Na jesenas održanim Nedeljama mode, u četiri glavna modna grada sveta, Milanu, Parizu, Londonu i Njujorku, bile su predstavljene kolekcije za nastupajuću sezonu proleće-leto 2017.

Kad se sve skupi na gomilu, izdvojeno je čak 55 modnih trendova koji će biti zastupljeni tokom nastupajućeg proleća i leta. Sama brojka zvuči impozantno i pomalo zastrašujuće, kada se uzme u obzir da se radi o samo šest meseci u toku godine, ali dobra stvar je što su glavni modni trendovi oni koji su već bili na vrhu modne liste trendova tokom protekle godine ili su aktuelni tokom ove zime, samo će tokom naredne sezone dobiti svoje letnje ruho.

Dobro je da znamo da ćemo moći da recikliramo omiljne nam modne komade, koje ćemo posebno da uparujemo sa novim detaljima.

Modni trendovi za proleće – leto 2017 su zabavni i odišu komforom, uz naglašenu notu individualnosti, u koju smo se već zaljubili na prvi pogled. Ima svega, od smelih do klasičnih modela, ali ono što se izdvaja, kao naročita posebnost nastupajuće modne sezone proleće – leto 2017, je naglašena figura, koja se postiže ravnim i uskim krojevima, a što je viđeno na mnogim modnim pistama u pomenuta četiri grada.

#1 Modernizovan militaristički stil – šik feminizam

#2 Šljokice od glave do pete

Za sve smele i odvažne dame koje se ne boje da budu primećene gde god da se pojave.

#3 Donji veš preko svega

Nekada se smatralo modnim zločinom kada bi se nekome video donji veš ispod odeće, a ove sezone donji veš nosi se preko odeće.

#4 Atletsko – sportski izgled

Jedan od najzapaženijih trendova sezone, kome će se malo ko odupreti, bez obzira na to da li hoćete da sakrijete svoje telo pod kabastim najlonskim parkama ili da ga otvoreno pokažete.

#5 Rolne karnera

Jedan od najzastupljenijih trendova za narednu sezonu, koji čini da haljine ponekad izgledaju kao kolač preliven sa nekoliko različitih vrsta i slojeva preliva. Ili fontana koja se u slapovima spušta niz postavljenu konstrukciju. Barok i rokoko.

#6 Providno

Trend, prisutan od pre dve godine, nastavlja se i u nastupajućoj sezoni, u isto vreme pokrivajući i otkrivajući delove tela.

#7 Dekonstruisane košulje

I druge moderne varijacije gornjih delova odeće, koje podsećaju na dela savremene arhitekture, u alternativnoj dimenziji.

#8 Klasični kropovani topovi

Ili, go stomak, što bi babe rekle, u skladu sa povratkom 80-tih.

#9 Bretele koje naglašavaju dekolte

Viša oktava kropovanih topova, opet, za smele i odvažne. Nego, tek smo kod devetog modnog trenda, a primećujete li da bi trebalo da svratite do teretane ovih dana, pre početka proleća?

#10 Naglašena kockasta ramena

Sećate se kada smo umetali ogromne naramenice u sakoe, mantile i bluze? E, pa opet ćemo ovog leta! Jer 80-te se vraćaju u velikom stilu! Totalno retro i šik.

#11 Glavna tema 80-te

Više puta pomenute do sada, stil 80-tih obeležiće nastupajuću sezonu proleće-leto. Vadite iz ormana sve što je ostalo po budžacima. Ali kad se setimo da su 80-te bile samo ponovno buđenje 40-tih, možda vam lakše padne, kad se setite svih onih elegantnih holivudskih lepotica, istaknute ženstvene figure.

#12 Bez ramena

Trend od letos nastavlja se i ove sezone, što predstavlja značajnu uštedu u kućnom budžetu.

#13 Seksi šlic sa strane

Duga suknja, dubok šlic duž noge, sa strane, butina seva, ima li šta više seksi od toga?! Dakle, zateži i noge, a ne samo trbušnjake u teretani. U svakom slučaju, pravac teretana!

#14 Duboki dekolte

Poput providnog i dubokog šlica sa strane, duboki dekolte predstavljao je jedno od glavnih obeležja modnih pista u poslednjih nekoliko sezona, tako da čini se da je ovo trend koji je sebi obezbedio sigurnu poziciju i za ovu sezonu.

#15 Duksevi

Iako odlično ide i dopunjuje se sa atletsko-sportskim stilom, duksevi ipak zahtevaju da budu rangirani kao poseban trend ove sezone. Mogu da se nose sa patikama ili cipelama sa visokom potpeticom, spuštenim pantalonama, maksi ili mini suknjama. A i rukavi mogu da im budu predimenzionirani.

#16 Kaubojski stil

#17 Pidžame

Ako ste nosili pidžamu umesto kostima prošle sezone, kada je to bio modni hit, samo nastavite da je nosite i ovog proleća. Nema greške!

#18 Predimenzionirani rukavi

Slobodno otpustite i duplu meru za materijale za rukave.

#19 Maksimalni utilitarizam

Veliki, našiveni džepovi i gotovo radnička odela nose se i ove sezone. Radno i korisno, kao iz majstorske radionice.

