Drage moje, pripremite se za poduže čitanje jer imamo toliko toga da vam kažemo o modnim trendovima za jesen – zimu 2020/21. Ipak je sezona jesen – zima vrlo raskošna modna sezona.

Biće ovo robusna modna sezona, puna jednostavnih i vrlo nosivih kreacija koje su i pored toga izazvale veliko interesovanje publike na modnim revijama na kojima su prikazane kolekcije za modnu sezonu jesen – zima 2020/21.

Utisak je da je izbirljiva modna publika svesrdno uživala pregledajući sve kolekcije predstavljene na Nedeljama mode u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu. Kad su sve kolekcije propuštene kroz modno sito&rešeto, pronađeni su obrasci i konzistentnosti koji će na kraju postati modni trendovi za jesen – zimu 2020/21 godine.

Kao što je prikladno za hladnu sezonu, broj kaputa predstavljenih na pistama bio je ogroman, sa toliko različitih stilova. Generalno, primetili smo da je većina trendova kaputa prijatna za nošenje, komotna ili bar u velikoj meri, a suština je da ojačaju i zaštite onoga ko ih nosi, što im i jeste primarna funkcija, jer očekuje nas duga i hladna zima.

Pročitajte i ovo: Kompletan vodič boja u trendu za jesen – zimu 2020/21 godinu

Količina, generalno, bila je značajna komponenta, ne samo u trendovima kaputa, već i haljina, sukanja i rukava, a nekolicina dizajnera unela je volumen u sve svoje kolekcije, dok su drugi ovu tehniku rezervisali samo za specifičnu odeću.

Pročitajte i ovo: Kaput od kamelhara – modna investicija za sva vremena

Znam šta vam prvo padne na pamet kada se pomene reč – volumen (no, no!), međutim, ovde nije bio u pitanju neozbiljan volumen, već vrsta volumena koja štiti onog ko tako nešto ima na sebi, ne poput oklopa, kao što smo imali priliku da vidimo prethodnih godina, već više poput jastuka ili balona. Mislim da je to znak kolektivnog straha i anksioznosti.

Pročitajte i ovo: Osvežite svoju garderobu sa par upečatljivih detalja

Dizajneri su možda napravili izvesne korake kako bi osigurali da će njihova poslovna praksa svet učiniti boljim mestom (ili bar da mu ne nanese štetu), ali nisu uvereni da će stvari ubrzo postati bolje, tako da je vreme da se sakrijemo i pokrijemo.

Pored straha, modni trendovi za jesen – zimu 2020/21 su i pragmatični – udobna, krojena odeća, jednostavne siluete. Svi smo (i dalje) pomalo uplašeni i možda bismo radije hibernirali tokom čitave zime, ali budući da to nije baš u potpunosti izvodljivo (ili je?!), ostaje nam da se suočimo s njom, bez panike i preterivanja.

Stoga, da vidimo šta će se sve nositi ove jeseni i zime! Jer moda je radost, uživanje i zadovoljstvo!

# 1 Održivost i zaštita životne sredine kao ultimativni modni trend

Održivost, u suštini, ne treba da bude trend. Bar ne više, i na sreću, čini se kao da dizajneri imaju na umu istu stvar, jer sve više modnih brendova pronalazi način da umanji ekološku štetu svog poslovanja, a ponekad i da se oko toga ne diže velika frka jer zaštita životne sredine postala je opšte mesto – ili se bar nadamo da jeste, bar u razvijenim sredinama. Svesti, pre svega.

Marine Serre je postala jedna od najslavnijih mladih dizajnerki poslednjih nekoliko godina, a svake godine stavlja zaštitu životne sredine u središte svojih revija. Prema intervjuu za Vogue, više od 50% njene kolekcije bilo je reciklirano i želela je da se izjasni o divljanju požara sa elementima inscenacije i ugljenisane odeće, kao i o zaštiti u obliku kaputa, maski i drugih odevnih predmeta.

Poruka koju je Collina Strada htela da pošalje u javnost je bila o vrstama promena koje ljudi mogu da naprave u svom životu, posebno kada je u pitanju smanjenje otpada, ali i lokalna kupovina, kao i uzgoj domaće hrane.

