Pantone boje u trendu predstavljene na Nedeljama mode u Njujorku i Londonu utiru put praktičnoj modnoj sezoni koja još uvek omogućava malo kreativnosti.

Jedna stvar koja se ističe je da trendovi boja za jesen – zimu 2020/21 nisu naročito trendovske. Umesto toga, to su uglavnom vanvremene boje koje će sigurno dugo ostati u našim ormarima.

Govoreći o bojama predstavljenim na njujorškoj nedelji mode, Leatrice Eiseman, izvršna direktorka Pantone kolor instituta, rekla je da one “odražavaju način razmišljanja “manje je više” što potrošačima postaje sve važnije, dajući prednost prioritetu vrednosti i funkcionalnosti, naša paleta boja lišena je viška.”

Ona je izrazila slično razmišljanje o bojama iz Londona: „Jesen – zima 2020/21 je priča o pažljivosti.“

To ne znači da su Pantone boje jesen – zima 2020/21 dosadne ili svakodnevne. Ove boje još uvek nadahnjuju kreativnost i ostavljaju jak utisak. One su pragmatične u smislu da se lako kombinuju i spajaju u promišljene i jedinstvene kombinacije, ali ipak izražavaju zadovoljstvo i radost.

Uzbuđeni smo što čak i samo kada pogledamo boje u trendu možemo da počnemo da prepoznajemo jasan pomak u modi i dizajnu, daleko od brze mode i trendova koji se brzo menjaju, ka održivim ekološkim opcijama.

# 1 Pantone 16-1328 Sandstone (Peščani kamen)

Počinjemo s jednom od Pantone boja za jesen – zimu 2020/21 godine koja zaista predstavlja ono o čemu se radi u ovoj modnoj sezoni. Nije baš neutralna, ali sigurno je vanvremenski zemaljski ton prožet samo malo topline, poput peska u pustinji Vadi Rum.

Iako je nežna i povučena, ova boja je takođe veoma energična i prijatna, tako da je savršena za sezonsku gornju odeću.

# 2 Pantone 17-1225 Tawny Birch

Tawny Birch je žutomrka nijansa sa drvenastim osećajem koji Pantone opisuje kao robustan i „izaziva rustikalnu prirodu“.

Ova siva boja sa smeđim nijansama ima hladnije podtonove, ali je i dalje dovoljno neutralna da deluje sa širokim rasponom boja.

Bila je to jedna od sveprisutnijih nijansi na Nedelji mode u Londonu, a veselimo se što ćemo je videti u stvarnom životu u obliku kožnih modnih artikala i udobnog zimskog pletiva.

# 3 Pantone 19-1662 Samba

Samba je bila zvezda crvenih boja kako na Nedelji mode u Londonu, tako i u Njujorku, ispuštajući optimističnu energiju uprkos tamnoj nijansi.

Prema Pantoneu, ova boja je „dobroćudna, gorko crvena“, ali mi bismo dodali da i ona ima određeni zero, rafinirani šlif. Definitivno, biće to jedna od najomiljenih boja u trendu ove jeseni i zime.

# 4 Pantone 19-1540 Burnt Henna (Spaljena kana)

Bogata i topla, ovo je tamno crvena nijansa koja ozbiljno naginje smeđim tonovima. Prema Pantoneu, ova boja koja je debitovala na LFW „kombinuje srčanost sa sofisticiranom zemljanošću.“

To je besprekorna boja za jesen, a mi je zamišljamo kao posebno ukusnu nijansu kože.

# 5 Pantone 19-1337 Fired Brick (Vatrena opeka)

Fired Brick je bio odgovor Nedelje mode u Njujorku na boju Burnt Henna – još jedna duboko crvena boja koja je samo za nagoveštaj neutralnija i živopisnija od svoje britanske koleginice.

Snažna i čvrsta nijansa koja dodaje dostojanstvo bilo kojoj odevnoj kombinaciji, daje ozbiljniji izgled nekim jedinstvenim siluetama koje su predstavljene ove sezone.

# 6 Pantone 17-1562 Mandarin Red (Mandarinsko crvena)

Oni sa divljom crtom u svom karakteru voleće nijansu pod nazivom Mandarin Red u modnoj paleti boja za jesen – zimu 2020/21.

