U prvih šest meseci nakon što su preležale kovid 19 kod jedne od osam osoba prvi put se dijagnostikuje neki psihijatrijski ili neurološki poremećaji, poput moždanog udara, akutnog krvarenja u lobanji ili mozgu, demencije…

Analizom koju je predvodio Maks Taket sa odeljenja za psihijatriju Univerziteta Oksford utvrđeno je da se kod jednog od osam pacijenata koji preleže kovid 19 u prvih šest meseci nakon ozdravljenja prvi put dijagnostikuje neko psihijatrijsko ili neurološko oboljenje, piše britanski Gardijan.

Studija, kojoj tek predstoji kolegijalna provera, jedan je u nizu dokaza da psihološki stres koji dolazi sa kovidom 19 ne može da se ignoriše.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o korona virusu 

Osim toga, rezultat je bio još gori (jedan od tri pacijenta) kada su istraživači uključili i pacijente sa istorijom psihijatrijskih ili neuroloških oboljenja.

Britanski stručnjaci su koristili zdravstvene kartone da ocene 236.379 hospitalizovanih i nehospitalizovanih pacijenata u SAD kojima je potvrđena dijagnoza kovida 19 i uporedili ih sa grupom pacijenata kojima su dijagnostikovani grip i druga respiratorna oboljenja između 20. januara i 13. decembra 2020. godine.

Pročitajte i ovo: ZDRAVSTVENO UPOZORENJE: Informacije o respiratornim infekcijama izazvanim novim korona virusom

U analizi koja je uzimala u obzir poznate faktore rizika – uzrast, pol, rasu, postojeća fizička i mentalna stanja i socio-ekonomski položaj, utvrđeno je da je incidenca neuroloških i psihijatrijskih oboljenja posle kovida 19 čak 33,6 odsto. Od toga, 13 odsto osoba nije imalo nikakvu istoriju takvih oboljenja.

Oboljenja koja pogađaju pacijente koji su preležali kovid najčešće su moždani udar, akutno krvarenje u lobanji ili mozgu, demencija i psihijatrijski poremećaji.

Pročitajte i ovo: Kako da se zaštitimo od infekcije korona virusom + kontakt telefoni dežurnih epidemiologa

Najnovija studija podržava podatke ranijih istraživanja koja su pokazala da se kod jedne od pet osoba u prva tri meseca nakon što su preležale kovid 19 dijagnostikuje neki psihijatrijski poremećaj.