Proizvodnja kolagena u našem telu prirodno počinje da se usporava kako starimo. Javljaju se bore, opuštena koža i bolovi u zglobovima zbog slabije ili smanjene mase hrskavice. U borbi protiv navedenih problema, kolagen može biti od pomoći, ali važno je znati koji od tipova najviše odgovara u odnosu na željene rezultate.

Faktori životnog stila – kao što su ishrana bogata šećerom, pušenje i velika količina izlaganja suncu – osim broja godina – doprinose smanjenju nivoa kolagena u našem organizmu.  Utvrđeno je da bolesti povezane sa nedostatkom kolagena najčešće nastaju kombinacijom genetskih faktora uz slab unos hrane bogate kolagenom.

Preterano izlaganje suncu može smanjiti proizvodnju kolagena.

Kada je reč o izvorima kolagena koje dobijamo iz hrane, glavni su namirnice sa visokim sadržajem proteina, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaja.

Goveđi kolagen potiče iz kože, kostiju i mišića goveda. Uglavnom je napravljen od kolagena tipa 1 i 3, što je dobra kombinacija jer su to najzastupljeniji tipovi u ljudskom telu.

To je zapravo bogata zaliha glicina i prolina i stoga je korisna za proizvodnju kreatina, izgradnju mišića i takođe pomaže telu da proizvodi sopstveni kolagen.

Pileći kolagen najviše ima kolagen tipa 2, koji je najbolji za izgradnju hrskavice. Ovo ga čini korisnim za zdravlje zglobova, posebno zato što ovaj izvor takođe obezbeđuje hondroitin sulfat i glukozamin sulfat – oba imaju efekte protiv starenja.

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

U suplementima je najčešći – riblji kolagen

Većina suplementa koji sadrže kolagen obično koriste pileći i koriste se da nadomeste dubitak kolagena tipa 2.

Utvrđeno je da se kolagen dobijen iz ribe lako apsorbuje i obezbeđuje uglavnom kolagen tipa 1, sa amino kiselinama glicinom, prolinom i hidroksiprolinom.

Pošto se tip 1 može naći u celom telu, konzumiranje veće količine ribljeg kolagena je povezano sa dobrobitima za zglobove, kožu, vitalne organe, krvne sudove, varenje i kosti.

Hidroksiprolin je važna komponenta trostruke spirale kolagena, a niži nivoi su povezani sa propadanjem zglobova, a samim tim i simptomima, odnosno znacima starenja.

Hidroksiprolin je potreban za stabilnost kolagena i stvara se modifikacijom normalnih prolinskih aminokiselina nakon što je lanac kolagena izgrađen.

Važnost vitamina C

Ova reakcija takođe zahteva vitamin C (kako bi pomogao u dodavanju kiseonika), zbog čega nedostatak vitamina C može izazvati abnormalnosti u nivou kolagena.

Kolagen jajeta, koji se nalazi u ljusci i belancima jaja, uglavnom sadrži kolagen tipa 1. Takođe ima tip 3, 4 i 10, ali daleko najviše tip 1, baš kao i ljudsko telo (otprilike 100 puta više tipa 1 od tipa 4).

Obezbeđuje glukozamin sulfat, hondroitin sulfat, hijaluronsku kiselinu i razne aminokiseline koje imaju koristi za izgradnju vezivnog tkiva, zarastanje rana, izgradnju mišićne mase i smanjenje bola i ukočenosti.

Image by wayhomestudio on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik

Vrste kolagena

Malo poznata činjenica je da u ljudskom telu postoji najmanje 16 različitih vrsta kolagena. To uključuje tipove 1, 2, 3, 5 i 10. Međutim, velika većina – između 80 i 90 procenata – se sastoji od tipova 1, 2 i 3.

Postoje i različite vrste kolagena koje se nalaze u određenim namirnicama ili se koriste za stvaranje kolagenskih proizvoda i suplemenata.

Sledi pregled različitih tipova kolagena, izvora kolagena i njihovih primarnih prednosti kako biste mogli da odredite koji je tip najbolji za rešavanje vašeg problema.

Tip 1: Ovaj tip je daleko najzastupljeniji i smatra se najjačim tipom kolagena koji se nalazi u ljudskom telu. Sastoji se od eozinofilnih vlakana koja čine delove tela, uključujući tetive, ligamente, organe i kožu (dermis).

Kolagen tipa 1 takođe pomaže u formiranju kostiju i može se naći u digetivnom traktu. Veoma je važan za zarastanje rana, dajući koži njenu rastegljivost i elastičnost i drži tkivo zajedno.

Image by fxquadro on Freepik
Image by fxquadro on Freepik

Kolagen tipa 2 prvenstveno pomaže u izgradnji hrskavice, koja se nalazi u vezivnom tkivu. Zdravlje naših zglobova se oslanja na hrskavicu napravljenu od kolagena tipa 2, zbog čega je korisna za sprečavanje bolova u zglobovima povezanih sa godinama ili raznih simptoma artritisa.

Kolagen tipa 3 je napravljen od retikularnih vlakana i glavne komponente ekstracelularne mreže koji čine naše organe i kožu. Pomaže koži da pruži elastičnost i čvrstinu.

Takođe formira krvne sudove i tkivo unutar srca. Iz ovih razloga, nedostatak kolagena tipa 3 je povezan sa većim rizikom od pucanja krvnih sudova, pa čak i rane smrti, prema rezultatima određenih studija na životinjama.

Kolagen tipa 4 ima važnu ulogu u formiranju tkiva koje okružuje organe, mišiće i masti, a takođe je značajan i kod očuvanja brojnih funkcija nerava i krvnih sudova. Učestvujući u stvaranju materija koje oblažu većinu naših organa za varenje i respiratornih površina (tanak sloj tečnosti nalik gelu koji obezbeđuje svojevrsnu postavu za tkivo iznad njega) čini važan faktor opšteg ljudskog zdravlja.

Image by Racool_studio on Freepik
Image by Racool_studio on Freepik

Kolagen tipa 4 ima važnu ulogu u formiranju tkiva koje okružuje organe, mišiće i masti.

Tip kolagena pod brojem pet je potreban za stvaranje opni ćelija, kao i pramenova kose i tkiva koji se nalaze u placenti – organu koji se razvija u materici tokom trudnoće, obezbeđuje kiseonik i hranljive materije bebi koja raste.

Kolagen tipa 10 pomaže u formiranju novih kostiju i formiranju zglobne hrskavice. Uključen je u proces endohondralne osifikacije, što je zapravo – način na koji se stvara koštano tkivo kod sisara.

Utvrđeno je da je koristan za zarastanje preloma kostiju i regeneraciju sinovijalnih zglobova.