Svi znamo koliko je svaka promena teška i onda kada je želimo.

U prethodnom tekstu „izbili“ smo mnogo izgovora. Naravno, nismo sve, jer ipak smo mi na ovim prostorima prvaci u smišljanju izgovora. I uvek ćemo da smislimo još jedan. Kako da uradimo zaokret i budemo sam svoj gazda?

Kristina Ercegović; žena, majka, preduzetnica
Kristina Ercegović, žena, majka, preduzetnica, Business cafe

 Preduzetništvo je način razmišljanja i delovanja.

Da budete među 10% ljudi koji rade posao koji vole, da ostavite traga, promenite svet na bolje, živite punim plućima, sledite svoje snove i svoju strast, da se osećate živima. O tome se radi. To je ono što nam preduzetništvo omogućava.

Pre odluke da li da krenete u preduzetništvo ili ne dobro je da se zapitate – ko sam ja, šta zaista želim u životu, kako želim da moj život izgleda, šta je meni važno i šta je uspeh za mene.

Već znamo da su promene teške. Neko godinama govori da od ponedeljka kreće na mršavljenje, neko da menja posao, partnera, seli se tamo gde želi i slično, no kada dođe taj ponedeljak, i dalje sve nastavlja po starom.

Zbog čega je to tako? Šta nas koči, šta nas sprečava da uradimo željenu promenu?

Otpor prema promenama javlja se, zapravo, jer se ugodnije osećamo u nečemu šta nam je poznato, pa čak i ako nam je to poznato loše i ostajemo u toj postojećoj situaciji radije nego da se upuštamo u novo jer je to novo, iako za nas potencijalno bolje, ipak nama nepoznato.

Međutim, iako teške, promene su itekako moguće, no za njih moramo da imamo snažan motiv, nešto šta će da nas pokrene. Moramo iz planirane promene da dobijemo nešto od čega ćemo imati korist, i to veću korist nego iz postojećeg stanja, odnosno, pojednostavljeno,

I ne samo više, nego i to što smo dobili, treba i da nam više znači, dakle, svakako nam mora biti bolje da bismo to zaista hteli. Ako nije tako, ako promenom ne dobijemo nešto više i bolje, vraćamo se na staro, tamo gde već imamo neku korist. I to je ljudski. Jer svi se mi ponašamo na način da idemo ka ugodi i izbegavamo neugodu.

Dakle, možda i vi mesecima, godinama da govorite da ćete da date otkaz i pokrenete vlastiti biznis, možda imate lošeg šefa, nepodnošljive kolege, premalu platu, ali sigurno imate nešto što vam je korisno u svemu, pa makar bila to i samo redovna primanja.

Možda ste otkrili snažan motiv za promenom, konkretno za pokretanjem vlastitog biznisa, no niste to još uradili jer je to u suprotnosti s nekim vašim uverenjem, s nekom vrednosti do koje držite.

Na primer, na prvom mestu vam je porodica i bojite se da ćete ulaskom u preduzetnički svet imati manje vremena za decu i partnera. 

Možda ste i motivisani, no ipak i dalje vam nešto smeta iznutra, i dalje vam neki unutarnji glas ne dozvoljava da pokrenete promenu?

Taj je glas često pitanje identiteta, odnosno, kako mi sebe vidimo. Možda zaista želimo da pokrenemo vlastiti biznis, no ipak stojimo na mestu, jednostavno, zato što se ne vidimo kao preduzetnik. Bojimo se osude okoline. Bojimo se da ćemo da izgubimo drugare. Ili smo i to nadišli i koče nas još samo dve stvari – strah od greške i uverenje da mi nismo hrabra osoba kao što svi ti preduzetnici jesu jer mi se bojimo, a oni se, očigledno, ničega ne boje, ne razmatrajući uopšte da možda pogrešno definiramo hrabrost.

Zaboravite na strah od greške!

Uvek ispadne da smo dali sve od sebe i u datom trenutku napravili najbolje što smo znali, s informacijama, znanjima i veštinama koje smo u tom istom trenutku imali. Upravo iz svih tih tzv. grešaka najviše naučimo i postanemo kvalitetniji ljudi.

Naposletku, najvažnije je da budemo svesni da je ovaj život jedini koji imamo i da neće biti reprize. Zato je dobro (sa)znati šta zaista želimo. Svi smo mi jedinstveni, imamo razne talente i na nama je da ih iskoristimo, realizujemo, da ispunimo svoju svrhu, da ostavimo trag, da na ovaj ili onaj način svet ne bude isti kad odlazimo s njega, nego bolji, radi nas. 

Najvažnije je da odlučimo šta zaista želimo u životu i ako je to vlastiti biznis da se fokusiramo samo na to, na ono šta želimo i idemo prema tome i da smo pritom svesni da hrabrost znači da uprkos strahu delujemo, da ćemo uraditi (mnogo) grešaka na putu no iz njih ćemo da učimo. No, radićemo posao koji nas ispunjava, koji nas čini srećnima i omogućava da živimo onako kako želimo.

Pa vi vidite šta ćete s tom informacijom.