Preuređeni, reciklirani i prepravljeni materijali takođe su bili veliki deo onoga što smo videli kod Marnija, Atleina i Gabrijele Hearst.

Galliano je predstavio marku “Recicla” u Maison Margiela, gde su neki komadi na pistama prepravljeni od predmeta pronađenih u dobrotvornim i radnjama polovne robe.

Ima još dizajnera koji zaslužuju da budu pomenuti kada je upitanju očuvanje životne sredine i upotreba recikliranog materijala – Vivienne Westwood i Stella McCartney posvećene su održivosti, a tu je i određeni broj modela iz modne kuće Balenciaga.

Postoje i brendovi koji su postigli ugljeničku neutralnost, uključujući Gucci i Burberry, barem prema pisanju magazina Vogue.

Svi ovi modni brendovi, modne kuće i dizajneri, kao i mnogi drugi koje smo ovom prilikom propustili da pomenemo, zaslužuju velike pohvale, ali i dalje ostaje gorki ukus u ustima i knedla u grlu – naime, postavlja se pitanje da li je zaista važno da li je vrhunska moda održiva (ili ne) kada prosečna osoba na planeti ne može sebi da priušti ništa osim destruktivne, takozvane, brze mode.

Može li bilo koja industrija da bude istinski održiva u kapitalizmu? Koliko toga je istinskog, a koliko vođenog potrebom za dobrim PR-om i pozitivnim imidžom u javnosti? Bojim se da članak kojim predstavljamo modne trendove ne može da nam da odgovore na ova pitanja.

# 2 Voluminozni i preveliki kaputi

Jedna od najčešćih silueta kaputa ove sezone bila je veoma velika i voluminozna.

Ovi kaputi progutali su telo na način na koji se osećamo prijatno, ali isto tako veoma sofisticirano i luksuzno – kao kaput koji nosite na putu za gala ili veče u operi, što bi rekli za pretrčavanje od auta do mesta izlaska, samo da prikrije mnogo glamurozniju haljinu ispod, a da se pritom ne smrznemo.

U isto vreme, ovi kaputi definitivno nude bogat sloj prostora zaštite, omogućavajući izbegavanje prevelike interakcije sa svetom. Sve u cilju održavanja razmaka i zaštite od virusa.

# 3 Uski kaputi

Potpuno suprotno svim prevelikim kaputima viđenim na modnim pistama čine čvrsto ukrojeni, strukirani kaputi za jesen – zimu 2020/21.

Ovi drugi kaputi su dobro skrojeni i stisnuti u struku, ali tako da su i dalje udobni, ujednačavaju i ističu siluetu.

Ako naduvani i preveliki nisu vaš izbor, svideće vam se ovi elegantni i ženstveni kaputi.

# 4 Etički krzneni kaputi

Piste su bile ispunjene glamurozno velikim (čak i predimenzioniranim) krznenim kaputima, ali povećana svest o zaštiti životinja značila je da je dragoceni material, u stvari, veštačko krzno.

# 5 Trenč mantil

Biranje primera može da bude težak posao, a ovo se posebno odnosi na trenč mantile.

Da li forsiramo jednostavnost ili tražimo dizajnere koji rade nešto drugačije i možda pomeraju granice, a da toga u ovom trenutku nismo ni svesni?

Da li profiliramo dizajnere koji su nam upravo dali puno opcija trenč mantila? Izgleda da je istina negde na sredini, jer su nam skoro svi modni brendovi ove sezone ponudili po jedan ili dva stara, dobra trenča. A tako su praktični, zar ne?! Modni komad koji svaka žena treba da ima u svom plakaru jer jeste za sva vremena.

# 6 Pelerina i ogrtač

Ako ste prošle zime kupili pelerinu, znači da ste dobro procenili, odabrali i investirali jer pelerine se nose i ove sezone! I ne samo da se nose, one su je jedan od vrhunskih modnih trendova modne sezone jesen – zima 2020/21 godine.

Ogrtači i pelerine su jednostavno cool – vanvremenski modni komadi, pravi oldtajmeri među modnim komadima, koji označavaju početak velike avanture, ali mogu da izgledaju zaista kraljevski i sofisticirano.

Mnogo dizajnera je ove sezone predstavilo ogrtače i pelerine, ali nažalost, imamo samo prostora da predstavimo nekoliko, bar u ovom članku.

