U Ateljeu 212 u toku su probe nove predstave „Konstelacije“, koju režira gošća iz Engleske, Saša Milavić Dejvis, po tekstu savremenog engleskog pisca, Nika Pejna.

konstelacije proba_Atelje 212 fotoKvantna teorija igra značajnu ulogu u ovom komadu koji je istovremeno i romantična komedija i pokazuje delovanje ove teorije u praksi, kroz odnos dvoje ljudi u paralelnim univerzumima. Roland, pčelar, na roštilju upoznaje Marijanu, koja se bavi kvantnom kosmologijom. U jednom trenutku ona objašnjava kako se teorija relativiteta koja pokriva sunce, mesec i zvezde kosi sa kvantnom mehanikom koja se bavi molekulima, kvarkovima i atomima. I razmišlja o mogućnosti paralelne egzistencije u okviru prostora koje konflikt ove dve teorije otvara. Komad istražuje slobodnu volju i ulogu slučajnosti u našim životima.

konstelacije proba_foto Atelje 212

U predstavi igraju Uroš Jakovljević i Ana Mandić.

Autor scenografije je Marija Jevtić.

„Konstelacije“ su premijerno izvedene 2012. u Rojal Kortu u Londonu i za kratko vreme su postigle veliki uspeh. Nik Pejn je postao najmlađi dobitnik pozorišne nagrade koju dodeljuje Ivning Standard, a komad je postavljen na Brodveju i stekao svetsku slavu. Do sada je postavljen u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Novom Zelandu, Kanadi, Italiji, Brazilu, Danskoj, Španiji,  Grčkoj, Poljskoj, Belgiji, Turskoj, Argentini, Japanu i Južnoj Koreji.

Premijera je 15. aprila 2016. na sceni „Petar Kralj“.