Sve zavisi od položaja, trajanja i intenziteta seksa, ali evo koliko kalorija sagorevamo seksom.

Kada pomislimo na fizičku aktivnost, na pamet nam dolaze trčanje, pilates, vežbe visokog intenziteta ili možda timski sportovi.

Ali kada razmišljamo o tome kako da sagorevamo kalorije, jedva da razmišljamo o seksu.

Ali vežbanje između čaršava može biti najzabavniji (sigurno najomiljeniji) način kada je u pitanju dobro preznojavanje.

Ali da li se seks može smatrati pravim fizičkim treningom? Ne baš.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Razmišljanje o seksu kao o obliku vežbanja je preterivanje. Svakako ima nekoliko fizičkih prednosti i sigurno pomaže u održavanju kondicije, ali potrošnja kalorija koja je rezultat seksa nije tako visoka kao što mnogi misle.

Dakle, evo koliko kalorija sagorevamo tokom seksa.

Muškarci sagorevaju više kalorija od žena!

Nije iznenađujuće da je poslednjih godina objavljeno nekoliko studija koje su imale za cilj da izračunaju koliko kalorija sagorevamo tokom seksa.

Pročitajte i ovo: Seks tokom menstruacije je poželjan

Jedan od najnovijih, sa Univerziteta Kvebek u Montrealu, ispitao je 21 heteroseksualni par u ranim dvadesetim. Istraživači su pratili potrošnju energije tokom vežbanja i seksualne aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Da li vagina postaje čvršća i uža usled manjka seksa

Očigledno, ne postoji univerzalna formula koja je univerzalno važeća, ali rezultati su pokazali da žene sagore oko 70 kalorija (3,1 kalorija u minuti) tokom seksa u proseku u trajanju od 24 minuta, dok muškarci sagorevaju više, ili manje od 100 (4,2 kalorije u minuti).

People photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Ne onoliko koliko ste se nadali? Budite sigurni, postoji nekoliko načina da povećate sagorevanje kalorija u spavaćoj sobi.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Na primer, ljubljenje partnera u trajanju od pola sata može sagoreti do 230 kalorija, dok oralni seks za isto toliko vremena može da sagoreva do 100 kalorija.

Plus, masaža vašeg partnera može da potroši oko 80 kalorija na sat, a postizanje orgazma može sagoreti dodatnih 60 kalorija.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Ali ono što najviše utiče na količinu kalorija unesenih tokom seksa je položaj.

Na primer, žene mogu da sagore do 122 kalorije na svakih pola sata ako su na partneru, i oko 116 kalorija ako drže noge podignute tokom odnosa.