# 7 Moda 70-ih i 60-ih

Treću sezonu zaredom, sedamdesete su još uvek ključna decenija nadahnuća, mada su 60-te, takođe, pomalo progledale, a neki su pogledi bili pravo iz tog srednjeg perioda između dve decenije!

# 8 Siluete iz 40-ih

Haljine četrdesetih ove sezone nisu se osećale odvažno ili preterano ženstveno – samo prelepo, a da ne ograničavaju.

Videli smo i ležernije haljine koje podsećaju na tu eru, sa više izduženom siluetom i ekstravagantnijim opcijama sa voluminoznim suknjama.

# 9 Jahačka moda

Realno, samo buržuji mogu sebi da priušte garderobu visoke mode, dok nama ostalima preostaje da obratimo pažnju na trendove, tako da možemo da pronađemo za sebe povoljnije verzije.

Odeća nadahnuta jahanjem i konjičkim sportovima izgleda toliko isprepleteno sa bogataškim identitetom da nismo sigurni koliko će biti priuštiva ostatku nas. Ipak, evo jahačkih trendova prikazanih na pistama za jesen – zimu 2020/21 godine.

# 10 Viktorijanske kragne

Skromnost modnih trendova jesen – zima 2020/21 nije besmislena i sigurno postoje određeni privlačni i iznenađujući izuzeci, ali u celini, čini se da dizajneri osećaju potrebu da nam pruže određenu pokrivenost i zaštitu.

Jedan od načina na koji se to iskazalo je viktorijanski dekolte – visoki okovratnik, malo karnera, možda čak i vrpca, ali retko koji ukras složene siluete.

# 11 Duge, graciozne haljine

Duge, lepršave haljine dokazuju da seksi ne moraju da budu kratke, uske ili komplikovane haljine.

Dopala sam se ogromna raznolikost njih koje smo videli na pistima! Mnoge od njih izrađene su od ukoso krojenih tkanina, što omogućava haljinama da se prevlače preko tela poput draperija, na način koji naglašava obline bez sužavanja, čineći odeću udobnom, a i privlačnog dizajna. Samo, za ukoso krojenje morate da nađete baš dobru šnajderku.

# 12 Lepršave, skromne haljine

Koliko god da su nam se dopale sve one lepršave haljine na pistama, bilo je i prostora za one lepršave dugačke haljine, nalik kaftanima, koje su za jesen – zimu obogaćene punijom tkaninom i prikladnijim bojama za hladniju sezonu.

# 13 Kratke, lagane haljine

U modnim trendovima jesen – zima 2020/21 godine, takođe, ima prostora za koketirajuće kratke haljine, opuštenih silueta, sa dugim rukavima, koje izgledaju dovoljno praktično za bilo koje prilike i vremenske uslove.

# 14 Asimetrično otkrivena ramena

Bila je tona modnih trendova koji otkrivaju ramena za jesen – zimu, ali počinjemo sa asimetričnim dekolteom bez ramena, koji su se poigravali sa geometrijom i kao rezultat toga postali posebno kreativni.

# 15 Spuštena ramena

U modnim trendovima za jesen – zimu 2020/21 videli smo vrlo elegantnu kreaciju izgleda bez ramena, sa svojevrsnim komadom tkanine u obliku zavoja omotanim preko ruku, koji daju ravan, kontinuiran dekolte i lepo naglašavaju ključnu kost.

# 16 Haljine sa jednim otkrivenim ramenom

Da li je nošenje haljine s jednim otkrivenim ramenom zimi problematična odluka? Verovatno.

Da li je glamurozno? Ovog puta jeste, barem tako izgleda ove sezone, jer je svaka haljina s jednim otkrivenim ramenom predstavljena na pisti jesen – zima bila luksuznija od prethodne.

Tako da – nabavite jednu obavezno! Zaista sjajno i glamurozno izgledaju.

# 17 Karneri, til i žipon

Podsećaju li karneri, til i žipon još nekoga na maskiranje u princeze i likove iz bajki iz detinjstva?

Razigrani, fantastični dodir karnera, tila i žipona pokazuje nam se u izrazitom kontrastu, što jasno daje do znanja da je većina drugih modnih trendova za jesen – zimu bila prilično trezna.

