Iza priča Ane Miloš krije se oštro oko za krhku ljudskost koja, manje ili više uspješno, prolazi kroz ralje posttranzicijskog kapitalizma. Ovo je proza utemeljena u detalju, oslobođena patetike i neopterećena stilom koji služi samom sebi. U zemlji u kojoj gotovo svi gledaju unazad, Kraj raspusta i druge priče svježim i jednostavnim jezikom postavlja suštinsko generacijsko pitanje – kuda i kako dalje?, rekla je Lana Bastašić o zbirci priča mlade autorke Ane Miloš, čija knjiga, kako kažu, predstavlja književno otkriće godine.

Priče u ovoj zbirci prikazuju isečke iz života likova, ističući samoću, pokidane emotivne veze, socijalnu tenziju i međusobno nerazumevanje.

Posebno privlači pažnju način na koji je prikazana ženstvenost i emotivni odnosi koje žena uspostavlja u svojoj okolini. Iza svakog lika kriju se emotivne napukline i izgubljenost koja ih sprečava da se uklope u društveno nametnute uloge.

Čitajući priče Ane Miloš stičemo utisak kao da čitamo neke izgubljene pa volšebno pronađene bajke, opore, drevne, a tako sveže, prepune iznenađenja i obrta. Fantastično i groteskno u njenom literarnom tkanju oduševilo bi jednog Dina Bucatija, koji bi ovakve redove pisao da je žena i da je Ana Miloš. A možda neku i prepisao.
– Ana Vučković

KRAJ RASPUSTA I DRUGE PRIČE, Ana Miloš, BOOKA

Ana Miloš je stvorila autentičan pripovedni svet s upečatljivim likovima, pre svega ženskim. Priče u ovoj zbirci prikazuju isečke iz života, ističući samoću, pokidane emotivne veze, socijalnu tenziju i međusobno nerazumevanje. Iza svakog lika kriju se emotivne napukline i izgubljenost koja ih sprečava da se uklope u uloge koje im društvo nameće.

Kraj raspusta i druge priče oslikava duh književnog trenutka. Osećaj za važnost detalja, ekonomičan izraz, dinamičko pripovedanje i zgusnutost emocija karakteristične su za priče Ane Miloš, koje doba o kojem govore prikazuju kao klatno između tragedije i groteske.

Od prve do poslednje strane svoje zbirke Ana Miloš me je držala onim neizrečenim, onom emocijom o kojoj ne govori direktno, već nam je isporuči tiho, šapne nam je na uvo između redova. Suptilno i s izuzetnim osećajem za detalj, Miloš s lakoćom piše o ne tako lakim temama, njen jezik je lišen svake patetike, ona nas ne potkupljuje, već kupuje svojom iskrenošću.
– Milica Vučković

Ana Miloš je rođena 1992. u Beogradu, gde i živi.

Objavila je zbirku priča Kraj raspusta (2019) i zbirku poezije Govori grad (2020). Dobitnica je nagrada „Miodrag Borisavljević“ (2016) i „Đura Đukanov“ (2019). Zbirka Kraj raspusta našla se u širem izboru za Andrićevu nagradu, kao i u užem izboru za nagradu „Edo Budiša“. Ta zbirka je 2020. godine dopunjena s osam novih priča i naredne godine izdata pod nazivom Kraj raspusta i druge priče.

Priče i pesme objavljivala je u časopisima: PoveljaPoljaBeogradski književni časopisLetopis Matice srpskeSENTDometiRukopisi 39, kao i u onlajn časopisima: libartes.rs, booke.hr, lupiga.com, strane.ba, eckermann.org.rs, astronaut.ba, kriticnamasa.com.