSC4939__Kriya1000

Napravite ponovo mudru medveda ali sada u nivou grla, odvojenu od tela 5-10 cm.

Udahnite duboko, zadržite disanje, stegnite mulabandhu (anus, polne organe i uvucite donj deo stomaka) i rastegnite jako, jako mudru , onda izdahnite polaka,opustite mudru dok izdišete i onda ponovo zadržite disanje sada sa praznim plućima, stegnite mulabandhu, rastegnite jako mudru. Onda sa udahom podignite ruke iznad glave i ponovite ceo postupak, znači, udah, mulabhanda rastegniute mudru, izdah, mulabhanda, rastegnite mudru. Sa udahom vratite ruke na nivi grlene čakre i ponovite ceo postupak. Tri ciklusa.

_DSC4944__Kriya1000

Sat krija. Nju sam objasnila detaljno u jednom od prethodnih tekstova.

Ukratko – prepletite sve prste osim kažiprsta koji su spojeni i podignite pravo gore pored ušiju. I počnite da pričate mantru Sat, Nam. Kada kažete Sat, stegnite blago mulabhandu sa Nam opustite – 3 minuta.

Lezite na leđa i opustite se – 10 minuta.

SAT NAM!

Vaša Danica

Kundalini klub Beograd