Limun je tako blagosloven prirodnim lekovitim svojstvima da nijedan deo tog dragocenog ploda prirode ne treba da propadne.

Limun ima široku upotrebnu vrednost i načine upotrebe, od dodavanja kore limuna u vodu za piće arome radi, preko uloge u čišćenju pokućstva, do dodavanja ukusa brojnim jelima. I pored toga, mnogi uzimaju u obzir korišćenje samo njegovog soka i pulpe. Ali ako korisite sok, a propustite koru, odbacujući je, znajte da mnogo propuštate.

Dakle, koje su glavne prednosti korišćenja celog limuna?

Pre svega, na taj način dobijate više vitamina za sebe.

Kora limuna sadrži čak pet do deset puta više vitamina nego sok. Da pomenemo samo neke – vitamin C, vitamin A, Beta karoten, folna kiselina, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Pomaže u borbi protiv raka!

Kora limuna smatra se da ima jako dejstvo u suzbijanju toksičnih elemenata u organizmu. To znači da kora limuna pomaže da se telo oslobodi kancerogenih elemenata. Kora limuna sastoji se od komponenata poznatih kao salvestrol K40 i limonen, koji su poznati u borbi protiv kancerogenih ćelija u telu. Takođe, flavonoidi koji se nalaze u kori efikasni su kada je u pitanju suzbijanje podele kancerogenih ćelija.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Stoga, za upotrebu kore limuna zna se da je preventivna mera razvoja različitih tipova kancera, uključujući i rak dojke, debelog creva i kože. Istraživanja pokazuju da je konzumiranje čaja od kore limuna dokazano korisno u sprečavanju razvoja ćelija raka.

Poboljšava zdravlje kostiju

Kora limuna obiluje kalcijumom i vitaminom C. Konzumiranje kore limuna sprečiće osteoporozu, reumatoidni artritis, inflamatorni poliartritis i druge bolesti kostiju.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Smanjuje nivo holesterola

Varenjem kore limuna snižava se, takozvani, loš holesterol, kroz njegove polifenol flavonoide. Vitamin C i vitamin P pomažu u čišćenju krvnih sudova, sprečavanju ili smanjenju rizika od razvijanja međusobno povezanih simptoma, kao što su povišeni krvni pritisak, bolesti srca i dijabetične bolesti srca.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

To je sve ono što odbacujemo i gubimo ako ne koristimo koru limuna!

Evo saveta kako da više koristite koru limuna u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Zamrznite limun i držite ga u frižideru. Zatim, narendajte koru limuna na svoj obrok, u piće, salatu, supu i sve ostalo što konzumirate tokom dana. Dobićete injekciju svežeg ukusa i arome u ustima i dugotrajnu korist za svoje dobro zdravlje.