Uskoro ću napuniti 40 godina. Rastala sam se s 35 nakon 13 godina lijepog braka. Organizirala sam i divorce party koji je završio na naslovnici hrvatskih dnevnih novina, tako nikome u inat, spontano se desilo.

Kasnije je ispalo da sam pokrenula trend. Imam sina od 7. Bavim se edukacijom i poslovnim savjetovanjem – uglavnom, potičem ljude na zaokret, da žive punim plućima tako da pokrenu vlastiti biznis, a one koji ga već imaju da ga podignu na višu razinu. I trenutno sam nakon dvije – tri veze od raspada braka ponovno solo.

Kristina Ercegović; žena, majka, preduzetnica
Kristina Ercegović, žena, majka, preduzetnica, Business Cafe

Na moje razne seminare i individualna savjetovanja najčešće mi dolaze žene. Poduzetnice i one koje to žele biti.

Uvijek sa stvarnim konkretnim poslovnim problemom no najčešće se spomene i privatna ljubavna priča koja je povezana s (ne)zadovoljstvom i problemom u biznisu.

Iz svih tih razgovora uočila sam neke obrasce koji se ponavljaju. Volim pričati s ljudima, učiti na tuđim greškama, dobro priznajem još uvijek (previše) volim i na svojimaJ

Ključan problem za poduzetnice/uspješne žene koje su u vezama/brakovima jest taj da se u istima mnoge ne osjećaju kao žene, nego kako same kažu kao bankomati.

Kao da su se uloge obrnule. Čini im se da su postale muškarci u vezi. Najčešće nema seksa ili je (pre)rijedak. Kao privremeno rješenje često nalaze +/- x godina ljubavnike da bi dobile taj osjećaj, osjećaj da su žene. Da konačno netko drugi preuzme inicijativu, nazove i kaže uzmi kupaći kostim ili dr. i dolazim za x minuta po tebe, ili vidimo se u tom i tom restoranu, da netko otvori vrata, pridrži kaput, naruči im hranu, odabere vino, vozi svojim autom, itd… da konačno netko drugi o nečemu odlučuje. Kako je to dobar osjećaj! Za njega su kad ga otkriju i osjete spremne riskirati puno toga, mnoge i sve.

Naravno one ne vide poveznicu te situacije i kako razgovaraju sa i o svojim muževima – koje riječi biraju poput…postrojila sam ga…dovela sam ga u red…natjerala sam ga da mi…

Za one poduzetnice kojima se raspao brak/veza – njima naravno treba vremena da se oporave, i ako imaju vlastiti biznis – i on pati.

I to je u redu i normalno. Nismo ni upola tako jake kako se čini na prvu – jer smo prije svega (emotivne) žene. I moj je posao jedno vrijeme patio – mislila sam da ne mogu imati sve, da mi je brak propao radi posvećenosti poslu pa sam sebe kažnjavala manjom posvećenosti poslu kojeg obožavam i bespotrebno se sabotirala.

Suprotno tom stanju, kad smo u sretnoj vezi, to može imati nevjerojatan učinak na naš posao i kreativnost i novac. I sama sam, sretno zaljubljena nakon razvoda napisala knjigu Sam svoj gazda doslovce u 5 dana po 8 sati dok je on bio na poslu, a ja s njim na službenom putu.

Dakle, ma kako jako, snažno i ostali bla bla izgledale, ljubav nam je prioritet. Sve ostalo su izgovori i obrambeni mehanizmi.

A što je s onima koje su (duže) same?

Srela sam mnoge koje su i sebe naglas i mene uvjeravale da je najvažnije prvo voljeti sebe, da je bolje biti sam nego u lošoj vezi… (što sve stoji i istina je) no nakon par čaša vina/rakije sve priznaju da džaba svi poslovni uspjesi kad nemaš to s kim podijeliti.

