Kolumna koju čitate napisana je dan ranije, dakle, na Dan zaljubljenih. Praznik (partnerske) ljubavi.

Sećam se, kad sam upoznala Žanu pričale smo da pišem za Sito&Rešeto i pitala sam je, šta žene najviše čitaju. Njen je odgovor bio o ljubavi. Najčitaniji su tekstovi o ljubavi.

Kristina Ercegović; žena, majka, preduzetnica, Business cafe
Kristina Ercegović; žena, majka, preduzetnica, Business cafe

Dakle, žene 35+, o ljubavi! Pa šta ću ja ovde?! Ja pišem o poslu! Ajde, žene 35+ zanima i posao, ali istini na volju, ne tako kao ljubav.

Danas sam pročitala do kraja knjigu Njegova strana priče Tebi, o odnosima, iz pera muškarca. Rasplakala sam se više puta, pa sam gledala film Joy, o preduzetnici koja je uspela unatoč mnogo padova putem i rasplakala sam se još par puta.

Da se vratimo osnovama, i bez suza! Dakle, pišem za žene 35+ o poslu. O vlastitom biznisu.

Klijentkinje u toj dobi, dakle, 35 +, s kojima radim, su ili single i posvećene karijeri, ali, zapravo, sve bi ostavile (bar na neko vreme) da dođe onaj pravi. Ili su se udale u ranim dvadesetima pa su sad deca odrasla i sad traže da se ostvare kroz vlastiti biznis, ili su u srećnom braku suprug ih podržava i žele zaokret u svojoj karijeri. Žele svoj biznis.

U petak sam u Beogradu na konferenciji na kojoj ću predstaviti i rezultate šta muči preduzetnike u regionu, a iduću subotu prezentujem na Festivalu roditeljstva Žena, majka, preduzetnica, možemo li imati sve.

I zato mnogo razmišljam, možemo li?

Dugo sam mislila da ne možemo. Da treba platiti cenu uspeha i paziti da ona nije prevelika. Dugo sam samu sebe sabotirala jer da moram da biram ljubav ili uspeh, odabrala bih ljubav.

Nego, da ja konačno povežem tu ljubav i posao.

Neko je od mojih prijatelja na FB stavio status nekidan zašto je preduzetnik. Složli smo se mnogi – sloboda, da bira kad, šta, s kim radi, koliko, da može svima reći odj…i sl.

Dakle, sreća i sloboda. Uglavnom su to razlozi. A gde je tu ljubav?!

A ljubav je na prvom mestu. Pre svega, za uspeh i sreću ide ljubav. Radite li za druge ili ste sama svoja gazdarica?! Radite posao koji volite. Jedan je život, to je to, nema reprize, nema kajanja, smisao je da smo srećni, a raditi posao koji volimo uz dobre međuljudske odnose, najvažniji je faktor sreće.

Dakle, ako želimo da uspemo, treba da radimo ono što volimo.

U potrazi za onom pravom idejom za biznis, krenite od toga šta volite da radite, šta biste radili da uopšte ne morate da radite, šta od vas prijatelji traže da im uradite, šta vas ljudi prirodno pitaju da im pomognete.

A 35+ je idealno vreme za biznis. Dovoljno imamo iskustva i kontakata, dovoljno znanja, a dovoljno smo mladi. Čak su neka istraživanja pokazala da su najuspešniji poduzetnici u dobi od 39.

I da, možemo da imamo sve.

I ne, pravi muškarci se ne boje uspešnih žena, pa nema straha možete imati sve i ljubav i uspeh u poslu. Samo hrabro i s ljubavlju. Srećan vam Dan zaljubljenih!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.