Ova topla, dinamično crvena je živopisna i vedra, sa jakim narandžastim nijansama. Institut za boje Pantone opisuje je kao „preteranu i provokativnu“, onom nijansom koja okreće glave kada se nosi od glave do pete.

# 7 Pantone 17-1349 Exuberance

Ova sjajna jesenja narandžasta sa Nedelje mode u Londonu nije preterano svetla i ne bode oči, ali je ipak topla i vesela.

Pantone je opisuje kao “dobronamernu i ekspanzivnu nijansu koja prenosi poruku spontanosti i sreće.”

Smatramo da je to nijansa koja će se dobro uklopiti sa bogatim tonovima zemlje i smeđim crvenim bojama predstavljenim na pistima.

# 8 Pantone 16-1350 Amberglow

Amberglow je bila boja koja je probila led na Nedelji mode u Njujorku, i malo je svetlija i primamljivija od Exuberance nijanse.

Uprkos tome, to je još uvek vrlo blistava i živa boja koja, prema Pantone-u, može „podići samopouzdanje i kreativno samoizražavanje“.

# 9 Pantone 14-1220 Peach Nougat

Ova bledo, breskvasto-ružičasta bila je jedna od retkih mekših i ženstvenijih nijansi predstavljenih boja u trendu za jesen – zimu 2020/21.

Iako je meka i lepa, nije preterano njanjava ili detinjasta. U stvari, zahvaljujući svojoj primamljivoj toplini, čini se zrelim i majčinskim izborom koji je i dalje šik, a ne aljkav.

# 10 Pantone 16-1511 Rose Tan

Slično kao Peach Nougat, Rose Tan je još jedna ženska nijansa koja se često pojavljivala na pistima u Njujorku. Kao i njena topla koleginica, i ova prašnjava ružičasta je takođe suzdržana i zrela nijansa.

Prema Pantoneu, daje osećaj smirenosti, verovatno zahvaljujući svojoj naglašenoj prirodnosti i savršenoj neutralnosti.

# 11 Pantone 19-2428 Magenta Purple (Magenta ljubičasta)

Ovaj hipnotična nijansa dragog kamena ističe se kao jedina ljubičasta nijansa koja je predstavljena u paleti Pantone boja u trendu za jesen – zimu 2020/21.

Institut Pantone ga opisuje kao intrigantnu i očaravajuću nijansu, s čim se svakako slažemo. To je vrsta boje koju treba koristiti u veličanstvenim satenskim haljinama ili upečatljivim kaputima.

# 12 Pantone 19-4052 Classic Blue (Klasično plava)

Klasično plava boja je Pantone boja 2020 godine, ali iznenađujuće je to što se pojavljivala u kolekcijama samo na Nedelji mode u Njujorku.

Pantone objašnjava da ova boja „podseća na ogromno i beskonačno večernje nebo“, i da nam otvara mogućnosti.

Pošto je ova plava nijansa toliko svestrana, moramo se složiti.

# 13 Pantone 18-4051 Strong Blue

Ova jarko plava nijansa je malo svetlija i živopisnija od klasične plave, a bila je jedna od dve glavne plave boje jesen / zima 2020 Pantone koje su bile zastupljene u kolekcijama na Nedelji mode u Londonu.

To je samouverena nijansa plave koja je upečatljiva i dinamična, umesto da isijava tipičnu smirenost koju očekujemo od plavih nijansi.

# 14 Pantone 19-4057 True Blue

Druga plava koje je bila zastupljena na Nedelji mode u Londonu je izrazito manje intenzivna i prilično tamnija.

Pantone je opisuje koristeći reči poput pouzdana, stalna i verna – boja koja nadahnjuje poštovanje i poverenje.

Mislimo da bi bila posebno pametan izbor boje za poslovnu i radnu odeću.

# 15 Pantone 18-5338 Ultramarine Green

Ultramarine Green izazvala je prave ovacije i u Njujorku i u Londonu. Predivna plavo-zelena boja koja odiše samopouzdanjem i spremnošću.

Zbog svoje tame, ova nijansa nas podseća na zadivljujuću moć i smirenost okeanskih dubina.

# 16 Pantone 13-0648 Green Sheen

Green Sheen, koja je očigledno žuta, daleko je najhrabrija Pantone boja za jesen – zimu 2020/21 koja se pojavljuje na pistama u Njujorku.

Ima malo zelenog u sebi, što joj daje kiseli tonalitet koji bi se ionako isticao, ali je još uočljiviji jer su ostale boje u paleti boja u trendu na ozbiljnijoj strani.

