Nemački kontratenor, Andreas Šol i lautista Edin Karamazov, održaće svoj prvi zajednički nastup u Kolarčevoj zadužbini, u četvrtak, 29. septembra, sa početkom u 20 sati.

Andreas Šol je nemački pevač koji važi za jednog od najboljih kontratenora današnjice i vodećih interpretatora baroknog repertoara. Njegovo muzičko obrazovanje započelo je u dečačkom horu, da bi sa 17 godina bio primljen u Školu Kantorum Bazilijensis, gde je učio u klasama Ričarda Levita i Renea Jakobsa.
Andreas Šol
Andreas Šol

Sredinom devedestih godina, Andreas Šol je imao nekoliko zapaženih nastupa u velikim vokalno- instrumentalnim delima, poput Hendolvog Mesije ili Bahove Mise u ha-molu, a njegov operski debi odigrao se 1998. godine na festivalu u Glajndbornu. Ulogu u Hendlovoj Rodelindi koja mu je donela priznanje kritike i publike, Šol je ponovio 2006. godine u Metropoliten operi u Njujorku. Ovaj pevač danas redovno nastupa na scenama najvećih svetskih operskih kuća, kao i na koncertnim pozornicama, izvodeći nešto raznovrsniji reperotar. Značajne operske role ostvario je u velikim operskim kućama poput Frankfurtske opere, Teatra Champs-Elysées, te na festivalima kao što su Festival u Salcburgu. Tokom svoje uspešne karijere imao je priliku da sarađuje sa Berlinskom filharmonijom, Njujorškom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, kao i sa svim vodećim svetskim baroknim orkestrima.

Edin Karamazov je rođen 1965. u Zenici. Pod mentorstvom Serđu Čelibidakea počeo je da gradi karijeru klasičnog gitariste pre nego što je prešao na baroknu lautu koju je studirao kod Hopkinsona Smita na Scholi Cantorum Basiliensis u Švajcarskoj.

Foto: M.Fulgosi
Foto: M.Fulgosi

Karamazov je kao lautista debitovao 1998, zamenivši u poslednjem trenutku legendarnog Džulijana Brima. Od tada se dokazao kao najuzbudljiviji i najharizmatičniji lautista današnjice. Njegova uzbudljiva virtuozna izvođenja na lauti i gitari, sa repertoarom koji se proteže od muzike XVI veka do današnjice, osvojila su egzaltirane kritike i dotad nezabeležene pohvale u Evropi i Americi. Kao solista nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima za ranu muziku i umetnicima kao što su Hilliard ansambl, Hespèrion XX, Andreas Šol kao i Sting. Vešt interpretator i tehničar na brojnim ranim i savremenim žičanim instrumentima, izuzetni resitalista Edin Karamazov je nastupio u brojnim dvoranama uključujući amsterdamski Konserthebau, londoski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus, između ostalih. Kao i nekada i dalje uživa da koncertira na iznenadnim uličnim nastupima.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 500, 700 i 900 dinara.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.