Business café – zato što je istina, s kim si, takav si!

Kristina Ercegović
Kristina Ercegović, žena, majka, preduzetnica, Business cafe

U poslu je bitno ne samo šta znamo, nego koga znamo.

Često sam se nalazila u ulozi onoga ko podstiče i hrabri ljude da pokrenu sopstveni biznis. Uostalom, tako je i nastala moja knjiga Sam svoj gazda.

Uglavnom, svi razgovori i razmišljanja kreću od ideje. Zatim se svi zapletu oko traženja novaca, pa otvaranja firme i postavljanja posla, eventualnog zapošljavanja ljudi, pa organizacije posla. Naravno, tu je i prodaja, marketing, pa daj Bože, upravljanje rastom, itd.

Međutim, postoje dva vrlo bitna koraka pre bilo kakve ideje, pre bilo kakvog početka poslovanja. I o njima premalo razmišljamo. Ta su dva koraka presudna za naš uspeh, a često ih nismo svesni ili nismo svesni koliko su važni. I sama sam to shvatila tek nedavno nakon 14 godina preduzetništva.

Prvi smo MI, naš način razmišljanja, naš mentalni sklop – koje reči prije svega sebi govorimo, mislimo li za sebe da smo dovoljno dobri, da li vredimo i da li zaslužujemo uspeh? Kritikujemo li stalno sami sebe ili hvalimo i ohrabrujemo? Koliko sebe cenimo? Znamo li da odbacimo i učimo iz kritika koje nam dođu putem? A biće ih, jer, kako ono ide poslovica – sve će vam sve oprostiti na našim prostorima, samo uspeh ne!

Drugi je ključan element, pre bilo kakvih ideja, LJUDI.

Je li vam se ikad dogodilo da ste imali ideju i da ste je podelili sa drugaricama i rodbinom?

Komentari?! Jesi luda?! To neće uspeti!

Vaša reakcija – sumnja, odustajanje od svojih snova!

E, zato je ključno da se okružimo “nenormalnim ljudima”, koji kad kažete – dajem otkaz, sada pokrećem posao u Srbiji, širim posao u regionu, Americi, kažu super, bravo kako mogu da ti pomognem, e, čekaj, znam nekog… spojiću te!

Postoji takvo mesto, s takvim “nenormalnim ljudima” koji veruju u svoje snove, slede ih i pokreću sopstvene biznise. Ovde, u našem regionu. Sve je krenulo iz Zagreba, pre više od pet godina.

Da smo zaista svesni koliko je bitno s kim se družimo 10 puta bi razmislili o svakoj minuti s kim provodimo svoje vreme i na koji način – žaleći se, kukajući, smišljajući izgovore ili aktivno radeći na svojim snovima.

Stalno podsećam ljude da jednom se živi, to je to, nema reprize. Zato, ako imate neku ideju za biznis, probajte da je realizujete. Biće vam žao ako ne pokušate. No, pre ideje, okružite se ljudima koji će vas u tome podržati! Zato sam, uostalom, i smislila Business café.

Nismo sami! Svi prolazimo isto kad krećemo i kad već imamo svoj biznis. A upravo priče svih preduzetnika, naših gostiju na Business caféu pokazuju da se može uspeti i sada i ovde, u Srbiji, u Hrvatskoj, u celom regionu, uprkos svemu i svima.

Kako je i Business café drugačiji biznis, s posebnom porukom, devetog puta smo u Beogradu baš s tom temom – Biznis s porukom!

Vidimo se 27. januara, u Mikseru, sa početkom u 18 časova. Gosti su Maja Lalić, pokretač Miksera, Milica Čalija, suosnivač poznatih kolača Anđeli, Ivan Brkljač, mladić koji stoji iza zanimljivog start—up-a (Argobracelet) putem kojeg kupovinom narukvice zasađujete jedno drvo u Srbiji i svetu, te Siniša Ubović, pre glumac i preduzetnik, a danas poznati Heal your Life trener.

Ulaznice za Business café u Beogradu možete da nabavite u Mikseru, od danas pa sve do početka događaja.

Više detalja o celom projektu je na www.businesscafe.info.

Poklon booklet Važnost i moć networkinga, po prvi put na srpskom jeziku ide čitateljkama portala Sito&Rešeto, koje ostave komentar na članak, na portalu, a imaju želju da pokrenu sopstveni biznis, dok prva čitateljka koja ostavi komentar dobija besplatno ulaznicu za Business cafe, 27. januara, u Beogradu.

Čekam vas u Mikseru, na Business cafeu.

Vidimo se!

Kristina Ercegović

14 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.