# 17 Pantone 14-0647 Celery

Druga žuta u trendu boja za jesen – zimu 2020/21 takođe je pomalo zelenkasta, ali nema isti intenzitet kao Green Sheen. Umesto toga, ova boja je botanički sveža, nalikuje na tek ubrano povrće, po kojem je i dobila ime.

Ako tražite boju za uparivanje, mislimo da će se ova jedinstvena zeleno-žuta boja najbolje uklopiti sa nijansama plave porodice.

Pantone neutralna paleta boja jesen – zima 2020/21

Pored 17 očaravajućih glavnih nijansi, Pantone paleta takođe nudi sedam neutralnih boja koje su udobne i nosive, a služe kao savršen temelj za jedinstvene kombinacije boja.

# 18 Pantone 19-0622 Military Olive

Pantone je ovaj maslinovo zeleni ton prepoznao kao jedan od glavnih neutralnih elemenata na Nedelji mode u Njujorku, dok je na Nedelji mode u Londonu bila jedna od glavnih boja za jesen zimu 2020/21 – možda ovo govori nešto o senzibilitetu prema neutralnim tonovima u SAD-u i Velikoj Britaniji.

U oba slučaja, Pantone opisuje ovu toplu, duboku nijansu zelene kao „jaku i stalnu“, nijansu koja podrazumeva neustrašivost i disciplinu.

# 19 Pantone 14-1122 Sheepskin (Ovčja koža)

Retko je da se takav breskvast ton pokaže kao jedan od neutralnih u sezoni, a ipak je ova lagana boja postala jedan od trendova neutralnih boja za jesen – zimu 2020/21 na Nedelji mode u Londonu.

To je meka nijansa koja je simbol prirodnog runa, što je jedan od glavnih materijala koji će nas grejati u nadolazećim hladnim danima predstojeće modne sezone.

# 20 Pantone 19-3940 Blue Depths (Plave dubine)

Zaronite duboko u Plave dubine, tamno, ali bogato mornarsko plavo koje Pantone objašnjava, „podrazumeva dašak misterije i nepoznatog“.

Što se neutralnosti tiče, prilično je hladna i zasićena – jedan od onih trendova u Pantone paleti boja za jesen – zimu 2020/21 koji se isprva čine nezanimljivim, ali vam se onda zadrže u glavi.

# 21 Pantone 19-4024 Dress Blues

Dok je mrak Plavih dubina misteriozan, Dress Blues je tamno teget koja je malo prigušenija i još na dodir toplija, čineći je bojom koja prenosi integritet i verodostojnost.

To je formalna boja koja je uvek pouzdana, uvek laskava i prikladna u svakoj prilici. Možemo samo zamisliti horde žena koje nose dobro skrojene pantalone u ovoj nijansi po kancelarijama i sudovima širom sveta.

# 22 Pantone 16-3916 Sleet (Susnežica)

Smatramo da je Sleet jedna od najprikladnijih boja za modnu sezonu jesen / zima 2020/21 koje će predstavljati jesen u Njujorku i Londonu.

Ova neutralna siva boja je šik i vanvremenska i Pantone je opisuje kao “pouzdanu, čvrstu i večnu”. Mislimo da izgleda pomalo cool, što znači da bi se dobro uklapala u sve plave nijanse predstavljene ove sezone.

# 23 Pantone 12-0713 Almond Oil (Bademovo ulje)

„Ukusan, gladak i suptilan“ su reči koje Institut Pantone koristi da bi opisao bademovo ulje, toplo belo, koje se u Njujorku pokazalo kao osvetljeni neutralni ton.

U pitanju je kremasta nijansa koja može dodati dodir lakoće svim dubokim i prigušenim Pantone bojama u trendu za jesen – zimu 2020/21, a posebno je prikladna uz meke, plave bluze.

# 24 Pantone 11-0605 Jet Stream

Završavamo našu listu najdelikatnijom od svih boja Pantone jesen – zima 2020/21, nijansom Jet Stream. Ovo je cool, siva bela nijansa koja nije previše čista.

U stvari, prema Pantoneu, zapravo “sugeriše naš afinitet za sirovo i reciklirano.” Možda je to znak da će ove sezone žene (i svi ostali) nositi ekološku odeću!

Fotografije Pantone Color Institute & Vogue