#20 Kargo džepovi

Maločas pomenuti, veliki, našiveni džepovi, na predimenzioniranoj, kabastoj odeći, posuđenoj od dečka, muža ili starijeg sina. Stari trend, nova primena.

#21 Pantalone preko pantalona

Iako pomalo čudan, jedan od retkih, potpuno novi trend, u skladu sa gorepomenutim, skoro ukrivo skrojenim košuljama, odlično se uklapa. Varijante su razne – od šorceva preko helanki, do širokih pantalona u više slojeva ili spojena dva različita kroja.

#22 Igrajte se oblaganja panelima

Avangardno umetnički, slobodni, pank stil.

#23 Istaknuti logo

Modne kuće posebno se raduju ovom trendu, koji zahteva isticanje logotipa svuda po sebi, u stilu, hodajuće reklame. A da nam niko za to platio nije.

#24 Slogani govore sami za sebe

Nadgradnja stila hodajuća reklama. Slobodno ispišite svoj životni ili dnevni moto na svom outfitu. Ili odštampajte. Neka znaju s kim imaju posla, pre nego vam stisnu ruku.

#25 Heklano

Sve što je baba isheklala, skrojite u haljinicu, suknju ili pantalone. Može i top!

#26 Puf rukavi

Trend se nastavlja.

#27 Nabrani rukavi

Ili rukava nema ili dolaze u neslućenim formama ove sezone u naše živote. Jedan od vodećih, novih trendova.

#28 Prorezi, rupe svuda po telu – ili onome što ga prekriva.

#29 Jednostavna haljina – košulja

#30 Stilizovano muško odelo

Trend se nastavlja ali dobija na raskoši.

#31 Mini suknja

Već duže vreme modnom scenom vladaju duge suknje, dok one srednje dužine su svakako glavni trend sezone, ali na scenu stupa i najkraća verzija suknje, toliko kratka da se može nazvati i mikro suknjom.

#32 Suknja do kolena

Savršenstvo elegancije i glavni trend sezone, kada je u pitanju dužina suknje.

#33 Modernizovana Boho rapsodija

Cool žene ove sezone nosiće Boho stil, sa modernim obrtom – eklektično, sa umetničkim detaljima i svojom osobenošću, kao najupečatljivijim ukrasom.

#34 Bradavice u izlogu

Što u izlogu, to u radnji. U skladu sa providnim.

#35 Jedan rukav

Koji se pretvara u remek delo!

#36 Zgužvano

Naborano, u skladu sa atletsko – sportskim stilom.

#37 Bade mantil

Ali modernizovana verzija, lagana i lepršava. Kako se da primetiti, sve iz asortimana za spavanje, ove sezone nosi se tokom dana i večeri. A za spavanje, spremite nešto jednostavnije. Ili se snađite.

#38 Pliš

Iz zimske, prelazi u letnju sezonu, samo tanji i laganiji za podneti na letnjim temperaturama.

#39 Volumen dobija na snazi

U rukavima, suknjama, haljinama, uglavnom, u svemu što se može naći u ormanu.

#40 Asimetrične suknje

#41 Rukavi kao umetničko delo

Rukavi predstavljaju glavnu foru ove sezone. Što originalniji i naglašeniji, to bolje.

#42 Plivačica u gradu

Kao da ste krenuli na plivanje, samo što niste, jer ste u gradu, a ne na plaži. Pored bade mantila, donjeg veša i pidžama, izvlačimo i kupaći kostim iz šifonjera i pravilno ga raspoređujemo, u skladu sa ostatkom outfita.

#43 Brus ispod otvorenog sakoa

Za one koji znaju da se vešto poigraju sa modnim trendovima.

#44 Haljina i pantalone u paru

Već viđeno, doduše, ne tako skoro i ne u vidu posebnog modnog trenda.

#45 Golo rame

Ili, u fazonu, oh, Bože, šta mi se desilo, samo je skliznulo sa mog ramena. Romantično, igrajući se nemoćne i nežne zavodnice.

#46 Korset

U velikom stilu vraća se na modnu scenu, korset, taj nenadmašni predmet muške požude i ženske moći. Nabavite jedan obavezno! Pre toga, teretana.

#47 Devojka iz ravnice

Prerijski šik, romantično, zanosno i nežno.

#48 Džins – od glave do pete.

#49 Vetrovke

Samo nemojte da pitate da li treba da budu vodootporne. Sve drugo je dozvoljeno, u skladu sa vašim stilom.

#50 Sjajni metalik

Iako je ovo više trend kada su boje za narednu sezonu u pitanju, ipak ćemo uvrstiti metalik kao modni trend za proleće – leto 2017, jer to je jedno od glavnih obeležja 80-tih, koje se vraćaju na modnu scenu. Sjajne suknje, bluze i pantalone su na sve strane.

#51 Mantil u militarističkom stilu

Ili, trenchcoat, kao zalog vojnika iz Prvog svetskog rada i Burberry modne kuće.

#52 Naglašeni struk

#53 Romantični stil

#54 Trake, bretele, kaiševi i mašne

#55 Nehajno i tromo

Opuštena silueta jedna je uobičajenih scena sa modnih pista za proleće leto 2017.