One koje imaju djecu, priznat će – divna je roditeljska ljubav, divno je čuti iskrene izjave ljubavi naših mališana, ali to ne može zamijeniti partnersku ljubav. Jabuke su jabuke, kruške su kruške. Važno je stvari zvati pravim imenom.

Imala sam sreću upoznati neke zaista uspješne i bogate žene iz regije i svijeta, koje su same. Sve su mi (i bez vina/rakije) priznale da žele muškarca/partnera uz sebe i da jednostavno nisu potpuno sretne bez njega.

Ljubav prema sebi, da, svakako, ali pretjerivanje u tome kao i u svemu nije dobro. Mi smo društvena bića i sva istraživanja o sreći pokazuju da su za nju ključni dobri odnosi, bliskost i intimnost.

Kad već govorimo o poslovnim ženama, ajmo pričati poslovnim rječnikom – što nudite takvom muškarcu od kojeg imate pozamašne liste očekivanja, zašto Vi, a ne neka druga? Zašto da odabere Vas?

Da, u redu je biti sam, to nije bolest koju treba liječiti, ne treba trčati iz veze u vezu, vrijedimo kao žene i ako smo same. I da bolje je biti sam nego u lošim vezama, ali ajmo biti brutalno iskrene prema sebi – da li zaista poštujemo, cijenimo muškarce ili su dubini duše mislimo da su lošiji, nesposobniji, nepotrebni i da možemo sve same?

Kuda nas je naše razmišljanje dovelo?. Možda smo puno puta bile u pravu, ali koliko smo sretne?

Nemam vremena, posvećena sam poslu i djeci.. to su sve obrambeni mehanizmi. Kad pravi muškarac dođe, sve to pada u vodu i ljubav (ponovo) postaje prioritet…

Da ne nabrajam puno sam ostvarila u svojih 39 godina. I poslovno prije svega, i privatno.

Priznajem moja najljepša sjećanja su ona kad su mi muškarci pisali pjesme, slali cvijeće, donosili poklone, jurili više stotina km da dođu gdje sam ja, slali privatne vozače po mene… kad je dotični tetovirao prvo slovo moga imena oko svog srca, itd

Ajmo nazvati stvari pravim imenom. Želimo sve. I zaista jako jako želimo partnersku ljubav.

Dakle, svim solo ženama poruka – kao i u svemu – da krenu od sebe, da prvo budu žene…onakve kakvu bi poželio muškarac kojeg one žele.

A onima koje su u braku/vezi – da ga čuvaju, da ne uzimaju zdravo za gotovo svog muškarca.. jer ako neće one, ima ko hoćeJ

I da, na kraju, u toj svoj gomili žena iz svih zemalja, upoznala sam i žene koje imaju sve. Zaista sve.

Moguće je.

Imamo pravo na to. Dostupno nam je. Zaslužujemo. Vrijedimo. Dovoljno smo dobre.

Samo budimo… ŽENE!

Ja prva priznajem, hoću cvijeće, hoću pjesme, hoću ponovo biti ta carica, ta žena za kojom se pati cijeli život…

A dotada idem dalje pisati poslovne blogove…i organizirati svoje Business cafee! 🙂

Ova kolumna je rezultat nagovora niza prijateljica i poznanica. Ljubavne teme ipak prepuštam ljubavnim stručnjacima.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

2 KOMENTARI

  1. al` ga naprica kristina ali od sustine ni rec! pitam se? sta cu ja jadan muski medju vama? brrrr, tesko meni, koliko ljubavi! malo sale neskodi ali mislim da mi je jasno da se sve zasniva na privlacnosti i ljubavi! ono, privlacnost! ako sam dobro shvatio da je najvaznije. normalno i ljubav! hvala od srca, jos cemo se mi cuti u kaficu uz kaficu!

  2. Zanimljiva za čitanje, kao i uvek. Veoma podržavam njenu aktivnost na podsticaju preduzetništva, a naročito zato što to radi neprosredno , konkretno, lako razumljivo. Kristina, moramo da počnemo saradnju u 2016 !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.