# 18 Izvan Boudoira

Linije između donjeg veša i gornje odeće i dalje se zamagljuju, a dizajneri pronalaze nove i uzbudljive načine za isticanje intimnosti za jesen – zimu 2020/21 godine. Dakle, slobodno obucite svileno – čipkasti kombinezon ispod bunde i ove sezone. I to ne samo po kući!

# 19 Top na vezivanje

Top na vezivanje ima drugačiju vrstu seksipila koji se sasvim razlikuje od ostalih komada donjeg veša. Ne deluje toliko intimno, pa može da bude spasilac ispod opuštenih šljampavih džempera ili super šik kada se nose sa donjim delom visokog struka.

# 20 Pelerina haljina

Kraljevske, glamurozne i elegantne – to je vibracija pelerina haljina predstavljenih na pistima ove sezone. Delovale su posebno skladno pored svih predstavljenih ogrtača i pelerina kaputa, poput verzije sveprisutne odeće na crvenom tepihu.

# 21 Jakne i kaputi sa visokim okovratnicima

Nekako jakne i kaputi sa visokim okovratnicima daju ozbiljan osećaj, kakav obična rolka jednostavno nema.

Izgledaju moderno i čak futuristički na postapokaliptični način, i što je najvažnije – čuvaće vam vrat toplim ako zaboravite šal. Mada, sa ovakvim okovratnikom šal je suvišan trošak.

# 22 Vetrovke

Dizajneri su ponudili sportsku odeću za one koji žive negde gde su vremenski uslovi surovi i zahtevni, dakle, gde nije dovoljno hladno za težak zimski kaput, ali jeste malo previše vlažno ili vetrovito za laganu jaknu.

Nisu najglamurozniji trend od modnih trendova za jesen – zimu 2020/21, ali definitivno je super za ulični stil.

# 23 Sveštenički šik

Zvuči suludo i pomalo bezobrazno, zar ne?! Nekoliko dizajnera odlučilo je da meditira o religiji za modne trendove jesen – zima 2020/21 – ili bar tamo, gde su odlučili da iskoriste inspiraciju. Ako želite da izgledate kao fensi časna sestra, samo izvolite.

# 24 Pončo ogrtač

Naravno, postoji tona neverovatnih opcija kaputa, ali kao alternativu, možete se samo zamotati u ćebence i izaći na hladnoću, ukoliko vam je tako prijatno.

Da li dizajneri ovim trendom predviđaju celu sezonu društvene izolacije? Da li samo žele da nam daju modni ekvivalent za tople zagrljaje? Šta god da je u pitanju, ja sebe mogu da zamislim u tome.

# 25 Pončo klasik

Sve što može da nas pokrije i održi toplima, budite sigurni da je predstavljeno u modnim trendovima jesen – zima 2020/21!

Pončo je još jedna opcija koja nam se sviđa, posebno za jesen, i uprkos svojoj blago blesavoj reputaciji, budite sigurni da je vrlo praktičan i lep modni komad.

# 26 Kaput vreća za spavanje

Ako ste mislili da je pončo ogrtač kao modni komad već malo preterano, nismo sigurni kako ćete reagovati na kaput vreću za spavanje! Bitno da je udobno i da smo zaštićeni, što od hladnoće, što od drugih ljudi (a time i virusa!).

# 27 Pliš

Da li postoji tkanina luksuznija od baršuna? Malo je verovatno. To je mekan, topao materijal koji izgleda vrlo raskošno, bogato i luksuzno, a voleli smo njegove različite iteracije u modnim trendovima za jesen – zimu 2020/21. I vi ćete sigurno! Nabavite nešto od pliša ove sezone.

# 28 Štepani kaputi

Štepani (jorgan) kaputi nastavljaju temu zimske sezone „Ja sam napolju, ali radije bih bila kod kuće.“ Napravljeni od plišane i često sjajne štepane tkanine, ovi kaputi su izolacioni i simpatični (obično dolaze u svetlijim bojama). Mada, štepana jakna uvek dobro dođe.

