Kraj ljubavne veze je bolan, praćen je pomešanim skupom osećanja – zatečenosti, smetenosti, zbrkanosti, neprijatnosti i nemogućnosti da jasno mislimo, koji nas čini, najblaže rečeno, zbunjenima.

Stoga, ovom prilikom želimo da vam damo par saveta kako da se oporavite, dođete sebi i ponovo stanete na svoje noge.

Pitanje koje svi sebi postavljamo kada se jedna ljubav završi uvek je isto – šta sada?

Pročitajte i ovo: Uobičajene reakcije na gubitak voljene osobe

Što je naša dob zrelija, a sa njom i tip odnosa koji se upravo završio, stvar postaje komplikovanija, jer verovatno postoje (odnosno, postojali su) planovi za budućnost, očekivanja, upletene primarne porodice, a možda čak i zajednička kuća. Neretko, i deca!

Pročitajte i ovo: Zašto je bitno proći kroz tugovanje zbog gubitka voljene osobe i kako trče proces?

To su sve elementi koji otežavaju i dodatno pritiskaju naša osećanja posle kraha partnerskog odnosa. Jedina sigurna stvar je da želite da počnete ispočetka, ali ne znate kako.

Pročitajte i ovo: Do stvarnog odnosa rušenjem slike idealnog partnera na pijedestalu

Stoga, ovom prilikom dajemo vam praktične savete za pronalazak spokojstva nakon završetka ljubavne veze. Od čega početi?

Pre svega, razjasni svoje ideje i misli o osećajima koja imaš

Svaki ljubavni odnos ima svoju priču. Ima onih koji su otišli ​​i pitaju se kako da krenemo iznova, oni koji su ostali i bore se da shvate kako da izađu iz tunela patnje i oni koji još uvek žive na koturaljkama i žele da zaustave ovu dinamičnu spregu koji više ne radi.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

U svim slučajevima, zajednička osnova je da se zapitate šta osećate: ljutnju? tugu? olakšanje? prazninu?

Pročitajte i ovo: Kako previše jake želje u odnosu postaju prečica do razočarenja

Zapitajte se i razmislite dublje o emocijama koje osećate da biste uspeli da sve vidite i sagledate jasnije – to je prvi, temeljni korak kako biste ponovo uspeli da stanete na svoje noge.

Ne žuri da se osećaš dobro

Ne požuruj sebe! Daj sebi vremena da odboluješ, što je sasvim normalan i legitiman proces. Neophodan da bi ponovo mogla da staneš na svoje noge. Zdravo. I noge koje ne klecaju na pomen njegovog imena.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

Osećati se dobro odmah nakon razlaza, bez zdrave tranzicije osećanja, prelaska iz neprijatnih osećanja u to da se osećaš dobro, stabilno i da ti je sve jasno u glavi – definitivno je nerealno.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnike koje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Ako preskačeš neophodne korake koje svako u procesu razlaza sa partnerom mora da prođe, znaj da ćeš da se sapleteš već na sledećem i da će te preskočeno stići kad-tad.

Ako ste uložili deo sebe u taj odnos i stavili ste svoja osećanja na kocku, da ne kažem – rizikovali, ne samo da je prirodno da se bavite – makar na neko vreme – bolnim emocijama koje su prisutne u vašem biću, već i činjenicom davanja šanse puštanja pare iz ušiju, takođe je neophodan proces za mozak, dušu i telo.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Vičite iz sve snage, derite se na sav glas, neka vas svi čuju, izbacite iz sebe sav nagomilani emotivni teret, radite šta god osećate da treba i što vam prija, čini da se osećate bolje, samo ga ne zadržavajte i nepotiskujte u sebi. Ne stvarajte atomsku bombu u sebi, koja bi mogla da se detonira kad najmanje očekujete. Obično i najčešće, sa prvim sledećim partnerom, onim koji popije sve što je trebalo da izbljujete zbog (i na) prethodnog, a niste, nego ste nepravedno na njega sručili. O tempora, o mores!

Pročitajte i ovo: Vodič za muškarce kojima je neprijatno da prilaze ženama

Proživite ove senzacije i ne žurite. U procesu dosezanja spokojstva, obavezan je prolazak kroz bol.

Okreni svoju rutinu naopačke

Nakon završetka ljubavi, svakodnevni život se menja, to je neizbežno. Zateći ćete sebe u novom životnom ritmu, najpre, nebranom grožđu, poljuljanom starom, pre uspostavlja kakvog-takvog novog.

Pročitajte i ovo: Može li pravi partner da se sretne u pogrešno vreme?!

Pored toga, bićete primorani da skinete prašinu sa stvari za koje ste mislili da su zakopane i da više nikada sa njima nećete doći u kontakt. O tempora, o mores, kako ste bili u zabludi.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič za zavođenje žena – o čemu treba da vodite računa i šta žene žele

Biće da ste nešto važno smetnuli s uma, a to je da jedino promena stalna. Ali tu je zato život da vas podseti na životne konstante, a jedna od onih na koju se svakako možete osloniti i uvek računati je upravo – promena. Suludo, zar ne?! Život je ironični splet okolnosti. To ne zaboravite!

Ako vaš svakodnevni život, navike, rutina koja vas vodi od jutra do večeri mora da se promeni, mogli biste i da je promenite. Šta vam teško?! Jer druge nema. Tačka.

Pročitajte i ovo: Zašto žene vole seronje? Evo odgovora!

Rukovodite se čuvenom pesmom Beti Đorđević, samo je malo promenite – dakle, počnimo život ispočetkaaa…ali ne od prvog zagrljaja tvog… da ne biste pali u depru, već počnite ponovo od aktivnosti koje volite, nađite novi hobi, možda nekog novog, zanimljivog tamo i upoznate, potražite nove prijatelje, jer stari će vas samo vezivati i podsećati na NJEGA, a vi želite i treba da ga izbacite iz svog života i glave, prijavite se na kurseve na kojima ćete moći da uspostavite nove veze, postignete nova znanja i umeća, možda naučite novi jezik, potom, otputujete u neku novu zemlju, u koju dosad (čitaj: sa njim) niste, bolje se brinete o svom telu, krenete na fitness, jer u zdravom telu, zdrav duh, nabavite psa, na njega usmerite svu svoju pažnju i ljubav (kao i višak vremena), a on će vam višestruko i nesebično, bezuslovno vratiti, kupujete novu odeću.. Recite, ima li bolje zabave i kvalitetnije utrošenog vremena od toga?! Da se ne lažemo.

Pročitajte i ovo: Pazi koga biraš (za ulogu žrtve!)

Jednom riječju, usudi se!

Budite preduzetni, ali i praštajući

Sav ovaj unutrašnji pokret (ili bolje rečeno, preokret) uključuje mnogo napora, ali će vas naterati da ponovo otkrijete neki novi deo sebe.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Ako se uključite ponovo u život, bićete preduzetni, ali istovremeno i blagi prema sebi, a u malim koracima ćete ponovo videti kako cvetaju neki vaši novi pupoljci, u međuvremenu iz korena izrasli i napupeli.

Pročitajte i ovo: Za jedan dan desilo se trista – ljubavna priča #1

Za manje vremena nego što mislite, vaša ljubavna veza, sada već bivša, poprimiće oblik sećanja i iskustva kroz koja ćete biti kadri da spoznate temeljni deo vaše ličnosti.