Da li omekšivač za veš čini više štete nego koristi našoj odeći?

Bogata je ponuda mirisnih omekšivača za odeću koji odeći daju mekoću i prijatan miris, ali koliko je ova tečnost zaista dobra za odeću i kakvi su joj efekti na koži.

„Omekšivač je regenerator za odeću koji oblaže tkanine i smekšava ih“, istakao je Džejms Koplend, direktor kompanije “Prism Specialties”.

Formule omekšivača sadrže masne kiseline koje su pozitivno naelektrisane i prirodno privlače negativno naelektrisanu odeću koja se pere u  mašini za pranje veša.

Sale photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Da li je omekšivač loš za odeću?

Sam omekšivač nije loš, ali svakako postoje neke stvari koje treba znati pre upotrebe ovog aditiva za veš. Omekšivač ne treba koristiti za peškire i sportsku odeću, jer on može da ošteti vlakna odeće.

Kelsi Zapata, žena koja radi u jednom od lanaca servisa za pranje veša u SAD, istakla je da ljudi vole da koriste omekšivače jer im odeća prijatno miriše i mekana je.

Našu odeću omekšivač oblaže supstancom koja podseća na vosak, a kada se odeća zasiti omekšivačem, često se može pojaviti i malo drugačiji miiris, koji i ne mora da bude prijatnog mirisa.

Omekšivač vremenom može loše da utiče na mašinu za pranje veša.

„Preterana upotreba omekšivača tokom vremena počinje da stvara film i naslage koje počinju da usporavaju vreme  izbacivanja vode iz mašine prilikom pranja. Na taj način se skraćuje rok trajanja mašine“, rekao je Džejms Koplend.

Party photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Postoji i prirodna zamena za omekšivač?

Stručnjaci ističu da mešavina sode bikarbone i sirćeta daje isti efekat vešu, kao i omekšivač.

Potrebno je dve šolje tople vode, pola šolje sode bikarbone i pola šolje belog sirćeta. Za mirišljavi veš može da se doda nekoliko kapi eteričnog ulja.

Ovako napravljenu mešavinu treba sipati u pregradu za omekšivač.

Image by wayhomestudio on Freepik

Iritacija kože omekšivačem

Omekšivači su uglavnom jakog i intenzivnog mirisa, mada na tržištu, naročito za bebe, postoje i oni bez mirisa. Ipak, oni mogu da dovedu do iritacije kože.

Preporuka stručnjaka je da se omekšivač koristi kod svakog četvrtog pranja veša.