Ponedeljak je dobar dan za nove početke.

Počinjemo novi način ishrane, menjamo ponašanje, obično od ponedeljka počinjemo da vežbamo, ostavljamo partnere koji nas unesrećuju, dajemo otkaze na poslovima koji nas ne ispunjavaju, itd. Dobra prilika da kažemo dosta koječemu. 

Kristina Ercegović C
Kristina Ercegović, žena, majka, preduzetnica, Business cafe

A danas počinje i Kineska Nova godina. Pa eto još jednog dobrog razloga.

Svakako, kao i uostalom svaki drugi dan, dobar je trenutak za preispitivanje šta zaista želimo u životu.

No, dokle?

Nekidan je moja drugarica napisala blog naslova Under pressure – u prevodu, Pod pritiskom, u kojem je zapravo “osudila” podsticanje na najbolje verzije sebe i stalno menjanje i unapređivanje.

Šta fali prosečnosti, prihvatanju svega kako jeste, zahvalnosti na onom što imamo i kakvi jesmo?! Po meni, ništa, to je svakako nužno.

Blog se mnogo deli po FB, a ako ništa, mene je podsetila na nešto šta mi je prabaka davno rekla – prepametna si ti, neće to dobro završiti.

Svi mi koji nešto “radimo na sebi” hoćemo nešto bolje, više, da menjamo svet, u određenom trenutku se pitamo – ma nije li bolje da odustanemo i lepo ko sav normalan svet, da ćutimo, radimo od 7 do 15, 8 do 16 ili 9 do 17h i lepo u šoping centar, pa malo s decom, pa uz TV Dnevnik i opet sve ispočetka.

Kako god, ta ista drugarica još pre par godina, rekla mi je pa što ja to stalno podstičem ljude da budu preduzetnici, pa nisu svi za to.

Istina, nisu. Pa dobro, da ne bude da ja samo podstičem i ističem pozitivne strane, evo pisala sam i pisaću – postoji, kao i u svemu, druga strana medalje. Ne negiram da postoji. No, stvar je na šta se koncentrišemo i kako se nosimo s tim drugim stranama. Kao, uostalom, u svemu.

holzfigur-980784_1280

Dakle, u preduzetništvu nas čeka:

Dug, težak i naporan rad, ali za sebe. Radi se 12, 16 i više sati, ponekad do iznemoglosti.

Nemate jednog (glupog) šefa, nego stotine (kupaca, svaki kupac je šef, on nam daje platu).

Čekaju vas mnoge neprospavane noći.

Brige oko nenaplaćenih faktura.

Strahovi zbog rizikovanja svega.

Brige zbog neznanja u šta smo se upustili.

Mnogo učenja o onom što ne znamo i ne znamo da ne znamo.

Gubitak prijatelja, iako će doći novi koji će razumeti vaš novi stil života.

Možda i Burnout, depresija, raspadi porodice, nedovoljno vremena s decom, prevelika cena uspeha.

Naravno, ako ne naučimo pravila igre. Jer biznis, kao i svaka igra, ima pravila. Jedino ih ovde, nažalost, mnoga naučimo na vlastitoj koži, putem. No to nije izgovor, jer mnoga su nam znanja danas dostupna.

Može se lakše i pametnije.

A da se vratimo podsticanju preduzetništva, ipak je ova godina godina preduzetništva u Srbiji. I ipak ću ja i dalje nastaviti u tom pravcu. Dovoljno je onih koji kukaju i kažu da sve to nema smisla i ne može.

smiley-1041796_1280

E, pa, ako osećate u sebi želju da pokrenete nešto svoje, nešto iznutra vam ne da mira, želite biti srećni, slobodni, ispunjeni, a trenutni strahovi vas koče, uz tekstove koji su vam već dostupni, u petak 12. februara, u 19h, pozivam vas na besplatni webinar koji ću održati s kolegom iz Slovenije, Smiljanom Morijem. Govorićemo o tome kako pobediti strahove i pokrenuti sopstveni biznis, a Smiljan će nam svima reći šta je sve naučio od Richarda Bransona (jedan od najbogatijih preduzetnika, vlasnik Virgin grupe) o životu, deci i naravno, biznisu.

Možete da se besplatno prijavite OVDE.