Predstava ”Kralj Ibi”, u režiji Gorana Jevtića, koja je svoju premijeru doživela u junu na festivalu Dev9t, u neobičnom prostoru Ciglane, imaće još pet izvođenja tokom jeseni 2017. na istoj lokaciji.

Predstava “KRALJ IBI“ rađena je po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s pocetka XX veka, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko delo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svetskoj pozornici i u umetnosti uopšte.

Foto Vladimir Jević

Ovo je drugačija verzija ”Ibija”, razlikuje se od predstave koja je svoju premijeru imala 1964. godine, a gde je Ibija igrao čuveni Zoran Radmilović.

Glumci su smešteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša kao i kostimi Tijane Pavlov. Muziku je komponovao Nemanja Aćimović,koji publiku, svim ostalim elementima ovog novog čitanja čuvenog komada, uvodi u taj svet novog, postapokaliptičnog Ibija.

Foto Vladimir Jević

Predstava je splet različitih vidova umetnosti i nastala je spontano kao borbeni krik, jedini način da umetnici iskažu stav u okruženju koje umetnost tretira kao korov i pokušava da je uguši i suzbije na sve načine.

Autorski tim je pokrenuo i realizovao prestavu sa željom da podstakne na razmišljanje o svakodnevnici, budućnosti, ratu, gladi, nemoći, manipulaciji, otimanju, samoživosti, narodu i borbi za opstanak.

Foto Vladimir Jević

Danas svi žive Ibija, danas je on svugde prisutan, opasniji nego ikada. On danas ima medije, on zanemaruje kulturu, guši umetnost, zatire mišljenje, on ućutkuje neistomišljenike, ne preza ni od čega, on ignoriše budućnost bahato stičući i otimajući samo za sebe,  on je sebi dovoljan, mi smo mu kolateralna šteta, jeftina radna snaga.  Zato dižemo glas i UMETNOST kao jedino oružje.

U predstavi igraju: Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić. Sava Stojanović, Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović, Marko Milošević.

Foto Vladimir Jević

Autorski tim čine Goran Jevtić, glumac i reditelj, ​Sonja Vukićević, koreograf, ​Viktor Kiss, scenograf​, Nemanja Aćimović, muzika,​ Tijana Pavlov, kostim​, Srđan Ćešić, video​, Džonatan ​Ingliš, reditelj filma.

Predstava igra 23, 24, 26, 27. septembra u 18h i 1. oktobra u 17h.

Mesto: Ciglana, Slanački put 26, Višnjička banja.

Karte, po ceni od 600 dinara, mogu da se rezervišu putem mail-a kraljibi.info@gmail.com ili putem Facebook stranice: Kralj Ibi 

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.