Probudim se. Otvorim oči. Pogledam kroz prozor. Ne verujem.

Ustanem. Izađem na terasu. Kad ono stvarno. Moj život mi se vratio! Zatvorim oči. Duboko udahnem. Raširim ruke i čvrsto ga prigrlim. Tek onda ispustim dah, da iz mene isteče dvogodišnja učmalost. Ne postavljam pitanja. Ne pitam gde je bio i zašto mu je toliko trebalo. Prihvatam, bez reči. Dopuštam da me preplave osećaji spokoja i topline. Razvučem usne široko u osmeh, da mu poželim dobrodošlicu.

Negde između Venecije i Barija Foto: Žana Korolija

Dobro se ti meni vratio, moj živote! Gde god bio, znam da je trebalo!

Otvaram oči i napajam se velikim plavetnilom koje se nepregledno prostire preda mnom. Dve nijanse plave, na jednake delove seče horizont.

Negde smo između Venecije i Barija. Krstarimo Jadranskim morem i sve deluje kao omamljujući san. Iako na dohvat ruke, od mora nikad dalje, a Suncu nikad bliže jer plovimo dvanaestospratnim kruzerom Costa Magica.

Foto: Žana Korolija

Da sve ima smisao i svoje značenje, nagoveštava samo ime broda. Sve što se vidi iz ove perspektive, deluje magično.

Ono što je dobro, kada si na putovanju kruzerom, je to što nikada ne možeš da se izgubiš. Koliko god daleko od njega otišla, u bilo kom delu grada se našla, uvek ćeš ga zadržati u svom vidokrugu. Moćno, morsko plovilo nadvija se nad celim gradom kao odličan orijentir i podsetnik da si deo magične čarolije. Jer plovidba kruzerom, po meni, to zaista jeste.

Brodovi su za mene oduvek predstavljali najbolji odabir za kombinovano putovanje – razgledanja gradova i znamenitosti, odmora i razonode. Ovaj hotel na vodi najviše kategorije, savršene opremljenosti i besprekorne organizacije savršeno se uklapa u sliku. Jednostavno, ne ostavlja mesta za konkurentnost jer pruža sve od sadržaja koji su modernim putnicima potrebni. Pored toga, za sedam dana plovidbe istočnim Mediteranom, obišli smo pet gradova, potpuno opušteno, uz savršen odmor i bez imalo napora.

Negde u Jadranskom moru Foto: Žana Korolija

Posebno mi je drago da vidim kako napredujem u životu. Od krstarenja morskim guletom, preko rečnog broda, dođoh do mediteranskog kruzera. Po svemu sudeći, sledeći u nizu treba da je prekookeanski brod, što me raduje već u najavi.

Ako su knjige hrana za glavu, onda su putovanja hrana za moju dušu. Svako putovanje za mene je predavanje otkrivanju – predela, iskustava i ponajviše sebe. Najveće zadovoljstvo mi predstavljaju kada su sazdana od neplaniranih dešavanja, iznenađenja i spontanosti jer suština zadovoljstva upravo je od tih činilaca sazdana.

Venecija Foto: Žana Korolija

Moja percepcija je onaj dodatni začin koji svaki doživljaj čini drugačijim, bez obzira na to koliko puta bio ponovljen. Njena čar je u tome što se menja vremenom i zavisi od ugla gledanja.

Kada sam pre dve godine uplovila u Veneciju hidrogliserom, kroz kanal Đudeka, bila sam ubeđena da je to najlepši prizor u mom životu, koji bi teško mogao da se prevaziđe. Ali, drugi pogled na Veneciju, ovog puta sa krovne palube ogromnog kruzera, uspeo je da nadmaši pređašnji doživljaj.

Isplovljavanje broda Costa Magica iz Venecije Foto: Žana Korolija

‘Svaki put, kada brodom, kanalom Đudeka, uplovljavam u Veneciju i približavam se Trgu Sv. Marko, čini mi se kao da se oko mene, nošene vetrom, okreću stotine stranica istorije – duždevi, kraljice i kraljevi, ljubavnice velikog stila, Kazanova, filmske zvezde, trgovci veliki i mali.”

Ovim odlomkom iz priče, koju je moj dragi prijatelj Miroslav, negdašnji turistički vodič po Italiji, davao engleskim turistima, kao podsticaj za obaveznu posetu Venecije, bez obzira na to da li su je već videli ili ne, najbolje je opisan neprevaziđeni doživljaj pogleda na ovaj čarobni grad sa kruzera. Po meni, najlepši na svetu.

Žana Korolija

Kako stvari stoje, vrlo je moguće da smo mi bili među poslednjima koji su imali priliku da lepotu Venecije dožive iz perspektive kruzera od 12 spratova jer, prema poslednjim vestima, uhapšen je gradonačelnik ovog grada, upravo zato jer je preinačio zabranu isplovljavanja kruzera kroz kanal Đudeka u Jadransko more, zbog opasnosti od narušavanja i oštećenja vredne kulturne baštine.

Kako god bilo, sada mi je postalo više nego ikada jasno da se nikada neću zadovoljiti sedelačkim načinom života i da će me uvek progoniti želja za otkrivanjem novih doživljaja i iskustava.

Foto: Žana Korolija

Kada pomislimo na harmoniju, obično mislimo na muzičku kompoziciju i lirski način kombinovanja nota. Istovremeno, kvalitet života koji proizlazi iz putovanja i novih iskustava predstavlja zadovoljstvo za sva čula i uzdiže naš duh. Harmonija je saglasje koje nam donosi olakšanje, mir i zadovoljstvo. Da bismo postigli harmoniju sa samim sobom, potrebno je da obratimo pažnju na svoj deo uloga. Kad jasno odlučimo da za sebe učinomo nešto lepo, potrebno je samo da potom obratimo pažnju i oslušnemo muziku koja se stvara.

Pogled na Veneciju sa broda Costa Magica Foto: Žana Korolija

Put do nove kolumne, naredne srede i nastavka priče o krstarenju Istočnim Mediteranom, vodi preko Barija, Atine i Izmira, do Dubrovnika.