Pušenje, duvanski dim, zagađenje vazduha, boravak u isključivo zatvorenom i zagušljivom prostoru, neboravljenje u prirodi na svežem vazduhu, stres i loša ishrana umnogome utiču na stanje vaše kože i mogu da je učine beživotnom, opuštenom, potamnelom i bez sjaja.

Stoga, kako biste stvari promenili na bolje, želimo da vam ukažemo na to šta bi trebalo da jedete, odnosno, koje namirnice bi bilo dobro da uvedete u ishranu kako bi vaša koža lica povratila zdrav, jedar i blistav izgled.

Pušenje, duvanski dim, zagađenje vazduha, stres i loša ishrana su neprijatelji lepote kože. Da biste imali blistav ten, kreme i kozmetički tretmani nisu dovoljni. Ishrana čak igra ključnu ulogu.

Pročitajte i ovo: Bugarska ruža – eliksir visokih vibracija

Foto: Aleksandra Ostojić

Prvo što treba da učinite za stolom jeste da se fokusirate na hidrataciju. U dnevnim menijima nikada ne sme da nedostaje vode (najmanje 2 litre dnevno) i hrane koja je vodom bogatija, poput zelenog lisnatog povrća.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Voda pospešuje diurezu i pomaže da se oslobodite nakupljenih toksina i viška otpadnih materija koji ten mogu da učine neprozirnim i potamnelim. Za stolom bi trebalo da nađete prostora za hranu koja je izvor moćnih antioksidanata, uključujući vitamine A, C i E, esencijalne masne kiseline, flavonoide korisne za suzbijanje štetnog delovanja slobodnih radikala odgovornih za prerano starenje.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Evo koje namirnica koje treba da jedete da biste imali sjajnu i lepu kožu.

Foto: Aleksandra Ostojić

Limun

Limun je odličan izvor vitamina C. Prednosti? Vitamin C je moćan antioksidans koristan za borbu protiv starenja. Sprečava štetno delovanje slobodnih radikala i bori se protiv oksidativnog stresa.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Takođe, pospešuje cirkulaciju krvi i proizvodnju kolagena, proteina neophodnog za mekanu i negovanu epidermu.

Bademi

Bademi su dobar izvor antioksidanata.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Sadrže velike količine dobre Omega 3 masti i vitamin E, neophodne za zdravlje i lepotu kože.

Losos

Losos je bogat esencijalnim masnim kiselinama, uključujući dragoceni Omega 3, koji podstiče mekoću i čvrstinu epiderma.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Zelena salata

Sadrži dosta vode koja olakšava hidrataciju kože.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Štaviše, dobar je izvor vitamina E i vitamina C. Poslednji podstiče proizvodnju kolagena koji je neophodan za mekoću kože.

Bobičasto voće

Bobičasto voće (maline, borovnice, kupine, jagode, ribizle) je rudnik snažnih antioksidanata, uključujući flavonoide koji suzbijaju štetno delovanje slobodnih radikala odgovornih za starenje tkiva.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija