Stigla je jesen, a sa njom i modni trendovi obuće za ovu jesenjo – zimsku sezonu!

Kažu da prosečna žena godišnje kupi oko pet pari obuće: par za toplo vreme, par za hladno vreme i možda još jedan samo iz zabave.

U svakom slučaju, nisu mi potrebne nove cipele, rekla je nijedna žena nikad.

A čak i kad nismo u prilici da kupimo novi par obuće za predstojeću sezonu, uvek volimo da bacimo oko na izlog, to jest, aktuelne trendove, čisto da vidimo šta se nosi.

Pročitajte i ovo: Kompletan vodič boja u trendu za jesen – zimu 2020/21 godinu

Međutim, ako čitate o trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21, verovatno niste prosečna osoba! Baš kao i kod ostalih modnih trendova ove sezone, i trendovi obuće za jesen – zimu snažno su se povukli ka praktičnoj obući.

Za mnoge od nas, 2020. deluje kao zadnje-vreme-došlo, a mnoštvo zaštitnih čizama za teške terene koje smo videli na pistama izgledalo je vrlo prikladno za postapokaliptičnu klimu. A šta nas čeka u narednoj godini, videćemo. Bitno je da budemo dobro pripremljene, a od davnina je poznato da čizma glavu čuva.

Pročitajte i ovo: Kompletan vodič modnih trendova za jesen – zimu 2020/21

Međutim, bilo je neozbiljno zabavne visoke mode na pistama i ove sezone. Mogle su se videte i ne baš prikladne sandale sa kaiščićima, kao i nekoliko različitih blistavih opcija cipela, a da ne pominjemo šljašteće rese i nebeske platforme.

Bez obzira na to da li ćete uzeti samo novi par čizama ili nameravate da kupite po jedan par od svake vrste moderne obuće, namera nam je da vam predstavimo aktuelne trendove identifikovanjem tačno onoga što će biti na policama ili na ulicama za jesen – zimu 2020/21. kada su u pitanju trendovi obuće.

# 1 Doc Martens zdepaste borbene čizme

Čini se da famozne Martinke nikada ne izlaze iz mode, a savršeno se uklapaju i u ovu apokaliptičnu godinu.

Ove čvrste čizme prvi put su stekle popularnost ‘90-ih, mada u određenim kulturnim grupama stanovništva. Reklo bi se da trenutno postaju ne samo trendi, već i uobičajeni par obuće zahvaljujući svojoj sveprisutnosti na pistama.

# 2 Čelzi čizme

Čuvene Čelzi čizme uspele su da prevaziđu trendove. Mogu da budu dizajnirane tako da izgledaju dovoljno profesionalno za bilo koju poslovnu funkciju, ili mogu da zadrže gomile plavih kamenčića po sebi kako bi odgovarale avanturama na otvorenom, a idu uz gotovo svaku odeću. Nije ni čudo što ih je bilo toliko na pistama!

Ako kupujete čizme ove sezone, predlažemo vam da vaš prvi izbor budu Čelzi čizme. Nećete baciti pare!

# 3 Čizme do butina

Čizme preko kolena su prošlost! Ide se do butina ove sezone! Čizme do bedara smatramo osnovnom obućom imidža ‘loše devojke’’, a dalo se videti nekoliko odvažnih modela koji su to opravdali na pistama.

To su svakako bile najznačajnije čizme za jesen – zimu 2020/21. Neke čizme do bedara na pistama zapravo su imale suprotan efekat, jer su se, podižući se visoko uz rub suknji, zapravo prekrile više kože i odeću učinile nekako skromnijom.

# 4 Konjičke čizme do kolena

Uklapajući se u konjičku temu, puno modnih kuća je za jesen – zimu 2020/21 godine predstavilo čizme sa niskim potpeticama ili ravne čizme do kolena. Zapravo, ne možete da se vozite u većini ovih čizama, ali savršeno biste se uklopili u gužvu društva na trkama.

# 5 Čizme sa naboranom sarom

Čizme sa naboranim sarama prvi put smo primetili prošle sezone, ali zapravo su glavni deo trendova obuće za jesen – zimu 2020/21.

Često su dizajnirane tako da se uklapaju i sa trendom čizama do butina, pa ako ove sezone kupujete samo jedan novi par, ovo bi mogao da bude najbolji način da jednim potezom ubijete dve muve.

# 6 Ravne špicaste cipele

Postoji nešto fantastično u cipeli sa zašiljenim vrhom, a kada smo videli neke od cipela iz kolekcija za jesen – zimu 2020/21, odmah smo pomislili na ekstra modne vilenjake.

# 7 Muška obuća

Brogues, oksfordice, natikače, mokasine i monaške cipele verzije su cipela za žene u blejzeru – ove sjajne cipele inspirisane su muškom obućom, ali se mogu nositi sa bilo kojim stajlingom.

Mnogo dizajnera odlučilo je da se ove sezone drži podalje od visokih potpetica i umesto toga inspiraciju našli su u muškoj svečanoj obući za jesenje i zimske trendove cipela.

# 8 Platforme

Pomama za platformom započela je pre nekoliko (dosta!) sezona, zajedno sa velikim povratkom u 70-te kao deceniju inspiracije. Iako je ove sezone na pistama bilo manje inspiracije iz 70-ih, bilo je još puno platformi za divljenje.

# 9 Ravne forme

Ravne forme takođe ostaju glavni deo jesenjih trendova cipela, poput njihovih kolega sa visokom potpeticom. One su malo otkačenije i definitivno udobnije.

# 10 Gumena potplata

Gumene potplate su obavezne za atletsku i sportsku obuću, ali modni svet voli da se poigrava tako što ih stavlja i na ne baš sportsku obuću. U trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21, videli smo čvrste tabane kako na robusnim cipelama, tako i na konceptualnim i visoko modnim.

# 11 Robusne čizme sa gumenom potplatom

Robusne čizme sa gumenom potplatom u sezoni će vas držati uspravnim i uravnoteženim na bilo kom terenu. Dopalo nam se da vidimo ove praktične čizme modnih brendova, jer su zaista potvrdile ideju da moda ide u utilitarnom i aktivnom smeru.

# 12 Sjajne čizme

Modna sezona ne bi bila zabavna da ne uključuje malo sjaja i glamura, koji su blistave čizme davale u piku.

# 13 Zlatne cipele i čizme

Poput blistavih čizama, zlatne cipele takođe su dodale taj razmetljivi dodir luksuza na piste, mada na neke vrlo jedinstvene načine.

# 14 Cvetne čizme

Cvetne čizme? Za jesen? Zapravo, to je vrlo inovatan i upečatljiv trend koji je ostavio snažan utisak. Jesenji cvetovi bili su glavni u trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21 (kao i u trendovima materijala), pokazujući se u nekoliko različitih modnih kuća i stilova.

# 15 Nabrane cipele

Nabrane cipele, kkao sa karnerima, su verovatno bile najsuptilniji od trendova cipela za jesen 2020. Štikle su bile ukrašene nabranim trakama u vidu karnera, što im je dalo elastičan osećaj i dodalo teksturu.

# 16 Šarene kožne čizme

Smeđe i crne kožne čizme mogu prilično brzo da dosade, pa ako tražite malo uzbuđenja u svom ormaru, možda ćete želeti da odaberete jedan od živopisnih para čizama za jesen – zimu 2020/21. Uglavnom su dolazile u siluetama do kolena i butina koje su dominirale ove sezone, ali opseg izbora boja je širok.

# 17 Sandale sa kaiščićima iz 90-ih

Ovaj trend cipela naterao nas je da podignemo obrve. Sandale sa kaiščićima? Za zimu? Stvarno? Može ako živite u Londonu (za pretrčavanje iz kola u restoran ili klub, znači noga ti ne vidi ulicu, ni led, ni mraz, ni kišu, ni bljuzgu).

Iako ćete sigurno izbegavati da ih zaista nosite na jesen ili zimu, moramo priznati da raznoliki dizajn inspirisan devedesetima poseduje neku seksualnu privlačnost.

# 18 Mašne i vrpce

Trake i mašne uvek dodaju neki ženski dodir cipeli, a u sezoni koja je uglavnom bila prilično sumorna, cenili smo razigranost.

# 19 Papuče

Dizajn zasnovan na papučama bio je verzija modnog trenda ćebe za jesen – zima 2020/21. godine. Ako hoćeš da ti bude jasno ili bolje rečeno jasnije o čemu se radi, pročitaj članak Kompletan vodič modnih trenova za jesen – zimu 2020/21.

Možda dizajneri predviđaju da ćemo morati da ostanemo u zatvorenom i da budemo izolovani punih godinu dana, ili možda samo žele da donesemo malo te domaće udobnosti sa sobom u stvarni svet.

# 20 Rese od štrasa

Rese su bile svuda na modnim pistama za jesen – zimu, ali kada je reč o trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21, posebno su vladale rese od štrasa. Vrlo luksuzno i šik.

# 21 Lanci

Trend lanca od proleća nastavio se u trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21. Elementi lanca su vrlo svestrani: mogu dodati dašak grandža ponekad inače vrlo glamuroznoj cipeli, ili mogu učiniti suprotno i dodati glamur određenoj stvari.

# 22 Starinske mačije štiklice

Mačkice za mačkice! Budući da je dosta dizajnera inspiraciju uzimalo iz prošlih decenija, nije iznenađenje da su starinski dizajnirane cipele sa mačijim štiklicama bile pun pogodak.

Takođe im pomaže što su zaista slatke i mnogo udobnije od viših potpetica.

# 23 Patike

Patike još uvek ne idu nigde, pa još ne morate da bacate par debelih belih trenažera. Međutim, bela boja nije bila glavna boja sportske obuće u trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21 godine. Umesto toga, kombinacije boja inspirisane vintage stilom (posebno zemljani tonovi) pokazale su mnogo veću prisutnost na pistama.

# 24 Mokasine sa potpeticom

Ravna mokasina je lagana cipela koja svaku odeću pretvara u malo formalniju, a iako mokasinama sa potpeticom nedostaje faktor udobnosti, ipak imaju svoj jedinstveni šarm.

# 25 Pačji kljun

Iako je možda glavni dizajn kutije za prste u trendovima obuće za jesen – zimu 2020/21 bio špicasti, i dalje je bilo prilično opcija kvadratnih vrhova / pačji kljun koje će vam olakšati izbor ako ste takav par kupili za proleće.

Fotografije via Vogue