# 29 Kardigani

Kardigani su osnovni jesenji modni komad, a dopale su nam se različite opcije predstavljene za jesen i zimu 2020/21 godine. Oni su idealna, meka, polu-ležerna alternativa jaknama, i dok su tokom prethodnih sezona delovali pomalo “baka-šik”, ovaj put ne deluju baš toliko staromodno.

# 30 Odela sa plisiranim suknjama

Plisirana suknja je definitivno najisplativija modna izvesticija decenije! Još jedan element koji je proizašao iz kolektivne opsednutosti dizajnera buržoaskom modom iz 70-ih bio je toliko neobično specifičan da smo sigurni da će postati preterano dobar.

Svi drugi to zovu “odelo sa suknjom”, ali mi želimo da ga još malo suzimo: ono što smo videli jesu odela sa dugim plisiranim suknjama koja odgovaraju poslovnoj ženi iz 70-ih.

# 31 Kožna odela

U modnim kolekcijama prikazanim na pistama za jesen – zimu 2020/21 kože nije nedostajalo, ali kožna odela donela se poslovni zaokret materijalu obično rezervisanom za gornje delove spoljne odeće i ekstravagantnu odeću za noćne izlaske.

# 32 Kožne haljine

Dizajneri su proširili naše ideje o tome šta koža može da uradi, praveći haljine svih vrsta dezena, od seksi i odvažnih do iznenađujuće ženstvenih. Kožna haljina je ovosezonski must-have.

# 33 Izviđački i školski dečji šik

Uprkos ukupnoj zrelosti modnih trendova jesen – zima 2020/21, dečije uniforme i dalje su nekako uspele da se probiju na nekoliko modnih pista, donoseći sa sobom nostalgiju nevinih vremena.

# 34 Shearling jakne i kaputi

Shearling jakna i kaput (shearling – vuna od prvi put šišane ovce ili jagnjeta) ima usporen i stabilan uspon, i iako smo to videli već u prethodnim sezonama, definitivno je porasla njegova prisutnost u modnoj sezoni jesen – zima 2020/21 godine.

Napravljen od vune, ovaj mekani materijal odiše toplinom i može se prilagoditi svim vrstama stilova.

# 35 Napumpana čaura

Došlo je do umetničkog (ili bolje rečeno doslovnijeg) spinovanja ideje o sakrivanju u zaštitnoj čauri ili mehuru od tkanine, u obliku haljina ekstra voluminoznih i nalik na balone.

Ove haljine nisu bile dizajnirane da budu lepršave ili praktične, ali prenose istu poruku kao i mnogi drugi odevni predmeti ove sezone – izolacija po svaku cenu i sačuvajmo se od virusa.

# 36 Arhitektonski bokovi

Poput pilule na steroidima, velika izbočenja kukova još su jedan od modnih trendova avangardne jeseni – zime 2020/21 godine. Ovo je modni trend za koji očekujemo da se divlje pop dive zakače, posebno u muzičkim spotovima, ali i na ekscentričnijim crvenim tepisima.

# 37 Voluminozni rukavi

Volumen je bio posvuda na modnim pistama za jesen – zimu 2020/21, u vidu nabujalih rukava.

Ti puf rukavi jednostavno nikako da izađu iz mode. Prisutni su već godinama na modnoj sceni, ali kad pogleamo okolo, retko ko ih zapravo nosi. Tek poneka TV voditeljka koju oblače iz zaturenog fundusa. Pa, gde se onda kriju? U čijim ormanima?

Neki dizajneri gledali su u prošlost, s rukavima koji podsećaju na 1900-e, dok su drugi inovativni sa arhitektonskim rukavima.

# 38 Ektremno naglašena ramena

Ako morate da izađete iz svojih prijatnih krpa, ali niste baš spremni da se osećate izloženo, odelo sa jakim ramenima može da bude upravo ono što vam treba.

Ovo je bio jedan od modnih trendova jesen – zima 2020/21 koji će nam pomoći da se pripremite da se suočite sa budućnošću s ramenima i glavama visoko podignutim!

# 39 Lateks

Svi superheroji, slavne zvezde i drag kraljice konačno su imali uticaja na glavne dizajnere, jer je lateks konačno imao svoj modni proboj u trendovima za jesen – zimu 2020/21 godine.

# 40 Pokrivena lica

Nijedan dizajner nije mogao da predvidi epidemiju korona virusa, međutim, već nekoliko sezona viđamo maske i obloge za lice.

