Imajući priliku da putujem svetom više nego prosečan Srbin, Kuba je jedna od zemalja odakle nosim najupečatljivije utiske. Zemlja izraženog nacionalnog identiteta, što se najpre može uočiti po nacionalnim zastavama koje se vijore na sve strane.

Vođena je čvrstom rukom komunističkog revolucionara i ideologa Fidela Kastra već više od pola veka. Upravo iz tog razloga, Kuba živi neki svoj usamljenički život siromašnog rođaka sa sela na planeti Zemlji, gotovo odstranjena iz savremenih civilizacijskih životnih tokova.

To je zemlja u kojoj ne postoji saznanje o tome šta su, recimo, papirne maramice ali sa druge strane, nivo svesti građana o zdravstvenoj zaštiti je na toliko visokom nivou da ne postoji ni jedan registrovani oboleli od side. Iako zbog velikog siromaštva prostitucija cveta, jedna od zanimljivosti je se da na svakom koraku na ulici mogu videti potrošeni kondomi. Vodi se ljubav, ali istovremeno, čuva zdravlje.

Pročitajte i ovo: Trka s bikovima u španskom gradu Pamplona

Kročivši nogom na tlo Kube, imala sam utisak kao da sam upala u filmski studio iz 50-tih godina, u kome se snimao film Havana. Samo sam čekala da iza ugla naiđem na Roberta Redforda, sa belim panama šeširom i tompusom u uglu usana, kako ispija mohito. Njegovom pozivu za salsu sigurno ne bih odolela.

Umesto njega, na svakom koraku se može naići na Ernesta Hemingveja ili bar podsećanje na njega, koji je na Kubi proveo deo svog života i napisao najpoznatije delo ’Starac i more’. Ko ne popije daikiri, koktel spremljen po njegovoj recepturi, kao da nije ni bio na Kubi.

Pročitajte i ovo: Tunis, Sus i Port el Kantaui – korisne informacije o letovanju u Tunisu

Na svakom koraku možete saznati gde je Hemingvej jeo, pio, zastao ili prespavao.
Kuba je zemlja koja gaji kult ličnosti i simbola. Svakako najveći je Če Gevara. Mudri lider Kastro i dalje pažljivo podupire revolucionarnu misao kultom Če Gevare, svog saborca u borbi za slobodu, čija se ličnost ovde izjednačava sa Bogom.

Havana je doživljaj koji ne treba propustiti, bar dok je matori (Kastro) živ. To je grad posebne energije, u kome se život odvija na ulici, neometano od očiju prolaznika. Prelepa i nekada bogata arhitektonska zdanja postala su oronule građevine, u nemogućnosti da odole zubu vremena, a bez para za restauraciju.

Pročitajte i ovo: Plovdiv – grad Sunca, kulture i dobre hrane

Putnici namernici se na svakom koraku mogu naći u čudu gde se, zapravo, nalaze jer mnoge od njih liče ili su posve preslikane iz američkih gradova, u doba izgradnje. Sve dobija smisao ako se zna da su mnogi bogati Amerikanci ranije imali ovde svoje letnjikovce ili ulagali kapital.

Sa druge strane, Varadero, najpoznatije kubansko letovalište je kao svako drugo, samo je pesak malo belji, a more plavo, plavlje, na šta se već drugi dan navikneš i tražiš još više plavo.

Pročitajte i ovo: Najpoznatije crkve Rima

Na Kubi je život kao na filmu. Sve je stalo pedesetih godina, kada je počela revolucija. To je zemlja koja bukvalno živi u prošlom veku. Ulicama jezde najlepši automobili na svetu, u najrazličitijim bojama, gotovo nijedan novijeg datuma od ’53. godine. Za nas, oldtajmeri, nepreocenjive vrednosti, za njih predstavljaju neophodno prevozno sredstvo, uglavnom za taksiranje i zarađivanje za goli život.

Nisam odolela da se slikam pored Pontijaka u roze boji, ispred hotela Nacional, mafijaškog štaba Al Kaponea. U ovom hotelu sniman je film ’Bal na vodi’. Iznenali biste se koliko je mali bazen u koji je skakala Ester Viliams.

Pročitajte i ovo: Krstarenje istočnim Mediteranom

Plesni šou Tropicana neizostavna je atrakcija za sve turiste u Havani. U originalnoj koreografskoj izvedbi, na repertoaru je od 1936. godine.

Pročitajte i ovo: Napulj – kako je nastala napolitanska pica

Na Kubi se gaji kult lepote. Koliko god siromašni bili, svi su čisti i gledaju da se što lepše obuku. Otuda se može desiti da vam sobarica ponudi da kupi vaše naočare, ne pitajući za cenu, ali i ne sanjajući koliko mogu da koštaju – kao njena godišnja plata. Prelepi ljudi, tamne puti i vretenastih tela, igraju, pevaju i zanosno njišu kukovima u ritmu salse na svakom koraku. Osmesi na njihovim licima govore da uživaju u onom što imaju, ne znajući za bolje.

Internet, kao prozor u svet sramežljivo je ušao u njihove živote tek pre neku godinu, ali za to treba mati kompjuter, što je redak slučaj.

Pročitajte i ovo: Santorini – najlepše ostrvo Mediterana

Kuba je jedna od najbezbednijih zemalja, gde gotovo nema kriminala, sem sitnih krađa. Turisti su ovde zaštićeni kao bele mede. Ulicama se može slobodno šetati u bilo koje doba dana.

Pročitajte i ovo: Krit – najveće grčko ostrvo na kome je vreme stalo

Ovde opasnosti vrebaju sa drugih strana. Može vam se desiti da vam iskoči žaba iz wc šolje u sred nemile radnje ili da se otrujete ako pojedete meso krokodila, što se meni desilo. Ali, kako mi reče ljubazni lekar, koji je potom revnosno vodio računa o mom ozdravljenju – gospođice Korolija, pa zar vi ne znate da krokodili jedu ljude, a ne obrnuto?!

Autorka: Žana Korolija