Sinoćnom svečanom ceremonijom dodele nagrada Zlatni globus i zvanično je otpočela sezona filmskih festivala i dodela nagrada za glumice i glumce, reditelje, i sve druge filmske autore u 2019. godini.

Pred vama je kompletna lista dobitnika nagrada Zlatni globus 2019.

Holivudsko udruženje stranih novinara u nedelju je 76. put dodelilo nagrade Zlatni globus najistaknutijim filmskim i televizijskim stvaraocima iz protekle godine. Zlatni globus se smatra drugom najvažnijom holivudskom nagradom, posle Oskara, a neke od nagrađenih filmova ćete premijerno gledati na predstojećem FEST-u.

Film The Favourite otvoriće 47. FEST, a glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame, Olivija Kolman, odnela je nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji. Kolman je na platnu oživela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom, što koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

Zlatni globus za najbolji film – mjuzikl ili komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje Green Book. Film je smešten u šezdesete i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen). Maheršala Ali nagrađen je Zlatnim globusom za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije.

Glen Klouz je osvojila svoj treći Zlatni globus za naslovnu ulogu u filmu The Wife. Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja nakon četrdeset godina života u njegovoj senci počinje da preispituje svoj život, i to upravo dok ga prati na putu za Stokholm gde treba da primi Nobelovu nagradu za knjževnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu If Beale Street Could Talk. Ovo ostvarenje reditelja Barija Dženkinsa (Moonlight) govori o borbi mlade afro-amerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika, a King tumači majku glavne junakinje.

Kristijan Bejl osvojio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu u komediji za film Vice, gde igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsednik u istoriji SAD.

FEST će se održati od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 24. januara.

Najbolja filmska drama – Bohemian Rhapsody

Najbolji film komedija ili mjuzikl – Green Book

Najbolji glumac u žanru filmska drama – Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Najbolja glumica u žanru filmska drama – Glenn Close (The Wife)

Najbolji glumac u filmu komedija/mjuzikl – Christian Bale (Vice)

Najbolja glumica u filmu komedija/mjuzikl – Olivia Colman (The Favourite)

Najbolja TV drama – The Americans

Najbolja TV komedija – The Kominsky Method

Najbolji glumac u TV drami – Richard Madden (Bodyguard)

Najbolja glumica u TV drami – Sandra Oh (Killing Eve)

Najbolji glumac u TV komediji – Michael Douglas (The Kominsky Method)

Najbolja glumica u TV komediji – Rachel Brosnahan (The Marvellous Mrs Maisel)

Najbolja TV (limited) serija – The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Najboljii glumac u limited TV seriji – Darren Criss (The Assassination of Gianni Versace)

Najbolja glumica u limited TV seriji – Patricia Arquette (Escape at Dannemora)

Najbolja originalna pesma u filmu – Lady Gaga (A Star Is Born)