Ali ipak, nemoguće je ne uspostaviti vezu između hirurških maski za lice i glamuroznih maski koje smo videli na pistama za modnu sezonu jesen – zima 2020/21 godine.

# 41 Kombinujte – Sve i svašta na sebi

Iako je većina kolekcija prikazanih na pistama besprekorno stilizovana tako da se sve poklapalo, izdvojilo se nekoliko u kojima je došlo do opšteg komešanja i meteža.

# 42 Modni komadi od nakita

Linija između nakita i odeće nastavila je da se magli na pistama, a dizajneri su koristili sitne aplikacije i masivne konstrukcije kako bi dodali sjaj i glamur trendovima viđenim na pistama za jesen – zimu 2020/21 godine. Muzičke zvezde imaju čemu da se raduju.

# 43 Šljokice

Naš glavni izvor razigranih nota ove sezone su šljokice. Dodaju potreban sjaj inače ukroćenim kolekcijama modnih trendova jeseni i zime 2020/21 godine.

# 44 Dodir perja

Prošle sezone, ono što smo videli na pistama bila je eksplozija perja, ali za modne trendove za jesen – zimu 2020/21 godine, dizajneri su to donekle obuzdali dodirom perja koji krasi odeću umesto da je potpuno nadvlada. Ipak, kriza, tako da preteranom lepršanju nema previše mesta.

# 45 Duge rese

Lepršave rese koje su nas očarale prošle godine prilagođene su aktuelnoj situaciji tako da bolje pristaju hladnoći u modnim trendovima za jesen – zimu 2020/21.

# 46 Ležerne pantalone

Ležerne, opuštene, široke pantalone još su jedan od modnih trendova za jesen – zimu 2020/21 godine koji kreće u pravcu prijatne udobnosti. Postoji i nešto muško i snažno u vezi sa pantalonama koje nisu uske, naročito u načinu na koji su stilizovane na pistama.

# 47 Izrezi

Već nekoliko sezona zaredom vidimo rezove tamo gde ih obično ne očekujemo i oni nastavljaju da se pojavljuju i u kolekcijama za jesen – zimu 2020/21 godine. Seksi peek-a-boo trend sadrži izrez u odeći – obično na torzu, kako bi pokazao malo boka, stomaka ili grudi.

# 48 Prozirna čipka

Čipka se obično smatra romantičnom, slatkom tkaninom, ali zbog svoje prozirne prirode, može se koristiti i na krajnje neskromne načine, stvarajući provokativan kontrast kojem oni sa bezoosećajnom crtom u modnom karakteru neće moći da odole.

# 49 Pola – pola

U odnosu na patchwork, koji smo identifikovali kao jedan od trendova materijala za jesen – zimu 2020/21, pola – pola kombinacija odeće daje srednji efekat kada želite da predstavite svoju unutrašnju dualnost spolja. Zanimljivo izgleda, zar ne?

# 50 Ležerna odela

Pol je bio zamućen na pistima ove sezone, mada je to bilo primetnije kod muškaraca koji nose ono što bi se godinama u prošlosti smatralo strogo ženskim. Jedan primer obratnog su doterane žene koje nose ležerna odela koja su izgledala kao savršen način za prijatan boravak u hladnoj kancelariji.

# 51 Pulover na V izrez

Vuneni pulover (džemper) na V izrez ima studiozne vibracije. To je ozbiljna odeća stereotipno omiljena od strane akademika, a piste to nisu previše promenile.

Do sada su ih obično nosili (stariji) muškarci preko košulje, a ispod sakoa, tako da ih dobro greje, a ne smeta u pokretnosti rukama, ali ove zime slobodno nabacite jedan. Savršen je dodatak u hladnim danima. A izgleda tako dečački privlačno.

# 52 Omotana haljina

Drugi lični favorit modnih trendova za jesen – zimu 2020/21 godine je ono što smo nazvali haljinom “za obavijanje”. Ne govorimo o haljinama na preklop, u stilu Diane Von Furstenberg (mada su one savršene i više nego praktične), već o haljinama koje uključuju aspekte šala u načinu na koji je tkanina omotana oko tela.

Fotografije by Vogue